Nampak macam sedap kan...serius memang sedap sangat...hahahha aku buat sangat ringkas tp yg penting santan mesti segar baeu sedap...kalau guna kotak xley baut cara ni...
Daging ni aku bakar dalam pemanggang ajaib dulu bagi lembut dan masak....pastu masak la gulai ni macam biasa.... kalau ada belimbing buluh ke...lagi la sedap...
BAHAN-BAHAN:
daging dibakar dulu secukupnya
2 batang serai dititik
2 cawan atau lebih santan pekat
2inci kunyit hidup
15 biji cili padi~ ley tambah atau kurangkan
Garam sexukupnya
Asam keping secukupnya
Cara:
1. Tumbuk cili dan kunyit hingga hancut...
2. Campurkan ke dalam santan
3. Titik serai dan letak ke dalam santan
4. Didihkan dengan api sederhana hingga kuah masak dan.mendidih..masukkan daging
5. Perasakan dengan garam dan masukkan asam.keping
6. sedia dihidang bila kuah dah nampak cantik dan sebati....
No comments:
Post a Comment