URmmm dalam kepala otak nie da ade idea nak wat pe..ingat nak try lagi buat kek sarang semut a.k.a kek gula hangus..sebelom nie da penah buat tapi x uploadpon gambarnya..nanti-nanti la ye..td da dok skodeng blog ayu yg dr singapore tu..well kek sarang semutnya emmang menarik, tertarik kau memang da bomb hahah memang keknya menjadik..lobang-lobang yang besar di tambah dengan kalernye yang hitam-hitam manis..nampak gebuss gitu.
xpe..xpe petang nie balik sekolah akan ku cube..harap-harap menjadi...kalau nak di ingat balik kisah aku ngan kek sarang semut nie memang fobia tau..1st try amek resepi dr blog Mat Gebu..jadi macam kuih bingka..2nd try baru-baru nie tp resepi dr KR..lobang dia halus sangat dan warna dia xmenarik langsung, xtau la apa salah dan silapnya..ntah-ntah kena sumpah ngan sang semut kot..sebab sebok sangat nak buat mcm sarang dia ekekek( mengarut je kan..)
so kesimpulannya memang totally fail la..huhu gagal sekali bukan bermakna akan gagal lagi..malam nie kita tengok hasilnya... so apa lagi di tunggu jom arrr kita pakat mem'baking reramai' jom arr jommm...
ni adalah gambo kek yang 2nd try..urmm lobangnye kecik2 jek..warna pon kureng menarik rase nyer ok da..
nie aku tunjukkan step by step nak buat kek nie..resepi yg nie adalah dr blog Ayu singapore..kali nie lobang dia menjadi..oklah tp still xmemuaskan hati kenapa?? sebabb...warna dia tetap 'kureng' gitu..takot lah nak masak sampai jd itam kang pahit plak kek, x termakan t..hukhuk xperlah yg pentingg sekali aku dah berjaya membuat kek nie dan dengan bangganya aku bawak ke sekolah untuk di rasa oleh kengkawan..tapi kan..kalau kukus maybe lagi sedap kot..kalau bakar tekstur nyer agak kering sebab penah makan yang kukus woww memang best..xperlah kalau sesape yg berminat tu juz try la mana-mana cara sekalipon ikut kesukaan memasing kan..
untuk sesi kali nie dah abeh la projek mem'baking' sebab rasenyer aku nie asyik-asyik buat kek..kang xpasal2 satu family jd obesti melampau apapun this friday ade org tempah wat kek karemal..( memang xley lari dr wat kek nie kan..) untuk projek seterusnya..emhhh tengoklah apa yg ada nanti..hehe pepun cube tengok resepi nie plak, baru terjumpa dalam KR..dia kata xpayah perap dah jadi cantik sarangnyer..emhh apa lagi jom la cube..
kek span gula hangus (* resepi nie saya amek dr Mem Besar KR)
1 cawan gula pasir
1 cawan air (untuk gula hangus)
1 cawan tepung gandum + 1 sudu teh soda bicarbonate (diayak tiga kali)
4 biji telur ayam (grade A)
2 sudu besar marjerin
1 sudu teh esen vanilla
1/2 tin susu pekat manis, tin saiz kecil
Cara membuatnya
1. Masak gula dlm periuk dengan api sederhana sehingga hangus berwarna coklat muda. Bila separuh cair tu kacau2 sentiasa guna senduk kayu. Bila gula dah larut semua.. jangan tunggu sampai jadi coklat gelap sangat kang pahit pulak kek.. perlahan2 tuangkan air sikit demi sikit sambil dikacau… tutupkan api dan tuangkan kesemua 1 cwn air tadi dan biarkan ia sejuk.
2. Telur dipukul hingga betul-betul kembang.
3. Marjerin dipukul hingga kembang di dalam bekas yang lain. (kacau guna sudu ajer ataupun guna mixer yg pukul telur tadi dan pukul kejap marjerin)
4. Masukkan marjerin ke dalam bekas berisi telur dan pukul lagi. (masa ni adunan telur akan turun sikit sebab dah tercampur dgn marjerin).
5. Panaskan oven anda terlebih dulu.
5. Masukkan esen vanilla, susu pekat manis dan tepung. Pukul lagi hingga sebati.
6. Akhir sekali masukkan gula hangus. Kacau rata.
7. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dilapik kertas dan dilenser marjerin (ataupun sapu marjerin keliling loyang & tabur tepong sikit)
8. Bakar hingga masak, suhu oven 175`C selama 40-50 minit atau sehingga masak
1 cawan air (untuk gula hangus)
1 cawan tepung gandum + 1 sudu teh soda bicarbonate (diayak tiga kali)
4 biji telur ayam (grade A)
2 sudu besar marjerin
1 sudu teh esen vanilla
1/2 tin susu pekat manis, tin saiz kecil
Cara membuatnya
1. Masak gula dlm periuk dengan api sederhana sehingga hangus berwarna coklat muda. Bila separuh cair tu kacau2 sentiasa guna senduk kayu. Bila gula dah larut semua.. jangan tunggu sampai jadi coklat gelap sangat kang pahit pulak kek.. perlahan2 tuangkan air sikit demi sikit sambil dikacau… tutupkan api dan tuangkan kesemua 1 cwn air tadi dan biarkan ia sejuk.
2. Telur dipukul hingga betul-betul kembang.
3. Marjerin dipukul hingga kembang di dalam bekas yang lain. (kacau guna sudu ajer ataupun guna mixer yg pukul telur tadi dan pukul kejap marjerin)
4. Masukkan marjerin ke dalam bekas berisi telur dan pukul lagi. (masa ni adunan telur akan turun sikit sebab dah tercampur dgn marjerin).
5. Panaskan oven anda terlebih dulu.
5. Masukkan esen vanilla, susu pekat manis dan tepung. Pukul lagi hingga sebati.
6. Akhir sekali masukkan gula hangus. Kacau rata.
7. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dilapik kertas dan dilenser marjerin (ataupun sapu marjerin keliling loyang & tabur tepong sikit)
8. Bakar hingga masak, suhu oven 175`C selama 40-50 minit atau sehingga masak
No comments:
Post a Comment