Tuesday, July 8, 2014

IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK PAHANG STYLE

Selamat berbuka.....kenyang suda....Alhamdulillah....menu pe ye ari ni? Kita masak ringkas je ri ni....rasa da habis ringkas tp rezeki Allah nk bagi kita xtahu....tetiba je jd banyak juadah...

Menu hari ni just ikan patin masak tempoyak....serta beberapa ketul ikan patin digoreng kosong....kuih tunjuk2 kt bazar dan air sunquick suam....da dkt kol 7 tadi MIL kirimkan set nasi ayam serta agar2 laici....waaa terus pengsan....

Kat rumah ni rasanya da lama sangat xmasak ikan patin....ada org jual kt sini tp ragu2 takut yg kolam....yg ni patin sangkar import dr Temerloh....memang fresh lg....isi ikan memang manis...sedap giler heheheh kalu ikan yg kolam kuat sangat rasa tanahnya...bagi yg dah biasa makan ikan sungai pasti dapat bezakan antara kolam dan sungai dan tentunya reject terus yg kolam tu....


Lagipon saje nak melayan cousin yg ada kt rumah ni....dia memang penggemar ikan patin dan teringin nak makan....so buat je la....dah lama xmasak takut la xsedap nasib baik la menjadi walau bulan puasa xdapat nak rasa...cukup je masin masam dan pedasnya gerentinsedap hehehe...tempoyak masam mintak sikit kat MIL dan tempoyak manis memang ada kt rumah ni....bila ada dua2 gabungan tempoyak tu baru kuah tu buatkan yg makan tu teringat2 kan...kononnya la....

Nak buat ikan patin masak tempoyak ni kena guna tempoyak yg masam sikit tp bukan yg masam sangat...campur sikit tempoyak baru....kalau ikot resepi pure org pahang kt area tempat aku ni...(Temerloh) bahan2 nak masak simple je...yg penting ada cili padi....kunyit hidup...garam ...asam keping sikit dan tempoyak...kalau suka tambah daun kesum....setahu aku xperlu isi bawang putih ke...bawang merah ke...daun kunyit ke....gula ke..xsedap!! pernah jumpa org yg letak benda2 alah tu tp tu resepi dah campur2 dah dan rasanya belah2 Perak sanapon resepi masak tempoyak patin dia lain dr kat sini....bagi aku xsesedap yg biasa aku buat ni....kalau setakat nak tambah timun xpe lagi....

Masak tempoyak ni kena reneh lama bagi minyak dr lemak ikan tu kuar baru la sedap...kuah xperlu pekat2 sangat....biasa2 je...ikan jangan dikacau...bak kata org temerloh...kuah kita ' timbuk2 kan' aje...kalau boley biar pedas sikit dan sesekali JANGAN letak gula...ikan tu kan fresh..dah manis so kalau letak gula memang xoriginal taste...hehehehe macam2 kan...terpulang sebenarnya....ikot sape yg masak dan sape yg mak makan...kebanyakan kt kedai2 area temerloh ni pon da campur2 resepi...

kadang2 tu macam2 menda ada dalam masak tempoyak patin diorang....tp kalau xpercaya resepi original ni jugak la yg sedap...xcaye try g Temerloh dan carilah kedai yg glamer dgn harga ikan patin yg mahal sampai masuk akhbar dulu2 tu...kedai tu buruk je tp juadah dia meletop...kedai tu jual ikan patin ori punya...sultan Pahangpon pernah dtg makan situ....akupon pernah rasa dan hidangan patin dia so simple....tp sedap giler2....so kesimpulannya ikot selera kan...


Oklah panjang beno ceritanya ye...sesape yg nak cuba masakan yg simple...masak tempoyak patin ni adalah salah satunya....tp bagi yg makan ikan ni la kan...sebab ramai gak yg xsuka ikan sungai ni....yg penting bukan kolam punya....kalau xmakan ikan sungai boley je buat masak cam ni guna ikan kembong ke..sedap je....

BAHAN - BAHAN
10 - 15 biji cili padi
2 inci kunyit hidup
1st garam
3-4 sudu tempoyak
1 keping Asam keping

CARA:

  1. tumbukkan semua bahan2 kecuali tempoyak hingga biji cili hancur....
  2. Masukkan tempoyak dan gaul rata
  3. Cuci bersih ikan dengan air asam atau dengan tepung gandum
  4. Masukkan ikan dan bahan tumbuk tadi gaul2 sebati ke dalam periuk....
  5. Curahkan air separas ikan atau ikot suka nak kuah banyak mana
  6. Renehkan dengan api sederhana hingga masak
  7. Kacau sekali sekala dan bila kuah dah menggelegak masukkan daun kesum dan aa keping... rasakan masin masamnya...da ok tutup api









2 comments:

  1. salam.... ni la resepi yg dicari-cari selama ni... yg betul2 simple... tq dan minta izin copy resepi ye....

    ReplyDelete
  2. Kalau tempoyak tu masam sngt,ada x cara nk bg rasa kuah tu x spoil sngt?teringin nk mkn tp stok tempoyak yg bru xde.yg ada ni memg masam betol

    ReplyDelete