Monday, August 18, 2014

JAPANESE SOFT COTTON CHEESE CAKE versi rainbow


memang gebusss

sememeh sikit..panas2 dah terlangkupkan...kena tunggu sejuk dulu tau baru terbalikkkan
tergoda x dengan colournya  tu ???
 hari ni nak tayang kek lagi...hehehe kek ni adalah kek kegemaran aku dan semestinya kek ni kek yang paling mudah....aku dah banyak kali buat kek ni dengan pelbagai versi dan variasi...semuanya menjadi...memang x menghampakan...kek ni boleh di pelbagaikan ikut citarasa kita...tekstur kek ni sangat lembut bak kapas....laju je masuk mulut gitu...kek ni sedap di makan sejuk tapi kalau da letak dalam peti tekstur kek ni akan jadi padat tp maintain gebu...kalau kita makan terus kelembutannya memang xdapat nak digambarkan....nak tau sila lah buat sendiri ok :)
sedap weh


kali ni aku buat versi pelangi....xdelah plain je kan....nampakpon dah tertarik...aku buat ni dua bijik untuk orang sebenarnya...sebijik je utk orang...sebijik lagi utk makan le..aku memang xley tahan dgn kek ni...apa kata korang2 cuba buat gerenti xnyesal...nak topping dengan coklat ganachepon boleh....nak topping dengan buttercream boleh...dengan fresh cream lagi  laaa boleynya.... untuk resepi memang aku guna yang ini kini dan selamanya.... resepi ni asalnya aku terjumpa di blog kak Azie Kicthen...mintak share ye kak....

BAHAN-BAHAN:

BAHAN A:
250gm cream cheese
50gm butter
100ml susu segar

BAHAN B:
6 biji kuning telur
60gm tepung kek*~aku guna tpg gandum je +soda bikarbonat n baking powder masing2 1st
20gm tepung jagung*
Kalau nak tambah serbuk koko..buangkan tepungvgandum 2sb dan tambahkan serbuk koko 2sb jugak...

BAHAN C:
6 biji putih telur
1st krim of tartar
1sb esen vanila
140gm gula castor~aku tambah jd 150gm

CARA:

  1. double boiledkan bahan A hingga semuanya cair..guna whisker supaya adunan jadi licin xberketul..biarkan sejuk
  2. Bahan B yang bertanda* di ayak 
  3. Bila adunan A dah agak suam masukkan telur dan bahan tepung tadi dan kacau rata
  4. Pukul bahan C hingga kental...dan kaup balik kan ke dalam adunan cheese menggunakan senduk kayu
  5. Gris kan loyang dan masukkan adunan..adunan ni sesuai utk loyang 8 inci...
  6. Bakar secara water bath suhu 160°c dalam masa 1 jam...aku bakar 1 jam 20 minit untuk dapatkan permukaan yg garing cket... uji kek bila masak, regangkan pintu oven dan biarkan kek  didalam oven dlm 1/2 jam
  7. Kalau loyang jenis springform pastikan balut kek dengan aluminium foil nanti air masuk dalam kek jadi lain plak...
  8. Sisipkan tepi loyang dan terbalikkan kek atas redai..biarkan sejuk kemudian boley simpan dalam peti....sedap di makan sejuk...

No comments:

Post a Comment