CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Isnin, 1 September 2014

DONUT LEMBUT

Selamat malam....cuti 3 hari ni best je kan dok umah....macam2 ley buat....sok dah start keje balik....waaaa malasnye rasa....xpuas dok guling2....

Cuti ni xke manapon....juz penuhi undangan perkahwinan kawasan sekitar je....selebihnya memerap kat umah layan anak2...kemas umahpon x...bila dok uma ni macam rasa nak makan....semalam dah layan pizza...petang tadi buat donut pulak....malam ni baru sempat nk goreng...kisahnya adunan ni da terlebih perap...sejam lebih baru la start membentuk dan menggoreng...tp lembutnya masyaAllah....xpernah buat donut yg teksturnya lembut dan berongga cam ni....biasa mesti agak padat sikit...

Add caption

Goreng api sederhana...balik2kan bila dah perang je...

Makan panas2 memang terbaik...

Nampak x teksturnya tu....gebusss tau

Anak dara jadi model donut..hehe

Resepi ni lebih kurang je dgn doh pizza semalam tp ada la penambahan bahan sikit ikut kesesuaian...hasilnya memang xmenghampakan....satu adunan ley dpt dlm 50biji saiz comel...aku buat ni siap frozenkan nanti sok2 nak makan tinggal gorengkan aje...so sape nk try boley la....setakat nk mkn sendiri memang berbaloi....mudah n ringkas je...nk jualpon rasanya pon boley sebab memang sedap....bg tekak aku la kan....kalau nak frozenkan juz goreng dalam minyak sekejap ye..nak matikan yis dan nak kekalkan bentuk donut tu pas goreng angkat...sejukkan pas tu ley simpan dalam bekas letak dalam pti bahagian atas...kalau nak goreng semula nanti jus keluarkan bagi hilang beku tu baru goreng semula dengan api sederhana....

Ikut kata resepi asal tu gerenti lembut sampai besok...aku xtry la sebab pas goreng habis selamat masuk perut....kot2 ade yg cuba ley la bagi feedback kan...kalau betul memang ley la guna resepi ni selalu....hehe tapi memang betul la kot...b4 ni pernah gak buat donut..hasilnya lembut dan gebu jugak tapi bila dah sejuk teksturnya jadi agak padat dan keras sikit....yg ni masa nak gorengpon adunan dohnya lembuttt sangat sebab tu donut aku tu senget benget hahaha....xkisahlah kalau setakat nak makan terus tu memang gerenti lembut la....

Oklah sape2 nk resepi ley tgk kt bawah....

BAHAN -BAHAN :
5 cawan tepung gandum
1 biji telor
1/4 cawan minyak sayur
1 1/2 cawan air suam kuku
1st bread improver
2sk yis kering
4sb gula halus
1sb susu pekat
1/2sk garam

CARA:

  1. Ayak tepung dan bread improver ke dlm bekas..masukkan garam kacau sebati...
  2. Satukan air dan gula kacau hingga gula larut kemudian masukkan yis dan biarkan hingga berbuih
  3. Buatkn bulatan di tengah tepung...pecahkan telor...masukkan minyak dan tuangkan bancuhan yis td
  4. Kacau guna pisau hibgga semua bergumpal 
  5. Uli doh hingga xmelekat...jika lembik tambahkan tepung sedikit
  6. Perap doh 1 jam....jgn kurang lebih xpe...doh akn naik 2x ganda...
  7. Keluarkan dan buat bulat2 sama besar susun dlm loyang
  8. Tekankan sedikit dan buat lubang di tengah
  9. Doh akn naik sedikit dah boley digoreng api sederhana....da masak angkt dan toskan minyak baru tabur dgn gula halus sedia dihidang...klu nk frozenkn goreng dlm minyak sekejap kemudian ley ltk dlm bekas...simpan kt bahagian beku...

resepi asal doh2 ni semua hasil dr gabungan resepi di dapur kak Azie kitchen dan dapur zalinzalina...sini dan disini ye...selamat mencuba...

PIZZA HOMEMADE mudah dan sedap...

Selamat pagi uolls....da sarapan? Kita makan western hari ni hehe tp tekak melayu ni kan....makan banyak manapon tetap nak nasik...nak xnk kna masak gak...ikan goreng ngan kicap pon xpe yg penting nasi...

Pizza ni buat malam tadi punye cerita...dok melayari internet tetiba ternampak gambar pizza...terasa terliur plak...kebetulan bahan2 semua ada...actually bahan tu stok utk buat makaroni bakar....tapi xterbuat2 lagi so malam2 gak aku godek pizza...alhamdulillah menjadi dan sedap sangat...satu adunan ni semua aku dapat 2 keping pizza saiz large...memang berbaloi2...untuk adunan inti ni memang dapat banyak sangat...cukup kot untuk 4 keping pizza saiz besar tu...so kali ni toppingnya memang taruk banyak..puas makan...siap ada lebih simpan..pagi ni mkn ngan spaggeti plak...

Sos utk toppibg dah siap

Sos keju

Doh da ready nk bakar

Roti da masak sapu topping cam ni....



Yg ni utk frozenkn so bakar separuh masak je

Yg ni utk makan..yummmy!!!

Sama standard he ngan pizza hut punye...sedap

Sedap lagi dari makan kat pizza hut heheheh tp serius la....mungkin sebab kita yg buat sendiri..dengan kasih sayang...dengan cheese yang mewah..mana  x ingat makan mesti lebih dari sekeping...tp bila buat utk family memang xrugi la...sape2 yg xpernah buat n baru nak try insyaAllah boleh menjadi dengan jayanya...kena berani mencuba je....Bahan2 utk topping ni sebenarnya ikut kita...sebab kita ley pelbagaikan nak letak apa...macam aku juz letak sosej...capsicum...daging cincang...bawang...kalau nak letak seafood pon boley...nak letak tunapon boley..gantikan je yg mana sesuai...kita yg buat....kita gak yg makan..kan...hehehorang kata kena berani mencuba...lagipon atas pizza ni ley ikut kreativiti kita nak variasikan macamana kan....rasa2 xde idea ley je tgk2 pizza yang ada kat pizza hut tu...so tiru je la...nak mintak resepi depa memang comfirm xdapatlah kan...hehehe

Oklah bagi family besar n suka makan benda2 western cam ni aku suggestkan utk try...mesti anak2 puji sedap dan makan dengan berselera...aku memang suka makan western2 macam ni...so akan datang pasti akan mengulang buat lagi...sedap tau....

UNTUK DOH PIZZA:
4 cawan tepung gandum/tepung roti
1/4 cawan minyak olive oil ~aku guna minyak sayur je
1/2sk garam
1/2 paket yis mauripan
1 1/2 cawan air suam2 kuku je tau
Secubit gula

CARA BUAT DOH :

  1. campurkn air dan gula kacau sebati
  2. Tuangkan yis dan kacau dan biarkan hingga berbuih
  3. Dlm mangkuk lain ayak tepung dan campurkan garam
  4. Buatkan bulat ditengah2 tepung kemudian curahkn minyak dan bancuhan yis...
  5. Kacau menggunakan pisau rata2 keliling tepung hingga ia menjadi bergumpal...
  6. Uli hingga lembut dan perapkan 30 -45 minit hingga doh naik
  7. Da naik keluarkn doh dan Tumbuk2 dan ratakan dlm loyang or bekas yg sesuai...sebelum ratakn sapu bekas dgn sefikit minyak ye...
  8. Cucuk2 dgn garfu dan bakar dulu 25-30 minit suhu 180°c 
UNTUK TOPPING PIZZA:
2 keping daging burger ramly
200gm daging cincang
1 botol sos spaggeti cendawan jenama adabi ~ apa2pon boleh
2 biji bawang merah ~hiris
2 ulas bawang putih ~cincang
1/2sk serbuk lada hitam
Sedikit mix herbs
Lada sulah

UNTUK TABURAN:
2 batang sosej ~celur dan hiris
Cendawan butang dlm tin ~hiris
Nenas ~dipotong2
1 biji capsicum hiris


CARA:
1. tumis bawang merah n putih hingga garing
2. Masukkan daging...lada hitam n lada sulah...
3. Masukkan sos  spaggeti gaul rata
4. Masukkan mix herb dan kacau...tutup api


SOS KEJU :
1 1/2 cawan susu segar
1sb butter /mentega
100gm cream cheese ~aku guna cheddar cheese je
1/2sk lada sulah
Garam dan gula secukupnya
2sb tepung gandum larut dlm air

CARA UTK SOS KEJU:
1. Panaskan butter
2. Curahkan susu segar dan masukkan cream cheese..kacau sampai cheese cair
3. Masukkan lada sulah...garam dan gula...4. Masukkan air tepung gandum dan kacau hingga sos agak pekat..tutup api..


** bila doh roti pizza da masak sapu bahan topping....susun sosej n capsicum n nenas. N cendawan....
Curah sos keju dan tabur Mozarella cheese...bakar hingga cheese cair dan keperang2 perangan...dlm 25minit...siap


Isnin, 18 Ogos 2014

JAPANESE SOFT COTTON CHEESE CAKE versi rainbow


memang gebusss

sememeh sikit..panas2 dah terlangkupkan...kena tunggu sejuk dulu tau baru terbalikkkan
tergoda x dengan colournya  tu ???
 hari ni nak tayang kek lagi...hehehe kek ni adalah kek kegemaran aku dan semestinya kek ni kek yang paling mudah....aku dah banyak kali buat kek ni dengan pelbagai versi dan variasi...semuanya menjadi...memang x menghampakan...kek ni boleh di pelbagaikan ikut citarasa kita...tekstur kek ni sangat lembut bak kapas....laju je masuk mulut gitu...kek ni sedap di makan sejuk tapi kalau da letak dalam peti tekstur kek ni akan jadi padat tp maintain gebu...kalau kita makan terus kelembutannya memang xdapat nak digambarkan....nak tau sila lah buat sendiri ok :)
sedap weh


kali ni aku buat versi pelangi....xdelah plain je kan....nampakpon dah tertarik...aku buat ni dua bijik untuk orang sebenarnya...sebijik je utk orang...sebijik lagi utk makan le..aku memang xley tahan dgn kek ni...apa kata korang2 cuba buat gerenti xnyesal...nak topping dengan coklat ganachepon boleh....nak topping dengan buttercream boleh...dengan fresh cream lagi  laaa boleynya.... untuk resepi memang aku guna yang ini kini dan selamanya.... resepi ni asalnya aku terjumpa di blog kak Azie Kicthen...mintak share ye kak....

BAHAN-BAHAN:

BAHAN A:
250gm cream cheese
50gm butter
100ml susu segar

BAHAN B:
6 biji kuning telur
60gm tepung kek*~aku guna tpg gandum je +soda bikarbonat n baking powder masing2 1st
20gm tepung jagung*
Kalau nak tambah serbuk koko..buangkan tepungvgandum 2sb dan tambahkan serbuk koko 2sb jugak...

BAHAN C:
6 biji putih telur
1st krim of tartar
1sb esen vanila
140gm gula castor~aku tambah jd 150gm

CARA:

  1. double boiledkan bahan A hingga semuanya cair..guna whisker supaya adunan jadi licin xberketul..biarkan sejuk
  2. Bahan B yang bertanda* di ayak 
  3. Bila adunan A dah agak suam masukkan telur dan bahan tepung tadi dan kacau rata
  4. Pukul bahan C hingga kental...dan kaup balik kan ke dalam adunan cheese menggunakan senduk kayu
  5. Gris kan loyang dan masukkan adunan..adunan ni sesuai utk loyang 8 inci...
  6. Bakar secara water bath suhu 160°c dalam masa 1 jam...aku bakar 1 jam 20 minit untuk dapatkan permukaan yg garing cket... uji kek bila masak, regangkan pintu oven dan biarkan kek  didalam oven dlm 1/2 jam
  7. Kalau loyang jenis springform pastikan balut kek dengan aluminium foil nanti air masuk dalam kek jadi lain plak...
  8. Sisipkan tepi loyang dan terbalikkan kek atas redai..biarkan sejuk kemudian boley simpan dalam peti....sedap di makan sejuk...

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi