CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, September 3, 2015

NASI KERABU


Siaran tertunda...pinnn...pin.....pinnnn.... heheheh 1st time buat nasi kerabu sendiri set lengkap ni...nasi kerabu adalah one of my faveret...kalau g beli kedai pepagi tu wajib carik nasik kerabu....paling suka makan dengan daging goreng or daging bakar....mantap betul....

hidangan ni sebenarnya xdelah susah mana cuma leceh sebab banyak benda nak kena sediakan....dan yg paling susah (bagi aku la kan...) nak carik kelapa segar....aiiiyooo yg ni la membantutkan hasrat utk buat nasi ni....

Ari tu ada beli kelapa parut..ada lebih so terfikir nak buat gak even kelapa xberapa nak cukup....lastnya sambal tumis budu aku tu aku guna santan kotak je...kalau korang tengok dia xpecah minyak dengan cantik kan? Huhuhu tapi jangan pandang sebelah mata tau....walau xpecah minyak dengan cantik....walau gitu2 je tapi rasanya memang terangkat...mendapat pujian kawan2 ni...hahahh berlagak tol...tapi serius la....cuma kalau korang2 nak buat better guna santan segar....

Kat umah aku ni memang ade pokok bunga telang so xyah la pakai pewarna...memang cantik je..wangi dengan aroma daun pandan dan serai serta limau purut....sambal ikan aku guna ikan selayang yg besar2 sikit...Aku suka kelapa goreng yg macam ni....ade org xde goreng2 macam aku just gaul2 gitu je kan...aku suka yg agak2 kering....kelapa goreng yg versi aku ni kalau xhabis boleh simpan lama dalam peti n boleh digunakan untuk buat kerabu kacang botol ke...kerabu tauge ke...just gaul n tambah asam limau je...


Isi ikan rebus  asingkan tulang

Tumbuk bahan2 nak buat kelapa goreng




kelapa  goreng sedap ni...



Sambal tumis budu...bokey la...xjd sangat

Sambal lada...



Nak tulis resepi lengkap ke...xyah la kan..korang2 lagi terer masak...heheheh aku tulis serba ringkas dulu...t ada masa aku update full resepi okeh... untuk kelapa goreng tu....mula2 isi ikan tu aku tumbuk dengan lada hitam sikit...dengan beberapa bijik bawang merah...sebatang serai jika suka...tumbuk hancur pastu masuk dlm kuali goreng hingga agak kering...pastu aku baru masukkan kelapa parut...garam...gula...serbuk lada hitam sikit...gaul2 hingga sebati dan kering...kalau xsuka kering cukup sekadar mesra antara kelapa dan isi ikan td dah boleh angkat....kelapa utk nasik kerabu ni sedapnye manis2 sikit....

Untuk sambal lada....Cili kecik tu tumbuk hancur biji dengan garam...campur gula dan perah limau kasturi...xde limau boleh ganti cuka..rasa dah cukup masam masinnya...ley di hidang...

Untuk nasik macam masak nasik biasa la...cuma airnya tu gunalah air perahan bunga telang yg warna biru tu ye....pastu ketuk serai sebatang...daun limau purut carik2 dalam 2 - 3 helai..letak garam sikit...simpulkan sehelai daun pandan....settle dah nasik...

Untuk sambal tumis budu...masak Santan +pekat 4 cawan+2 batang Serai ketuk+ Asam keping +Cili kisar 3 sudu  + 2 sudu budu+ Bwg merah + Bwg putih +sikit je Halia + Garam dan Gula melaka...masaklah hingga pecah minyak...ala minyak dr lemak kelapa tu yg keluar dengan cantiknya...hahah...kena sentiasa kacau hingga pekat dan keluar minyak tau....api jangan kuat sangat...


Sedap tau


Wednesday, September 2, 2015

LAUK KAMPUNG IKAN BILIS BAWANG DAN LADA GORENG


Alang2 dok sapu sawang kt sini...nak tepek sekali resepi yg sangat2 rare...hahahah pinjam istilah budak2 zaman sekarang...lauk ni lauk kampung je...biasa org2 susah selalu la buat macam ni....makan dengan nasik panas2...tambah ikan pekasam dan ulam petai...ade budu sikit...haiiii xtoleh kiri kanan dah ni weh...

Aku suka masak cam ni time bersahur...memang comfirm tambah nasik tau....bahan2 dia mudah je....yg penting 3 bahan utama mesti ada iaitu bawang...cili besar dan ikan bilis....mak aku masak lagi sedap...entahlah..air tangan kot...org tua2 masak kan main campak2 je...hahaha mana ada sukatan cam kita2 ni....cukup je masinnya... 


Aku guna cili kering ni sebenarnya..cili kering yg muda



Akunletak je la cara buat kat sini..sape2 yg sekutu dengan aku suka masakan simple2...lauk2 kampung...ley arr cuba...biasanya org dah tau...xkiralah..nak bagitau gak....haha

BAHAN-BAHAN:

Segenggam ikan bilis
segenggam cili besar warna hijau dalam 3 -4 biji~aku guna cili kering muda....aku campak biji kat luar banyak plak pokok tumbuh...buahpon lebat...guna je la kan...lagi sedap
3 biji bawang besar hiris bulat
Secubit serbuk kunyit
Garam n gula sikit kalau nak letak
Serbuk lada hitam ajishio-optional

Cara:
1.masukkan bawang...lada....ikan bilis....goreng hingga garing....
2.masukkan bahan2 lain dan goreng sekejap..cukup rasa masinnya ley la angkat dan sedia di makan dengan nasi....minyak dia tu aku kaut sekali...sedap...

OREO CHEESECAKE VERSI BAKAR

Selamat malam....dapur dah bersih?dah ready utk sarapan besok?hahaha besok still hari bekerja so tutup dapur weekend baru cerita...ye dak?

Oklah malam ni nak masukkan n3 tertunggak....minggu lepas punye cerita kek ni...buat utk tempahan kawan....sebab nampak menggiurkan kita share gak la....mana la tahu kot2 ada yg sudi nak try....bagi aku xmenghampakan..setanding je dgn cheesecake kt secrect recipe tu.... nak jimat n cuba sesuatu yg baru why not cuba buat sebijik..gerenti puas hati...nak g kat SR tu sesekali bolehlah kan....sejak menjak ada gst ni hargapon makkk aiii...pengsan mak kihkihkih...
InsyaAllah puas hati

Nampak menggiurkan x?heheh 
Kuning2 sikit atas tu sebab xtutup ngan akuminium foil....

Xpandai nak deco2 ni...xpelah yg penting rasanya kan...

B4 ni aku dah pernah buat cheesecake ala2 new york cheesecake...sangat sedap...topping boleh pelbagaikan..kita kena kreatif sikitlah...kita yg buat dia kan..ikut sukalah nak tamBah apa2pon...kalau nak tengok versi plain gitu...kat sini ye...

Resepi cheesecake yg asalnya...ala yg plain tu la kan...aku amek dari blog faveret aku la...kak Azie kitchen....nak tengok resepi n cara dia..ley ke sini......so far resepi yg aku guna ni mudah dan bahan2pon simple..memang di rekemen..harus cuba tau...

Baru ni kawan terigin nak makan oreo cheese cake versi bakar punya...aku google2 resepi kebanyakannya sama je dengan resepi yg aku dok selalu guna tu...bezanya dari bahan2...sukatan...aku malas nak buat eksperimen resepi baru sebab takut xmenjadi...ni org yg nak so kena buat elok2 bagi sedaplah...aku olah je dari resepi yg ada dah akhirnya memang comfirm la menjadi...tukar je based dgn biskut oreo kan....

Oklah malas nak banyak bunyik....kalau rasa teruja n peminat cheese cubalah buat sendiri...saiz standard resepi ni 8" so puas la makan...makin comel2 la asyik makan cheese je kan..hahahah...

Oklah aku tepek balik resepi aku guna....aku dah ubahsuai sikit ikut bahan2 yg ade kt rumah...insyaAllah menjadi...yakin..usaha dan tawakal...caiiyokkk...


BAHAN-BAHAN:
 Untuk based:
3 bungkus biskut oreo asing krim tengah2 tu
100gm butter cairkan
50gm gula halus~aku letak 2 sb je

Untuk cheese:

500gm cream cheese
200gm gula halus
3 biji telur
1 bekas kecik yogurt perisa asli atau sour cream*~aku guna yogurt je
1 cawan whipping cream*~kali ni xletak sebab xde stok
3sb jus lemon~xletak
1st esen vanilla
1/2 st garam
1sb tepung jagung
Krim biskut yg diasingkan td

CARA:

  1. Hancurkan biskut tekan2 bagi halus...tinggalkan sedikit utk diramas2 dan diletak sebagai hiasan..
  2. Cairkan butter dan gaulkan dengan biskut dan tambah gula halus
  3. Mampatkan dalam loyang springform yg telah disapu mentega....tekan2 bagi padat ye...masuklan dalam peti sekejap sebelum di bakar 3-5 minit suhu 180°c...ketepikan
  4. Untuk kek...pukul cream cheese dan gula hingga gebu...tambah krim biskut td
  5. Masukkan telur sebiji2 setiap kali masuk pukul lebih kurang seminit..bagi betul2 sebati...
  6. Masukkan tepung jagung...esen vanilla...dan pukul sebati
  7. Masuklan sour cream atau yogurt dan dipukul bagi sebati dan tidak berketul ye..masukkan biskut yg diramas halus..kaup balik sebati...
  8. curah dlm loyang biskut td..hiaskan dengan biskut yg ade jika suka...xletakpon xpe sbb biskut diramas dah letak kan...
  9. Balut loyang dengan aluminium foil kemas2 agar air xmasuk....letak loyang td dalam loyang besar yg ada air panas...bakar secara waterbath. ..selama 50 minit suhu 180°c...~aku guna 170°c
  10. Bila dah cukup masa...Goyang2kan kek jika bergoyang hanya di tengah2 xpe
  11. ..tutup api dah regangkan pintu oven dan biar kek 1 jam didlam oven baru keluarkan...
  12. Kuarkan dari aluminium foil dan biar kt luar hingga kek sejuk...tutup kek dengan wrapping plastic kemudian letak dalam peti...
  13. Sejukkan semalaman baru sedap di makan..hiaslah ikut suka..letak coklat cair di atas kek bertambah2 la....best...emmmm sedap!!!




TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi