Friday, January 10, 2014

SAMBAL IKAN BILIS tradisi...


Hari ni wat nasi lemak....xdan nk snap gambar..habis dah sume...xbuat banyakpon..untuk 3 orang makan je....pas masak terus makan..lapo punye pasal..hihi lgpon aroma nasi panas2 memang xley nk tolak kan....

Nasi masak macam biasa je...hiris je bawang merah...bawang putih...halia diketuk2 je...ni nak citer camna nak buat sambal ikan bilis yg sedap..aku memang suka sambal yg macamni...bahan2 simple je...xde la penambahan yg lain...mungkin cara tu kot yg menjadikan sambal tu sedap....

Oklah tengok2lah resepi di bawah..mana tau nk try buat..rasalah sendiri..mana tahu kena dengan selera....macam2 cara org buat sambal kan.......itulah keistimewaan masakan...walau resepi yg sama tp rasa tetap xley nk dpt yg betul2 sama sebijik sebijan....setiap air tangan tu melahirkan satu rasa tersendiri...

BAHAN-BAHAN:
Sejemput kecil ikan bilis yg telah dibelah*
2 Labu bawang besar*
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*
Segenggam ikan bilis digoreng
2 labu bawang besar hiris ~biasa aku hiris kasar sket
3sb cili kering kisar
1/2 cawan air asam jawa pekat
Garam n 2 sb gula

CARA:

  1. Goreng ikan bilis hingga garing..kemudian dgn minyak yg sama goreng hingga layu bawang hiris...ketepikan
  2. Blend bahan bertanda * kemudian tumis hingga garing guna minyak tadi juga..
  3. Bila bawang da betul2 garing masukkan cili kisar dan gula.. goreng lagi hingga pecah minyak 
  4. Bila cili da masak masukkan garam dan air asam jawa...perasakan cukup masam..masin..manis..baru masukkan ikan bilis dan bawang yg telah digoreng td...
  5. Gaul sebati..dah ok boley padamkan api...
** nk bg sambal sedap pastikan guna bawang merah banyak dan tumis hingga bawang betul2 garing...guna minyak lebih cket masa tumis nk bg sambal masak sekata...bawang yg hirispon sama..goreng dulu bg layu baru masuk dalam sambal..insyaAllah rasa sambalnya akan lagi manis semulajadi...










No comments:

Post a Comment