Sunday, May 13, 2012

LAKSA asam...pahang mali...

da lama jugak xmembuat laksa sendiri...bese tu makan yg org buat or beli kat kedai....emmm actually bukanlah susah sangat tapi beselah kan....setakat nak layan tekak aku sorang baik beli aje...hehehe

ikan nie aku beli sekilo dekat pasar malam...nasib baik ikannyer ok so memang sedaplah hasilnya nanti....beli bahan lain serba sedikit so ari nie ade masa aku buatlah dulu kuahnya.....lom makan lagi nie tau esok pagi ingat nak bawak g sekolah sket...nak bagi MIL sket....hehe cam sedap je kan...
tengoklah isi ikan yang banyak tu...puas hati makan

tinggal nak bender aje....da siap buang tulang...adeyy part buang tulang la yg agak M tu...  =)

kuah sedang mendidih....biar je mereneh perlahan...lagi lama lagi sedap...

satu je yg xpuas hati....cili kering dia berketul....huhu cili nie memang yg da siap blen...mungkin da lama dok dlm peti tu yg  jadi cam tu so kuah dia nampak xlawa....


dah siap da nie...saje nak bagi panas lama-lama


tengok kan warna merah2 tu ialah cili kering tu...xdapat nak buat apa da...telan aje la kan


nie baru nak rebus laksa ngan telor.....saje rebus malam nie sebab esok pagi takot xsempat .....
xsabarnyer nak makan...kuah da puas hirup da....Aunipon suka makan...even terasa pedas dia layan jek...kuat pedas budak tu...


BAHAN-BAHAN:
sekilo ikan yg direbus ~ asingkan ulang dan blender
2-3 sb cili kering
3 biji bawang merah ~ blender je
3 keping asam keping
daun kesum
bunga kantan
garam secukupnya
sedikit belacan ~ jika suka ley isi xnak xper...
timun +telor rebus + bawang hiris + cili merah ~ utk hiasan

CARA:
  1. satukan semua bahan dan masak...biarkan mereneh hingga bahan-bahan betul2 masak....kira2 dalam 1/2 jam juga baru dapat rasa yg ngam.....


http://zaazu.com

No comments:

Post a Comment