Thursday, July 14, 2016

KEK BUTTER MARBLE MOIST

Assalamualaikum....selamat hari raya....lama xbersiaran..beselah kita bukan blogger tegar...suka2 je...saje nk up N3...nk share kot2 sape berkenan....sume resepi sini yg mmg sah2 dah melalui tapisan sirim...comfirm sedap n menjadi...

Actually resepi ni kan dah ada n pernah buat...resepi ni mmg sangat2 memuaskan hatiku...so kita kasi up lg...jom la try..mmg lembut..gebu...moist...senang je weh...raye ri tu aku buat utk buah tangan...



Kat bawah ni aku copy semula resepinya...tp buttercup tu aku guna sebuku yg 250gm tu semua..malas nak sukat2..actually kalau 1 cawan xsampai 1 buku tu tp sikit sangat lebihnya sayang nak tinggal so aku lebur semua..telor aku guna 5 biji...alhamdulillah menjadi jek...yg penting time pukul tu hehehe

Oklah tgk la resepi yek...
Kek butter marble moist Saiz 7"  
1 cawan butter
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
5 biji telor @ 4 biji
2sk esen vanilla
 1st baking powder
 1st soda bikarbonat
 2sudu besar susu pekat  
Cara:
-pukul butter n gula hingga putih
 -masuk telor satu2 n pukul lagi
masuk esen dan susu pekat
 -tepung ayak 3x dan masukkan dalam adunan...
kacau sebati
-bahagikan kepada dua..satu masukkan 1sb serbuk koko..
-marblekan dan bakar 170°c 45minit

Monday, November 16, 2015

MUFFIN COKLAT PALING MUDAH

Assalamualaikum......morning uolls.... hari bekerja yg lemau...dongibab seminggu je lagi okeh...

Oklah hari ni de kelapangan sket so nak tayang muffin coklat yg buat ri tu....actually buat sebab de member nak tempah utk aqiqah anaknya so sesambil tu buat lebih utk seisi keluarga....
Yg dah siap masak..amacam menarik x...

Muffin twksturnya mesti merekah2 gitu

Yg belom bakar..yg ni tabur badam cincang sket bagi menarik

Ni yg aku packing2 utk tempahan member tu...

Anak2 aku memang suka makan coklat2 ni..dah lama xbuat yg betulnya.. hehehe oklah resepi ni amek dr dapur kak Azie kitchen...b4 ni dah pernah buat guna resepi yg sama....mudah yg amat...godek2 xsampai 10 minit dah siap....xperlu mixer or blender...ada senduk kayu jalan...

Bagi yg baru2 nak try....boleh la guna resepi ni...utk satu adunan ni dapat la lebih kurang 10 biji..aku buat aku gandakan adunan..  cuma kali ni aku just guna 1 biji telor gred A...kalau dlm resepi 2 biji....hehehe

Oklah jom semak resepi...

BAHAN-BAHAN:
1 3/4 cawan tepung gandum
1 cawan gula Blend
1 biji telor
1/2 cawan minyak/butter cair
1/4 cawan serbuk koko
1st baking powder
1st soda bikarbonat
1st esen vanilla
1 cawan susu segar
Coklat cip secukupnya dalam 1/2 cawan

CARA:
1. Atak tepung...serbuk koko n baking dan soda ketepikan
2. Campurkan telor..minyak... susu segar..esen vanilla...gula dan kacau bagi sebati
3. Masukkan tepung ayak tadi dengan coklat cip..just gaul gitu2 je...jangan lama2 sangat ye..
4. Masukkan dalam cup dan tabur lebihan coklat cip...bakar 20 minit suhu 180°c qtau hingga masak...



Friday, November 13, 2015

shepherd pie bercheese

Selamat malam semua....baru bersiaran...malam ni nak tayang western food Musim hujan2 ni memang seswai makan benda2 cam ni...sesekali latan selera omputih gitu...

Nilah 1st time aku cuba n makan...selalu tengok resepi orang buat je...menurut pakcik googlepon de macam2 resepi n cara nak buat shepherd pie ni...actually based kentang sama je tapi tang inti tu memang de macam2... aku tergerak hati nak buat bila tgk resepi kt facebook...

Oklah sedap juga..anak2 aku suka mungkin sebab de cheese...emmm so yummy...nak buatpon mudah je...jom la try..

Rebus kentang hingga empuk


Dah empuk lenyekkan bagi halus

Tambahkan serbuk lada sulah n lada hitam serta susu segar

Dah siap ratakan atas loyang nipis2 sebagai based

Ni inti yg aku buat...de macam2 versi inti


Letak inti tengah2 n ratakan

Tambah lagi kentang lenyek tutup inti tadi

Ratakan macam ni

Tabur mozarella cheese banyak2


bakar hingga rupa jadi cam ni...

Sedia di makan panas2 baru sodap


Oklah jom semak resepi yg aku guna...aku buat ikut suka hati je...tambah pe yg seswai...

BAHAN-BAHAN: utk kentang

4 biji kentang rebus dan lenyek
Sedikit lada sulah
Serbuk lada hitam
Susu segar

Untuk inti:
Daging kisar ikut suka nak banyak mana..aku buat separuh dari paket besar ramley tu
Setengah botol sos prego
Lada besar sebiji ~cincang halus optional kalau nak pedas
Daun sup n daun bawang cincang halUs
Serbuk lada hitam
Serbuk oregano atau mix herb jika suka
Sayur lobak potong dadu jika suka~aku xletak
Cendawan dalam tin cincang halus
3 ulas bawang putoh cincang halus
2 biji bawang merah rose cincang
Separuh capsicum di cincang jika suka

Cara:
1. Rebus kentang dgn garam jika mau...toskan air kemudian lenyek
2. Masukkan serbuk ikut suka banyak mana
3. Masukkan susu segar sikit2 hingga dapat tekstur kentang yg lembut tp bukan cair ye...ala2 macam nak buat mashed potato tu la...sukatan tu depend pd kentang kita tu so agak2 je..asalkan senang nak ratakan dalam loyang nanti
4. Ratakan satu lapisan atas loyang n ketepikan
5. Untuk inti tumis bawang putih n merah hingga wangi...masukkan daging kisar dan masak hingga air daging kering
6. Masukkan sayur2an..lada besar dan gaul sebati..
7. Masukkan sos prego dan masak lagi hingga sebati...tambah serbuk lada hitam dan mix herb...
8. Kacau higga sebati n agak pekat..taburlan daun sup n bawang cincang dan sedia di guna
9. Ratakan atas kentang tadi..tutup dengan lebihan kentang dan tabur mozarella cheese
10. Bakar hingga cheese cair...sedia di makan panas....


TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi