nie la sos yang aku guna..aku guna yg cendawan tu..sedapnyer..xpayah tambah apa-apa pon sedap...utk kali nie aku tambah daging dan cendawan butang hiris...marvelessss
yum...yum....
untuk resepiley semak disini ye...
BAHAN-BAHAN:
250gm tepung roti / high protein
1st bread improver
1st bread softener
1 sb gula halus
1 biji telur
2st yis
120ml air
1sb susu tepung
1sb mentega
CARA BUAT DOH (uli pakai mixer)
- masukkan kesemua bahan dalam mangkuk adunan kecuali mentega dan air
- gaulkan sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit
- apabila sudah menjadi doh baru masukkan mentega dan uli lagi sehingga doh menjadi kental dalam 15 minit
- keluarkan doh dan picit-picitkan doh dan uli dengan tangan lebih kurang 5-6 minit
- uli semula meggunakan mixer tadi dalam 5-6 minit
- perap doh sehingga kembang 2x ganda
- keluarkan doh dan tumbuk buang angin
- leperkan dan letak dalam loyang
- cucuk dengan garfu bagi doh tidak gelembung dan biarkan 5 minit bagi doh naik sedikit
- bakar dulu lebih kurang 8-10 minit keluarkan barulah isi dengan topping yang disukai
- bila sudah siap susun topping bakar semula pizza 20 minit lebih kurang atau sehingga masak 180c
- sedia di makan....
SOS UTK TOPPING MY STYLE:
- cincang 2 ulas bawang putih dan tumis hingga garing
- masukkan 1/2 tin sos spaggeti cendawan KIMBALL beserta daging yg telah dicincang halus
- gaulkan sebentar kemudian masukkan cendawan butang yg telah dihiris
- masak sehingga sebati, sejukkan dan sedia digunakan...
BAHAN UTK TOPPING:
- lada benggala hiris
- bawang besar hiris
- sosej hiris
- cendawan butang
- keju mozarella parut
No comments:
Post a Comment