Monday, June 8, 2015

KEK GULA HANGUS a.k.a KEK SARANG SEMUT

assalamualaikum....

Dah lewat petang ni....baru sempat nk tayang....dah lama membaking ni sebenarnya....tetiba terasa nk makan kek sarang semut ni...walau sarangnya mcm malu2 je...xsemeriah mana tp suka jugaklah sbb menjadi even xperap...




Aku suka guna resepi ni sebab pas bancuh terus je bakar...malas keje nk perap2 ni...nk buatpon xdelah payah mana....yg penting mood rajin mesti nk kena ada..hihihi

Sebelun nipon aku dah pernah buat...tp tu la..kek yg mcm ni aku je yg sukanya...kek org tua namanya...budak2 kurang sikit....hubbypon xberapa sgt...xpelah pas buat agih2kan la pd yg patut....

Sesape nk try bley la....simple n bahan2pon mudah dapat....sesekali buat utk minum petang xsalah kan...

BAHAN-BAHAN:
2 cwn gula pasir + 2 cwn air panas
3sb mentega/butter
2 cawan tepung gandum ayak dgn 1st baking powder dan 2st soda bikarbonat
6 biji telor
1sb esen vanila
1/2 cawan susu pekat

CARA:
1. gula tadi panaskan buat gula hangus..bila gula dah cair dan perang masukkan air panas kacau hingga gula larut...
2. Tambahkan butter dan biarkan sejuk
3. Ayak bahan tepung
4. Pukul telor hingga betul2 kembang dan gebu macam org nak buat bahulu tu ye...
5. Masukkan susu pekat dan esen vanila pukul perlahan
6. Masukkan tepung dan air gula hangus yg dah sejuk td..kacau sebati
Tuang dalam loyang dan bakar 160°c selama 1 jam lebih sikit....kalau dah masak tutup api dan regangkan oven...dah sejuk bolehlah di potong....




No comments:

Post a Comment