Monday, September 1, 2014

DONUT LEMBUT

Selamat malam....cuti 3 hari ni best je kan dok umah....macam2 ley buat....sok dah start keje balik....waaaa malasnye rasa....xpuas dok guling2....

Cuti ni xke manapon....juz penuhi undangan perkahwinan kawasan sekitar je....selebihnya memerap kat umah layan anak2...kemas umahpon x...bila dok uma ni macam rasa nak makan....semalam dah layan pizza...petang tadi buat donut pulak....malam ni baru sempat nk goreng...kisahnya adunan ni da terlebih perap...sejam lebih baru la start membentuk dan menggoreng...tp lembutnya masyaAllah....xpernah buat donut yg teksturnya lembut dan berongga cam ni....biasa mesti agak padat sikit...

Add caption

Goreng api sederhana...balik2kan bila dah perang je...

Makan panas2 memang terbaik...

Nampak x teksturnya tu....gebusss tau

Anak dara jadi model donut..hehe

Resepi ni lebih kurang je dgn doh pizza semalam tp ada la penambahan bahan sikit ikut kesesuaian...hasilnya memang xmenghampakan....satu adunan ley dpt dlm 50biji saiz comel...aku buat ni siap frozenkan nanti sok2 nak makan tinggal gorengkan aje...so sape nk try boley la....setakat nk mkn sendiri memang berbaloi....mudah n ringkas je...nk jualpon rasanya pon boley sebab memang sedap....bg tekak aku la kan....kalau nak frozenkan juz goreng dalam minyak sekejap ye..nak matikan yis dan nak kekalkan bentuk donut tu pas goreng angkat...sejukkan pas tu ley simpan dalam bekas letak dalam pti bahagian atas...kalau nak goreng semula nanti jus keluarkan bagi hilang beku tu baru goreng semula dengan api sederhana....

Ikut kata resepi asal tu gerenti lembut sampai besok...aku xtry la sebab pas goreng habis selamat masuk perut....kot2 ade yg cuba ley la bagi feedback kan...kalau betul memang ley la guna resepi ni selalu....hehe tapi memang betul la kot...b4 ni pernah gak buat donut..hasilnya lembut dan gebu jugak tapi bila dah sejuk teksturnya jadi agak padat dan keras sikit....yg ni masa nak gorengpon adunan dohnya lembuttt sangat sebab tu donut aku tu senget benget hahaha....xkisahlah kalau setakat nak makan terus tu memang gerenti lembut la....

Oklah sape2 nk resepi ley tgk kt bawah....

BAHAN -BAHAN :
5 cawan tepung gandum
1 biji telor
1/4 cawan minyak sayur
1 1/2 cawan air suam kuku
1st bread improver
2sk yis kering
4sb gula halus
1sb susu pekat
1/2sk garam

CARA:

  1. Ayak tepung dan bread improver ke dlm bekas..masukkan garam kacau sebati...
  2. Satukan air dan gula kacau hingga gula larut kemudian masukkan yis dan biarkan hingga berbuih
  3. Buatkn bulatan di tengah tepung...pecahkan telor...masukkan minyak dan tuangkan bancuhan yis td
  4. Kacau guna pisau hibgga semua bergumpal 
  5. Uli doh hingga xmelekat...jika lembik tambahkan tepung sedikit
  6. Perap doh 1 jam....jgn kurang lebih xpe...doh akn naik 2x ganda...
  7. Keluarkan dan buat bulat2 sama besar susun dlm loyang
  8. Tekankan sedikit dan buat lubang di tengah
  9. Doh akn naik sedikit dah boley digoreng api sederhana....da masak angkt dan toskan minyak baru tabur dgn gula halus sedia dihidang...klu nk frozenkn goreng dlm minyak sekejap kemudian ley ltk dlm bekas...simpan kt bahagian beku...

resepi asal doh2 ni semua hasil dr gabungan resepi di dapur kak Azie kitchen dan dapur zalinzalina...sini dan disini ye...selamat mencuba...

2 comments:

  1. Dah la cari resepi donut ni.. Nak cubalah.. Harap-harap menjadi. Tq bagi resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah...memang sedap makan panas2 pas goreng tu....goreng garing sikit...ranggup je hehehe

      Delete