CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, April 26, 2015

KAMBING BAKAR sedap

 salam semua....ni resepi simple je...sape2 yg suka nak makan lamb chop di persilakan cuba..memang sedap...ni bakar just makan dengan nasik biasa je....

Resepi nak perap ni simple je....bahan2 yg digunakan sos tiram...kicap manis...lada hitam....lada sulah.....serbuk perasa jika suka....garam...sedikit je gula....serbuk kunyit sedikit je....serbuk jintan manis...jintan putih...serbuk ketumbar....minyak.bijan setitik dua....serbuk rempah beriyani 1/2st je...

Perap semalaman dan esoknya boleh bakar....simple je kan...heheh sukatan main agak2...ikut banyak mana daging yang digunakan....

Saturday, April 25, 2015

PAJERI NENAS UDANG


Asslamualaikum.....ni pajeri sudah lama di buat....memang puas hati....kat rumah ni memang suka makan pajeri tp pajeri terunh...pajeri nenas no 2 hehehe biasa nak makan beli je la...nak buat bukan makan banyakpon..sayang takut xhabis...

Aei tu g pasar malam terjumpa org jual buah nenas 3 biji rm10...murah gak la..so beli la..selain dr buat acar mentah...kita buatlah pajeri....puas hati..puas makan....

Resepi ni ambil dari dapur kak Azie..terbaikkk hehehe




Isi jugak udang tp udang yg kecik2 tu je...

Oklah xtau nak merepek apa kali ni...sape yg rasa suka makan pajeri boleh cuba..selai daripada mudah....sedap juga...variasi resepi pajeri yg pernah di makan...

Bahan-bahan:
Setengah biji nenas dipotong2 dan diperap dgn gula kemudian dicelur sekejap

Bahan kisar:(nak hiris2pon boleh)
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 biji bawang besar~hiris je
1/2st udang kering
1 inci halia
2sb cili kering~aku tambah

Bahan lain:
Rempah 4 sekawan
3sb kerisik
2 cawan santan pekat
3sb rempah kari daging/ikan
Gula dan garam
Daun kari jika suka
1/2 keping gula melaka
Udang hidup jika suka 

Cara:
  1. Tumis bahan kisar dan daun kari serta  rempah 4 sekawan hingga garing
  2. Masukkan cili kering jika suma dan rempah kari daging...masak hingga rempah masak dan pecah minyak
  3. Masukkan udang jika suka..dan masukkan juga bawang hiris...dan biarkan hingga sebati
  4. Masukkan santan dan biarkan hingga santan mendidih..kacau dan perasakan dengam garam..masukkan gula merah..gula
  5. Masukkan nenas..bila santan dah cukup.mendidih masukkan kerisik dan kacaulah sehingga kuah agak pekat dan sebati....da siap....
Resepi asal disini ye...




KUIH TART paling mudah



 Salam siaran semua...siaran tertunda lama ni....heheh ni buat tart bukan kena tunggu raya baru buat..sebenarnya buat ni sebab ada cousin mengidam...xnak menghampakan buatlah satu adunan. memang sedap makan panas2...

Sebelom ni aku pernah share resepi kuih tart ni tp kali ni sebab nak buat versi bunga dan bulat2 cam ni ada sedikit pengubahsuaian...untuk tart gulung xperlulah letak telur baru teksturnya genu n lembut...utk tart jenis yg macam ni perlu letak sebijik telur kuning nak bagi dia xberderai bila dibentukkan..

Untuk inti kali ni guna b3li siap..kalau nak buat sendiri lagi la sedapnya kan...



Bentuk tart paling senang..hehehe

Oklah resepi tgk kat bawah ye....cubalah kot2 sesuai dengan selera...ada macam2 resepi....

Bahan-bahan:
1 biji telur kuning
400 tepung gandum
1sb tepung jagung
1sb tepung kastaD
2sb susu tepung
4sb gula castor
250gm butter

Cara:
  1. Gaulkan dengan senduk kayu je butter dan gula...masukkan telur
  2. Ayak bahan lain dan masukkan ke dalam adunan butter...
  3. Uli hingga doh xmelekat di tangan...tepung tu jangan masuk sekaligus...masuk sikit2...adunan xhabispon xpe....
  4. Bila dah siap rehatkan doh 1/2 jam
  5. Dah siap terapkan ikut suka guna acuan sesuai....
  6. Nak kudah bulat2kan je..isi i ti dan bulat2kan benruk lo jo g sikit..
  7. Bakar suhu 160°c-170°c selama 20-25 minit atau sehingga masak....kalau nak lembut jangan terlebih bakar...dah masak sejukkan sebelum simpan dalam bekas kedap

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi