Wednesday, March 14, 2012

JAPANESE COTTON CHEESE cake...

sebenarnya hajat untuk mencuba buat kek nie dah lama membara cuma kali nie barulah ada masa utk realisasikannya....maklumlah kan buat kek nie bukan boleh buat hari-hari...setiap kali kalau blogwalking memang jeles gak la tengok jiran-jiran punyer kek nie yang jadi dengan jayanya....

emmm xkisahlah kan cepat atau lambat yang penting menjadi dan sedap....hehe aku buat nie bersama dengan adik ipar aku kelmarin...saja nak test...actually ada 2 resepi yang hampir sama...yg satu tu guna tepung jagung + tepung gandum + cheddar cheese dan yg satu lagi tu guna tepung gandum + cream cheese....
nie la kek yg baru je siap masak...kek nie tekstur dia memang lembut dan gebus serta agak lembab..memang best....

sepatutnya permukaan kek nie dibiarkan perang lebih lagi tapi takot hangus tu yang angkat cepat...apapun kalau hangus sket lagi best sebab kek dia betul2 masak....
aku buat 2 kali so yang 1st tu menjadi cuma xberapa nak masak...dan cheese tu still berketul-ketul....rasa ok la...kelemahan yg dikenalpasti ialah terlebih isi cheese hehehe...kali kedua buat memang perfect...sangat gebusss...topping tu aku guna blueberry filling....nak belajar buat kek nie perlukan kesabaran...nak plak macam aku nie yg xde mengikuti mana-mana kursus secara intensif...

so sesape yg sama cam aku nie...berusaha lebih sket la ye...hehe oklahg resepi nie aku amek dari blog DTS - resepi slice cheesecake dan juga resepi dari Myresepi...oklah emmalam nie xde masa nak letak resepi so nanti aku update sumber resepi yg marbeles nie ye...tq sebab kongsi resepi yg sedap...
http://zaazu.com

No comments:

Post a Comment