Sunday, July 13, 2014

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS MUDAH

Selamat petang....selamat memasak...eh da siap?cepatnya hehe...akupon dah siap...menunggu masuk waktu je da ni ha...hari ni ringkas je...wat nasi lemak dengan sambal ikan bilis...rebus telor ulam timun...permintaan hubby...xperlu lauk lain katanya....kuih talam masih ada so xperlu nak beli or buat yg lain...kita jangan membazir..habiskan apa yg ada...

Sambil2 menggodek nasik lemak ngan sambal sempat lagi aku menyiapkan Biskut Crunchy Almond...ada tempahan dari rakan2...yg ni nanti la aku tepek gambar ye....

Bulan puasa ni sebenarnya kita ni bukanlah boleh makan banyak sangat kan...nafsu mata je bukan main...apa yg ternampak semuanya rasa nak makan tapi bila dah berbuka tu emmm alahai nak habiskan sepinggan pon jenuh...yg pasti bulan puasa ni yg paling laku ialah air...nak plak kalau air sejuk...amboi minum xingat...




Hubby aku plak jenis yg makan simple2 je....xperlu nk menggulai sangat....ikan goreng je la yg dia sukanya....kadang2 aku je yg nk makan macam2...tu yg buat jugak rendang ke masak lemak ke....belom lg tengok juadah di bazar mak aiii geram je nk beli...

Oklah banyak ngarut pulak kan...jom la tgk resepi sambal tumis ikan bilis my style...biasa2 je tp bg aku sedap la jugak hihi...

BAHAN -BAHAN
semangkuk kecil ikan bilis - belah baduh n goreng dulu
5 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih*
2 biji bawang besar*
1 inci halia*
1/2 inci belacan*
1 biji bawang besar ~ hiris
3-4 sb cili kering
1 keping asam keping
Garam dan gula secukupnya


CARA:
  1. Blender bahan bertanda * kemudian tumis dalam minyak yang banyak hingga garing
  2. Masukkan cili keri g blender dan tumis la  hingga pecah minyak
  3. Masukkan bawang besar hiris dan gaul sebati hingga bawang layu
  4. Masukkan garam dan gula sesuaikan rasa
  5. Masukkan asam keping dan akhir sekali masukkan ikan bilis goreng tadi dan gaul sebati...jika terlalu kering boley tambah air tp jangan banyak sangat...tambah sikit je...
  6. Rasa dan cukup masam manis masin dan oedasnya boleh tutup api dan dihidang

No comments:

Post a Comment