CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Ahad, 16 Februari 2014

DONUT LEMBUT DAN GEBU


Hari ni hari ahad....hari cuti yg sungguh bermakna sebab masa ni la nak kemas n basuh apa yg patut..masa ni jugak la nak berehat setelah penat bekerja....

Untuk minum petang dengan anak-anak just buat donut je...da lama nak buat tapi tiada masa dan juga tiada resepi yang sesuai....actually da lama simpan resepi ni sebab katanya adunan xperlu nk perap2...pas bancuh dah boley terus terap n goreng....waaa senang la kalau gitu coz dgn dak kembar 2 org tu mmg xboley nk berlama2 di dapur....baru nk pegang senduk da ada yg nenangis...menjerit bagai....
Tekur kacau2 cket

Campuran yis

Bila da berbuih

Kacau dgn sudu mcm ni...

Selepas diuli...doh lembut je...

Da terap

Terus goreng xyah perap lama2...

Da siap goreng..

Kalau resepi2 santai ni rujukan utama mesti kat dapur kak Azie ni....sebab kebanyakkan resepi yg beliau share memang nenepati kehendak dan selera....thanks a lot...oklah xyah sembang panjang jom tengok resepi n cara aku buat ye....resepi n cara asal disini....

BAHAN-BAHAN:
500gm tepung gandum~Ayak dulu
1 biji telur~pukul sket
1/2st garam halus
2 sb susu pekat manis
1sb shortening
2sb gula pasir
50gm marjerin~lebih kurang 1 1/2sb
1 paket yis kering
Air suam~dlm 200ml

CARA:

  1. Satukan air ,susu pekat,marjerin,shortening dan gula dlm bekas besar kemudian kacau sedikit..
  2. Biarkan sampai berbuih baru masukkan 1/2 dari sukatan tepung diikuti telur dan garam
  3. Gaul secara sekata hingga sebati
  4. Bila dah sebati tambah lagi tepung selebihnya tapi jangan tuang habis...tinggalkan sket
  5. Kacau then boley uli..klu doh lembik ley tambah tepung lagi..uli hingga adunan xmelekat di tepi bekas...
  6. Canaikan...dan terap ikut acuan donut...tebal dlm 1/2 inci...goreng dlm minyak penuh dgn api sederhana....balik2kan dan sedia dihidang dgn topping kegemaran....





Rabu, 15 Januari 2014

SAMBAL GESEK a.k.a sambsl tumbuk ikan bilis




Hihi sambal kegemaran dari dulu ni....pernah tengok sambal gesek orang N9...ada lain cket dimana diorang ada bubuh bawang merah....ada juga sesetengah resepi yang bahan2 sambal ni digoreng dulu kemudian baru tumbuk...da macam sambal ayam penyet plak....

Aku da buat sambal cara ni sejak aku sekolah....ni la tugas wajib aku even kadang2 tu memangg malas nk buat..huhu..kami kat rumah buat sambal simple macam ni je...memang laju la makan...nak pulak kalau ada kuah singgang ke..kuah lemak ke memang sesuai sangat...

Bahan aku guna mudah je tp yg penting mesti ada limau kasturi.....klu xde ley ganti cuka tapi of course la limau lagi terbaik...limau nipis xberapa best...so xpnh guna..dulu2 masa arwah Atok aku ada klu xde sambal memang xboley...mesti nk kena ada...gilir2 la..buat sambal tumbuk ni...kadang2 buat sambal tempoyak...kalau da boring sangat baru buat sambal belacan...

Tumbuk cili sampai bijinya hancur tau...t dpt penyakit



Oklah resepi dibawah..sape suka makan pedas....memang boley try...nk buatpon mudah n yg penting cepat..hihi enjoy!!

BAHAN-BAHAN:
Segenggam kecil ikan bilis~basuh n toskan airnya
Segenggam kecil cili padi~ikut tahap kepedasan masing2
Sedikit garam ~agak2 je jgn byk sangat kang terlebih masin
2 biji limau kasturi~ambil jusnya..lebihkanpon xpe

CARA:

  1. Tumbuk cili n garam  hingga biji hancur....
  2. Masukkan ikan bilis dan tumbuk lg hingga separa hancur...jgn hancur sgt..
  3. Masukkan jus limau n gaul mesra....
  4. Ley letak ngan kicap sebagai pencicah ulam atau ikan...





Isnin, 13 Januari 2014

PAJERI TERUNG idaman


Tetiba rajin nk masak yang berkemak2 ni kan....hihi actually kat sini susah nk cari kelapa...kalau adapon santan dah siap...klu nk berkerisik tu payah sket la..beli kerisik ready made xsedap sebab kebanyakkan yg jumpe sume letak minyak je atas dia..bukan originally kuar minyak...huhu

Pajeri terung ni kesukaan hubby dan aku jugak...kalau pajeri nenas agak kurang....so far baru 2x buat....kali ni menjadi dengan jayanya...sedap..cukup rasa masam...masin..manis....aishhh senang ckp aku tambah 3x ok....pajeri terung lawan dengan sambal tumbuk limau....ikan pekasam goreng..emmm mmg xtoley da....hancusss diet..hihi

Kuah belum isi kerisik lagi ni...

Terung goreng sampai lembut cam ni

Dah siap pajeriku...
Ingatkn susah la nk buat menda alah ni sebab nk bersantan bagai tp actually senang je..klu free weekend ley la masak untuk lunch....

Oklah resepi ni aku google je....resepi mudah..tp xikut 100%...ikut apa yg ada di rumah..resepi hasil ilham dari azie kicthen...derhaka sket...aku xisi udang hidup...n yg bawang2 hiris aku blend je sume....rasa maintain sedap....apapon terpulang pada selera masing2....nk tengok resepi n cara memasak cara lain silalah ke blog beliau disini ok...

BAHAN-BAHAN:
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*~aku tambah
1inci halia*
Rempah 4 sekawan~aku isi 3 sekawan je
4sb cili kering kisar
3sb rempah kari daging
4 biji terung sederhana besar ~potong dua n belah jgn putus
2sb gula melaka
1sb gula pasir~ley kurangkan klu dah manis
1sb air asam jawa
1st garam
1 1/2 cawan santan pekat
1sb udang kering*
4sb kerisik

CARA:

  1. goreng terung dalam minyak sedikit hingga terung layu
  2. Tumis bahan bertanda* dan rempah 4 sekawan hingga garing..aku just guna bunga lawang...kayu manis n cengkih
  3. cili kering gaul dengan rempah kari hingga jadi pes kemudian masukkan ke dalam tumisan bawang..goreng hingga pecah minyak
  4. Masukkan air asam jawa...
  5. Masukkan santan pekat dan kacau hingga kuah pekat..bila dah nak mendidih masukkan gula n garam...kacau hingga kuah agak pekat
  6. Akhir sekali masukkan kerisik dan biar mereneh sekejap hingga minyak keluar....
  7. Da siap ley makan..yummy







TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi