Wednesday, January 15, 2014

SAMBAL GESEK a.k.a sambsl tumbuk ikan bilis




Hihi sambal kegemaran dari dulu ni....pernah tengok sambal gesek orang N9...ada lain cket dimana diorang ada bubuh bawang merah....ada juga sesetengah resepi yang bahan2 sambal ni digoreng dulu kemudian baru tumbuk...da macam sambal ayam penyet plak....

Aku da buat sambal cara ni sejak aku sekolah....ni la tugas wajib aku even kadang2 tu memangg malas nk buat..huhu..kami kat rumah buat sambal simple macam ni je...memang laju la makan...nak pulak kalau ada kuah singgang ke..kuah lemak ke memang sesuai sangat...

Bahan aku guna mudah je tp yg penting mesti ada limau kasturi.....klu xde ley ganti cuka tapi of course la limau lagi terbaik...limau nipis xberapa best...so xpnh guna..dulu2 masa arwah Atok aku ada klu xde sambal memang xboley...mesti nk kena ada...gilir2 la..buat sambal tumbuk ni...kadang2 buat sambal tempoyak...kalau da boring sangat baru buat sambal belacan...

Tumbuk cili sampai bijinya hancur tau...t dpt penyakit



Oklah resepi dibawah..sape suka makan pedas....memang boley try...nk buatpon mudah n yg penting cepat..hihi enjoy!!

BAHAN-BAHAN:
Segenggam kecil ikan bilis~basuh n toskan airnya
Segenggam kecil cili padi~ikut tahap kepedasan masing2
Sedikit garam ~agak2 je jgn byk sangat kang terlebih masin
2 biji limau kasturi~ambil jusnya..lebihkanpon xpe

CARA:

  1. Tumbuk cili n garam  hingga biji hancur....
  2. Masukkan ikan bilis dan tumbuk lg hingga separa hancur...jgn hancur sgt..
  3. Masukkan jus limau n gaul mesra....
  4. Ley letak ngan kicap sebagai pencicah ulam atau ikan...





No comments:

Post a Comment