CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, July 1, 2015

IKAN PERCIK BAKAR PALING SENANG

Salam Ramadhan....selamat berbuka puasa hihi...kejap je masa berlalu...dalam kesibukan hari2 ni rasa masa berjalan tersangat la pantas kan....harap2 la kita dapat menikmati keindahan dan megecapi rahmat bulan yg mulia ni kan...

Apa menu berbuka hari ni? Bila jalan2 ke dapur kawan2 memang macam2 resepi dan menu yg meyelerakan...terus rasa lapar...puasa kali ni dah berazam xmo beli lauk di bazar ramadhan...sebolehnya semua nak masak sendiri...kalau belipun hanyalah kuih muih dan air..alhamdulillah setakat ni berjaya...

aku masak yg simple2 je...setakat ni anak2 kecik ni bukan tahu sangat nak request nak makan apa...ikut je apa yg kita hidangkan...makanpon alahai..xbanyak mana...so kalau masak tu memang sikit je...cukup2 utk kami anak beranak...xelok membazir sebab bulan puasa ni bukan kita boleh makan banyak pon kan...makanpon xde nak berulang2...kadang2 sahurpon ter'miss hehehe

Sebenarnya tekak ni teringin sangat nak makan ikan percik yg mak mertua aku pernah buat..selalunya jumpa time pose ni je la....dah lama xrasa...pose kali ni xde lagi rasanya dia masak menu ni....actually nak g tanye resepi malu la pulak....bila dia masak dulu2 tu xpernah sempat nak tengok...nyudahnya main agak2 je...

Puas gak la tanye kat pakcik google..macam2 variasi...tapi tekak aku teringin percik merah bukan yg putih versi kelantan tu....berbekalkan ingat2 lupa rasa yg mak mertua aku masak dan hasil olahan resepi dari dapur kawan2..maka hari ni terjadilah ikan percik bakar...

Dengan rasa puas hatinya aku nak bagitau memang menjadi dan sedap...even xsama dengan resepi mak mertua...dia  punya kesedapannya tetap boleh menandingi....serius bagi tekak aku la kan...cukup rasa manis pedas...memang sedap...
Masak kuah ni kena lama sikit bagi kuah betul2 masak dan naik rasa




Hasilnya hanya didalam pemanggang ajaib....

Nak buatpon xdelah susah mana..aku guna pemanggang ajaib je...letak atas dapur gas...kejap je dah masak....

Oklah kalau nak tengok n mencuba boleh tgk bahan2nya ye...

BAHAN-BAHAN
2-3 ekor ikan kembong saiz besar
4 batang serai ~ 2 batang just diketuk2 je
2 cawan santan pekat ~aku guna santan kotak je sekotak yg kecik tu
2-3 sudu cili kering blender ~ ikut la nak pedas ley tambah
2 -3 ulas cili padi ~optional tp aku letak nak kasi pedas sikit
2-3 sudu gula pasir
Garam secukupnya
sekeping asam keping
1/2 sb serbuk rempah soto tok mak~kalau xde isi sikit je rempah serbuk jintan manis n ketumbar..jangan banyak2
2 biji bawang besar
1/2 inci halia
sedikit je lengkuas..jangan banyak2 nanti rasa xsedap
Secubit halba
Sedikit gula melaka ~optional tp aku letak
1/2 inci kunyit hidup
Sedikit air utk menggelakkan kuah menjadi terlalu pekat..

Cara:

  1. Blender bawang..halia...lengkuas..cili padi...2 batang serai...kunyit hidup..bersama dengan santan
  2. Tuang dalam kuali dan masukkan semua bahan lain kecuali air
  3. Kacau dan masak dengan api sederhana perlahan hingga kuah naik minyak dan pekat..kena selalu kacau kalau x nanti kuah jadi berbijik2..
  4. Bila kuah terlalu pekat tambah sedikit air dan kacau
  5. Ikan di bersihkan dan diperap dengan garam dan serbuk kunyit kemudian bakar bagi masak..aku bungkus dalam daun pisang dan eltak dalam pemanggang ajaib je
  6. Bila ikan dah masak buka ikan tu dan sapukan dengan kuah yg dimasak tadi di seluruh bahagian ikan..atas dan bawah...
  7. Alas bawah ikan tadi dengan aluminium foil baru letakkan ikan yg di atas daun pisang tadi..
  8. Bakar dengan penutup dibuka dengan api sederhana...balik2kan ikan dan tambah kuah...buat berulang2 kali hingga kuah melekat pada ikan
  9. Bila ikan dah sebati dengan kuah boleh di angkat...boleh curahkan lebihan kuah ke atas ikan...sedap di makan panas2 dengan nasi panas....bestnyeeeee..













Thursday, June 18, 2015

KERABU KACANG BOTOL MUDAH

Salam Ramadhan.....1st day puasa tahun ni...alhamdulillah masih diberi kesempatan...hari pertama biasanya kita mesti nk masak yg istimewa....hihi

Aku masak simple2 je sebab yg nk makanpon berdua....budak2 3 org ni bukan makan banyak manapon...dari sebelum puasa lagi niat hati nk masak beberapa menu idaman....pas tu sehari sebelum dah bertukar pulak menunya..last2 hari kejadian tetsp jugak masak yg mula2 rasa nk masak tu..hihi
Campur je semua bahan camni...



Tambahkan kelapa goreng

Gaul2 je dah siap...



Utk menu berbuka hari ni...aku masak rendang ayam minang dan kerabu kacang botol yg paling mudah....biasalah resepi rendang ayam ni aku ambik di blog kak Azie kitchen...aku pernah buat banyak kali dah resepi dia ni...memang dah jatuh cinta ngan resepi ni sebab rendangnya memang sedap dan cepat disediakan....kalau xhabis makan ngan nasik boleh cicah ngan roti dan juga cekodok...memang bestlah...

Utk kerabu plak...memang jarang2 aku buat kecuali hari2 istimewa...banyak kali juga buat sebelum ni cuma x muatkan dalam blog sebab xsempat nak tangkap gambarnya...heheh tp kerabu ni biasanya mudah sangat...potong halus2 bahan then gaul2 je la dah ready...

Oklah aku share resepi yg mudah ni bagi sesape yg nak cuba boleh la...disamping mudah rasanya boleh tahan..sedap bak hang... hehehe

BAHAN-BAHAN :

Kacang botol di hiris halus...terpulang nak banyak mana...aku guna dalam 10 batang je
1 labu bawang besar hiris halus
4 biji cili padi hiris halus kalau nak cantik ley tambahkan cili besar yg merah tu sebiji juga dihiris...
4sb kelapa goreng tumbuk kasar
15 ekor ikan bilis blender kering
1st udang kering blender kering* optional kalau xmakan udang kering boleh tukar guna isi ikan goreng atau ikan bakar...xkisahlah ikan apa...ikan kembung dan selayang lagi sedap
1/2 inci belacan* kalau xmakan belacan boleh ganti dengan air asam jawa....dan jus limau tu boleh skip
4 sb jus limau kasturi
Garam secukup rasa
1/2 sb lada hitam kisar halus
Sedikit Ajishio blacpaper*optional

CARA:
1. Hiris halus semua bahan2
2. Jus limau di gaulkan sebati dengan belacan Dan garam
3. Campurkan semua bahan dan gaul sebati
4. Perasakan  la cukup masam masin dah siap dihidang....



Tuesday, June 16, 2015

KUIH BAKAR PANDAN a.k.a bingka pandan mudah

Salam semua....just nk drop satu resepi yg mudah dan cepat di buat..actually dlm seminggu dah 2x buat...mula2 tu just utk makan sendiri....kali ni buat utk makan2 kt sekolah....

Puas hati dgn hasilnya....xdelah susah sgt..blender je semua...resepi ni hasil dari blog kak azie kitchen....aku buat  dlm loyang 8"...klu nk hasil yg byk kena gandakan la resepinya nanti...
Ni yg mula2 buat...atas agak garing...sedap kerak2 tu

Ni yg mlm ni punye...xgaring sgt sbb nk cepat..

Yg dah dipotong....yumm...yum...sedap


Resepi ni even guna santan kotak je tp tetapi berasa lemak2nya...mmg xcukup sepotong..hihihi so klu nk rasa pure kuih bakar...silalah rajinkan diri memerah santan....klu nk cepat guna yg mudah2 je kn...rasa tetap sedap...

Oklah..semak resepi

BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan santan ~aku guna 2 kotak santan n selebihnya tambah air daun pandan bg cukup
1 cawan gula
3 biji telor
1/2st garam
1 cawan air pandan
2sb butter cairkan
Sedikit pewarna hijau nk bg naik seri

Cara:
1. Campur semua bahan n blender je bg sebati..
2. Loyang di sapu minyak rata2 then tuanglah adunan
3. Bakar 40 -45 minit suhu 180°c atau hingga masak
4. 10 minit terakhir on kan api atas agar permukaan garing...
5. Sejukkan baru ley potong....






TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi