CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, May 5, 2015

Tanam tauge sendiri

Salam semua....hahah hari ni nak citer pasal tauge tanam sendiri....sesaje cuba buat tgk org tanam macam senang je kan....mudah tu mudah jugak la tapi sebenarnya sedikit renyah sebab perlukan perhatian....nak kena siram 4x sehari...

Tengoklah tauge aku ni kurus2...bukan sebab kurang siram tapi aku lupa nak letakan pemberat atas tutupnya so tauge ku naik dengan jayanya....kalau nak tauge jadi gemuk3 kena letak benda berat atas penutup....

3-4 hari dah boleh tuai hasilnya...serius cakap lah...tauge yg kita tanam sendiri ni sedap dia lain macam...rangup....manis....aduhhh memang sedaplah....aku ni bukanlah penggar rauge sebenarnya....xberapa nak suka tp tetiba bila biat ulam makan ngan budu cam ni sedap sangat rasanya....xpercaya cubalah....

Sesiapa yg ada masa free...lapa g2 ley cuba tanam....rendamkan kacang hijau semalaman...pas tu tuangvatas penapis yg ada lubang2 tu....tutup ngan tisu or tuala lembab...tutup n letak lesung batu atasnya...siram la 4x sehari...cukup waktu boleh tuai...

Boleh je pakai kacang hijau ke...kacang hitam tu ke...kacang merahpon noleh...ikut suka kacang mana satu...semua2pon akan jadi tauge..



Ni rupa tauge yg baru naik....xletak benda berat so tauge ku kurus2 je

Dah siap dibersihkan....


Tambah budu n lada buat ulam makan nasik...memang terbaik

Sunday, April 26, 2015

KAMBING BAKAR sedap

 salam semua....ni resepi simple je...sape2 yg suka nak makan lamb chop di persilakan cuba..memang sedap...ni bakar just makan dengan nasik biasa je....

Resepi nak perap ni simple je....bahan2 yg digunakan sos tiram...kicap manis...lada hitam....lada sulah.....serbuk perasa jika suka....garam...sedikit je gula....serbuk kunyit sedikit je....serbuk jintan manis...jintan putih...serbuk ketumbar....minyak.bijan setitik dua....serbuk rempah beriyani 1/2st je...

Perap semalaman dan esoknya boleh bakar....simple je kan...heheh sukatan main agak2...ikut banyak mana daging yang digunakan....

Saturday, April 25, 2015

PAJERI NENAS UDANG


Asslamualaikum.....ni pajeri sudah lama di buat....memang puas hati....kat rumah ni memang suka makan pajeri tp pajeri terunh...pajeri nenas no 2 hehehe biasa nak makan beli je la...nak buat bukan makan banyakpon..sayang takut xhabis...

Aei tu g pasar malam terjumpa org jual buah nenas 3 biji rm10...murah gak la..so beli la..selain dr buat acar mentah...kita buatlah pajeri....puas hati..puas makan....

Resepi ni ambil dari dapur kak Azie..terbaikkk hehehe




Isi jugak udang tp udang yg kecik2 tu je...

Oklah xtau nak merepek apa kali ni...sape yg rasa suka makan pajeri boleh cuba..selai daripada mudah....sedap juga...variasi resepi pajeri yg pernah di makan...

Bahan-bahan:
Setengah biji nenas dipotong2 dan diperap dgn gula kemudian dicelur sekejap

Bahan kisar:(nak hiris2pon boleh)
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 biji bawang besar~hiris je
1/2st udang kering
1 inci halia
2sb cili kering~aku tambah

Bahan lain:
Rempah 4 sekawan
3sb kerisik
2 cawan santan pekat
3sb rempah kari daging/ikan
Gula dan garam
Daun kari jika suka
1/2 keping gula melaka
Udang hidup jika suka 

Cara:
  1. Tumis bahan kisar dan daun kari serta  rempah 4 sekawan hingga garing
  2. Masukkan cili kering jika suma dan rempah kari daging...masak hingga rempah masak dan pecah minyak
  3. Masukkan udang jika suka..dan masukkan juga bawang hiris...dan biarkan hingga sebati
  4. Masukkan santan dan biarkan hingga santan mendidih..kacau dan perasakan dengam garam..masukkan gula merah..gula
  5. Masukkan nenas..bila santan dah cukup.mendidih masukkan kerisik dan kacaulah sehingga kuah agak pekat dan sebati....da siap....
Resepi asal disini ye...




TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi