Thursday, January 26, 2012

OREO CHEESE CAKE yang sedap...

dah lama xupdate blog nie..sebenarnya sejak sekolah buka nie memang la teramat bz sampai xsempat nak buat apa-apapon...berlambak2 keje yg nak kena settle...apapun kek yg aku buat nie adalah sempena hari jadi hubby aku 26 jan....nak xnak kena jugak so terhasilah cheese cake yg marveless nie...

aku nie da banyak kali juga buat cheese cake dan kali nie yg paling menjadi...setelah mengubahsuai resepi2 yang ada maka terhasillah kek yang sedap nie...kali nie juga adalah 1st time aku guna based biskut oreo..biasa aku guna biskut marrie aje...
nie la rupa kek sebelom dibakar dan baru je lepas siap diputar...berkrim gitu...
rupa kek yang sungguhmenyelerakan...yg kiri tu xsempat isi blueberry da xsabar2 nak makan....


pada pendapat aku kek nie sedap tapi kalau makan banyak rasa muak sangat....so nak makan kena makan sket2 dan banyak kali...topping dia aku letak blueberry so rasa cheese yg muak tu dapat diseimbangkan...hehehe

lain kali aku nak buat lagi kek nie tapi aku nak try sampai terhasil macam blueberry cheesecake yg kat secrect recipe tu...huhuhu apa rahsia diorang ye? kek diorang jadi lembut dan xmuak sangat bila makan....kek yg dibuat sendiri cam nie mesti rasa dia agak padat...hahaha keluar dah ayat xfaham tu..susah nak explain tentang rasa nie tau tapi yang pasti memang xley lawan la itu secrect recipe....

oklah apa yang pasti kalau terasa nak makan cheese cake tu xpayah beli sebab da bley buat sendiri...senang aje..kalau beli... mahal so buat sendiri memang berbaloi-baloi...ley makan sepuas-puasnya sampai gemokkk...hahaha yg tengah berdiet dinasihatkan agar jangan makan banyak ye...cheese dia mewah sangat...xpasal2 kang naik 2x ganda...
baru pas kuar dari peti ais setelah semalaman di simpan...sedap bangat...
untuk resepi ley semak dibawah ye....sebenarnya nak buat kek nie kena pandai adjust sendiri sebab kadang2 ikut resepi yg betul pon still xmenjadi jugak....itulah kuasa 'air tangan' kan...kan....


BAHAN-BAHAN :
600gm cream cheese ~ ley kurangkan jadi 550gm
3 biji telur
2 sb tepung gandum ~ ley tambah jadi 3 sb
1 cawan gula halus
2 st esen vanilla ~ ley gantikan dengan jus lemon 2 st

UNTUK BASED:
2 sb mentega/butter ~ cairkan
2 cawan biskut oreo/marie hancurkan~ aku letak 2 cwn 1/2 utk loyang 8"

CARA:

  1. cairkan mentega dan gaul bersama dengan biskut sampai biskut boleh dikepal-kepal
  2. tekan dalam loyang sampai padat dan simpan dalam peti sejuk
  3. pukul cream cheese sampai berkrim dalam 10 minit ke atas
  4. masukkan gula dan pukul lagi sampai gula hancur
  5. masukkan tepung dan pukul lagi dalam 2 minit
  6. masukkan telur satu persatu...anggaran 1 telur 1 minit
  7. masukkan esen vanilla dan pukul sebati
  8. tuang atas based tadi dan kalau suka ley taburkan biskut yang dicincang halus ke dalam adunan
  9. lapikkan loyang dengan aluminium foil supaya xmasuk air
  10. bakar secara waterbath selama 45 - 50 minit atau sehinga kek masak..suhu 160
  11. setelah kek masak biarkan didalam oven sampai kek sejuk baru letak dalam peti..biarkan semalaman baru sedap dimakan....
** variasi cara boley asingkan putih telur dan kuning telur....dan pukul putih telur secara berasingan sampai bertanduk kemudian baru campurkan ke dalam adunan cheese tadi....gaul sebati....

http://zaazu.com

No comments:

Post a Comment