Wednesday, September 9, 2015

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

selamat pagi......hari ni nak tunjuk sambal bilis mudah yg biasa kita buat...hahahah just nak tunjuk je la....b4 ni dah banyak kali buat...memang sambal terbaik la so far....memenuhi tekak n selera....

cuma kali ni lain sikit dari kebiasaan....biasa isi belacan..kali ni xletak sebab ada kawan xley makan belacan...sian plak....buat ni utk pot luck kt sek..... kalau nak tgk resepi b4 ni....kat sini ye.. juga disini

Actually belacan tu optional....dua2 carapon hasilnya sedap...cukup masin..masam..manis sikit ngam la...makan ngan cekodok...lempeng kosong....nasi lemak..pulut....semuapon sesuai...


Ni bahan yg nak di blender hancur...

Goreng dulu ikan bilis setengah masak

tumis hingga naik minyak dam betul2 garong...

Kacau lama2 jgn bagi hangit...api slow je

Bila dah masukkan ikan bilis..kacau sebati je...





Resepi nantilah aku update...hehehehe mudah sangat yg penting kalau nak sambal tumis ni jadi sedap....masa tumis cili n bawang tu kena lama...bagi betul2 masak dan mesra....aku tumis cili dekat 1/2 jam then kena sentiasa kacau takut terhangit...api kecik je.... pastu satu lagi minyak kena lebih sikit dan cili kena banyak baru sambal jadi cantik...hahahaha 

kalau buat sambal ni godek2 xsampai 20 minit siap comfirm rasa sambal ni kureng sikit....sambal ni kalau nak makan besok pagi...malam tu elok buat la....pagi tu just panaskan....cukup rasa masin..masam...pedas n sikit manis memang bertambahlah makan...xcaye cube....

Oklah update resepi sekali lagi ye...

BAHAN-BAHAN:
4-5 biji bawang merah kecik ~aku isi lebih
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
ikan bilis secukupnya
1/2 cawan air asam jawa
Garam dan sedikit gula
3-4 senduk sedang cili kering yg dah blender
2 biji bawang besar hiris bulat
Sedikit cuka ~optional
Sedikit serbuk lada hitam ajishio~optional

CARA:
  1. Blender lumat bawang merah kecik +bawang besar +bawang putih + halia + segenggam kecil ikan bilis
  2. Goreng ikan bilis selebihnya dalam minyak banyak hingga setengah garing bersama bawang yg dihiris tadi...angkat dan ketepikan..
  3. Tumis bahan blender bersama cili kerong kisar...tumis lama hingga cili betul2 masak dan naik minyak...api sedang dan sentiasa di kacau...
  4. Tambah la garam jika perlu..xyah banyak sebab ikan bilis dah masin..masukkan gula dan air asam jawa....tumis lagi hingga dapat rasa yg dikehendaki...kacau lebih kurang 1/2 jam..kalau kurang berminyak ley tambah minyak bagi mempercepatkan bahan tumis garing...aku tambah sedikit cuka...ade org xmakan cuka boleh skip..optional je....aku letak juga serbuk lada hitam ajishio...yg nipon optioanal...xwajib letak...
  5. bila dah cukup rasa masukkan ikan bilis dan bawang yg telah digoreng td...gaul rata hingga sebati...kalau dah ok boleh matikan api...sedia di hidang...

1 comment:

  1. walau pon akak ni orang melaka tapi tak suka masukkan belacan dalam sambal tumis...masuk ikan bili slebih sikit pon dah sedapkan...dapat sambal camni makan dengan lempeng lembik atau ubi kayu rebus memang terangkat

    ReplyDelete