Tuesday, November 5, 2013

Bihun udang kering

Salam Maal Hijrah...ari ni still bercuti tapi besok dah keje huhu....pagi ni xbuat apapon..juz lepak2 dok melayan dak kecik dua org tu....sarapan pg ni juz goreng bihun....kononnyer nk buat apam balik tapi bahan xcukup plak lupa nk beli kacang tanah...sebenarnya dah lama teringin nk nencuba sendiri...xpenah buat lg tp tu la...lom masanya....

Oklah saje nk share resei bihun yg simple ni...setakat bihun ni sume org teror kan..ntah2 lg sedap...klu masak bihun aku lebih suka letak udang kering sebagai bahan utamanya...biasa org letak ikan bilis or other seafood kan...tp actually rasa dan aroma udang kering tu mmg best je...setiap org ada citarasa sendiri kn..dan ade juga org yg xbley mkn udang kering krn resdung dsbnya....ley je adjust ikut citarasa..xsalahpon..kita yg buat dia hihi


Bihun simple utk kami...

Bahan2 yg aku gunakan apa yg ade je...lom berkesempatan nk g pasar..so abiskan apa yg ada dulu....apapon yg pnting org kt uma ni mkn kasi habis bru la pnat masak tu hilang...hihihi

BAHAN-BAHAN:
1/2 peket bihun direndam dan dicelor air pnas seketika
10 ekor udang basah
5 ulas bawang merah*
1 biji bwg besar*
2 ulas bwg putih*
3 sb udang kering ~rendam bg lembut*
2sb cili kering kisar
Sayur tauge ~aku guna kacang pjg hiris halus2 je sbb xde stok tauge
Daun bwg n daun sup sket hiris utk hiasan
3sb kicap manis
2sb sos tiram
Cili merah dihiris utk hiasan
Garam secukupnya
Air 1/2 cwn

CARA:

  1. Blend kan bahan bertanda* hingga halus
  2. Tumiskan dlm minyak yg tlh dipanaskn..tumis hingga garing
  3. Masukkan cili kisar biar hingga pecah minyak
  4. Masukkan udang, sos tiram n kicap serta air kacau sebati..rasa klu xmasin tambah garam sbb biasanya kicap n udang kering tu dah masin...
  5. Bila dah sebati masukkan bihun dan bahan sayur..kacau hingga sebati semua..
  6. Taburkan daun sup n daun bawang serta cili merah potong...
  7. Sedia utk di mkn....

 http://zaazu.com

2 comments: