CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, December 4, 2014

ROTI KENTANG gebu gebas

 Assalamualaikum...Selamat petang.....kita dah berada didalam mood cuti hooreyyy...so banyak la aktiviti di dapur kan...actually memang hari2 buat something yg b4 ni xsempat dibuat time2 keje...tapi tu la xdan la nak snap2 gambo kan...tau2 ngap je hihi

Manalah nak berperang dgn anak2 ni ha...oklah petang ni aku buat roti kentang...1st time buat roti ni dan memang hasilnya gebu gilos...hehe sebelum ni buat roti biasa2 je..untuk adunan roti ni memang lembik ek? Puas la adjust siap tambah tepung tp xberani isi banyak2..adunan still lembut dan melekat2 gitu..maybe sebab kentang tu kot...so nak bulat2kan kena isi minyak sikit kat tangan jgn bagi melekat sangat...

Apapun bila dah siap masak memang naik...lembut macam span tapi kurang manis..even dah ada kastad kt atas tu so kalau nak buat lepas ni kena tambah gula sikit lagi..tapi kalau xmo pon xpe..sedap je makan cicah dgn air milo...makan panas2 memang terbaikkk...semalampon aku ada buat roti..roti loaf wholemeal...ari ni meroti kentang..besok nak buat roti apa la plak kan...hihi penat makan roti je la budak2 ni nanti...




Resepi ni aku rujuk dan ambik kat dalam buku...aku uli guna mixer je pastu perap...xdaya nak uli guna tangan...berpeloh weiii...apapon hasilnya sangat memuaskan hati aku...dah xpayah beli dah pas ni...aku buat sekali ganda dari adunan so dapat 3 loyang...ambik ko puas makan...

Kalau sesape yg ada anak ramai memang xrugi lah buat sendiri ni...yg penting kebersihan terjaga....kosnya jauh lebih murah dari beli banyak2 kan...kalau setakat tekak kita sorang better beli la hehehe...aku memang suka buat roti ni...saje je nak try...saje nak mencabar diri...bila dah pandai bukan selalu dapat buatpon...tp at least bila nak makan aku boleh buat dgn jayanya hihi....ngengada je lebih kan tp serius aku ckp kalau ada kelapangan ngan anak ramai try la buat sendiri...roti ke..kek ke...kumpul2 la modal beli oven kecikpon xpe...n mixer yg besar yg boleh uli roti...xsemestinya heavy duty punya mixer tu...

Bila kelengkapan asas dah ade hah carik resepi then buat...xpandai kita belajar..kalau sekali buat xjadi pastu give up memang xdapat nak nolong la aiihh...benda3 ni kena practise...xjadi tu biasa...kena yakin tu yg penting..hihi panjangnya membebel....bukan apa aku xsuka dgn org yg xmo berusaha...jom usaha sama2....

Reswpi nanti update ye sbb xjumpe carik resepi hehe...





Saturday, November 29, 2014

Selamat malam....nampak menarik kan muffin tu kan......hehe actually dah lama buat baru hari ni sempat nak tayang....

Resepi ni amek kt fb kat group resepi ringkas dann katanya di ambil dr blog kak Azie kitchen. .memang berbaloi......memang mudah dan sedap...tapi satu adunan just dapat dlm 10 cup je so aku buat ni aku gandakan lagi....hihi
 Oklah sesape yg nak try di alu2kan tp biasanya muffin ni jangan terover mix ye nanti jadi keras sket n jadi macam kek...hehe tp rasa maintain ok la....pepun xrugi la cuba

Aku dari dulu lagi memang suka yg simple 2 n mudah ni....nak biat kejap je godek2 dalam 20 minit dh ready utk ngap....


Oklah resepi aku tepek kat sini ye....actually ade banyak variasi muffin coklat yg ade..terpulang nak amek yg mana....
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
2 biji telor
1 cawan gula perang
100ml susu segar
120ml minyak jagung
1/2st esen vanilla

BAHAN B:
190gm tepung gandum
1st baking powder
1/4 cawan serbuk koko
1st soda bikarbonat
1/2 cawan coklat chip
CARA:
  1. Gaulkan bahan A dan masukkan bahan B yg telah di ayak...kaup balik kemudian boleyboso dalam paper cup
  2. Bakar suhu 170°c selama 20 minit hingga masak






Thursday, November 20, 2014

BROWNIES simple

Salam n selamat petang semua....lama xonline..hujung2 tahun ni biasalah menimbun kerja nk kena hadap...xdan nk buat menda lain hihi...masak tu tetap masak seperti biasa serba ringkas...bakingpon kdg2 buat jugak tgk atas permintaan....

Dah lama xbuat brownies ni....ni pon kebetulan ada pot luck...bese klu buat event cam ni aku memang bawak kek n something like that la...xkuasa nk bangun pepagi kelentung kelentang mengulai..hihi








Resepi ni dah banyak kali guna so far puas hati cuma tang manis mmg kena kurangkan sbb manis sangat...xtahan...brownies mmg hasilnya lebih manis berbanding kek coklat tp kita yg buat dia kn...dr 1 cawan 1/2 tu kurangkn jd 1 cawan je..tupon still manis...tp oklah..kang xmanis xde feel plak mkn kek kan...

Aku sangat rekemen resepi ni sebab penyediaannya mudah dan hasilnya not bad...xcaye try sendiri..klu sesuai dgn tekak ley arr buat lg kan...oklah ley tgk kt bawah aku letak balik resepinya...klu nk tahu asal usul resepi ni try le selongkar pst sebelom ni...

BAHAN-BAHAN:
250gm marjerin / butter
100gm serbuk koko
1 1/2 cawan gula halus
1/2 cawan susu cair
1 cawan tepung naik sendiri
3 biji telur
1sk esen vanilla

CARA:

  1. pukul telur + gula + esen sekejap
  2. dlm bekas lain double boiled kan marjerin dan serbuk koko hingga sebati
  3. bila dah cair terus masukkan dalam adunan telur yg dah dipukul tadi kacau laju2
  4. masuk kan susu selang seli dengan tepung kaup balik hingga sebati
  5. alas lapik dasar loyang dan tuangkan adunan
  6. bakar lebih kurang 20 - 30 minit hingga brownies masak
* resepi ni akan menghasilkan brownies yg manis so kalau xkuat manis sila kurangkan gula
* brownies ni biasa hasilnya xtinggi macam kek so sila la guna loyang yang bersesuaian...lebih kurang 10" x 12"
** resepi asal dah xingat ambik kat mana sebab dah lama salin...tapi kalau xsilap dalam blog luar negara....nanti akan dijejak semula...


TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi