Saturday, February 21, 2015

BAKED CHEESE CAKE

Salam siaran....hehe baru dapat line...dah lama xupdate....b4 ni macam2 resepi twlah di cuba....selalu gak intai2 dapur kawan2 kat sini...banyakkkk giler resepi best2..rasa nak cuba semua....tapi apakan daya...kita cuba la mana yg termampu...lambatpon lambat lah kan....

Ari ni nak citer pasal resepi cheese cake ni....memang sangat la sedapnya...aku dah lama mencari resepi cheese cake cam ni...banyak resepi yg lebih kurang sama tapi aku semestinya mencari resepi yg mudah dah bahan2 yg murah dan senang didapati...




Resepi ni aku dah guna dari dulu dan hasilnya memang memuaskan hati..sangat2 sedap cuma aku ada tambah satu bahan je...ikut citarasa sendiri heheh...semestinya resepi ni dari dapur kak Azie kitchen....resepi asal ni adalah basic yg kita boleh olah jadikan pelbagai cheese cake ikut perisa yg disukai...memang sedaplah...aku pernah buat cheese cake kiwi dan juga strawberry...dan xlama lgi nak try buat coklat cheese cake...

Untuk jadikan cheese cake strawberry yg sedap...buah yg segar tu kita potong dadu dan masukkan dalam adunan sebelom kita bakar..sedap masam2 manis....buah yg segar tu jugalah kita jadilan filling dengan masakkan dgn gula..dicurahkan atas kek...aduhh memang meleleh air liur...

Xpayah cakap banyak...bagi penggemar cheese sudah pastinya merasakan berbaloi2 buat cheese cake ni...dh xpayah beli dah..rasa setanding blueberry cheese cake kt secrect recipes tu...serius...kospon kauh lebih murah tapi kena korbankan sedikit tenaga n masa je la...

Oklah kita tgk resepi ye..untuk resepi asal disini ye...kt bawah ni resepi yg aku dah ubahsuai ikut citarasa aku dah aku suka akan hasilnya....

BAHAN-BAHAN:
 Untuk based:
200gm biskut tiger
100gm butter cairkan
50gm gula halus
1sb nestum blenderkan

Untuk cheese:

500gm cream cheese
200gm gula halus
3 biji telur
1 bekas kecik yogurt perisa asli atau sour cream*
1 cawan whipping cream*
3sb jus lemon
1st esen vanilla
1/2 st garam
1sb tepung jagung

CARA:

  1. Hancurkan biskut tekan2 bagi halus...
  2. Cairkan butter dan gaulkan dengan biskut dan tambah gula halus dan nestum...
  3. Mampatkan dalam loyang springform yv telah disapu mentega....tekan2 bagi padat ye...masuklan dalam peti sekejap sebelum di bakar 3-5 minit suhu 180°c...ketepikan
  4. Untuk kek...pukul cream cheese dan gula hingga gebu...
  5. Masukkan telur sebiji2 setiap kali masuk pukul lebih kurang seminit..bagi betul2 sebati...
  6. Masukkan tepung jagung...esen vanilla...jus lemon dan pukul sebati
  7. Masuklan sour cream atau yogurt dan diikuti whipping cream...pukul bagi sebati dan tidak berketul ye...
  8. Kalau nak buat strawberry..potong dadu buah dah gaulkan dalam adunan...dah siap curahkan dalam based biskut tadi..
  9. Balut loyang dengan aluminium foil kemas2 agar air xmasuk....letak loyang td dalam loyang besar yg ada air panas...bakar secara waterbath. ..selama 50 minit suhu 180°c...
  10. Bila dah cukup masa...Goyang2kan kek jika bergoyang hanya di tengah2 xpe
  11. ..tutup api dah regangkan pintu oven dan biar kek 1 jam didlam oven baru keluarkan...
  12. Kuarkan dari aluminium foil dan biar kt luar hingga kek sejuk...tutup kek dengan wrapping plastic kemudian letak dalam peti...
  13. Sejukkan semalaman baru sedap di makan..hiaslah ikut suka...emmmm sedap!!!






No comments:

Post a Comment