CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Isnin, 18 Ogos 2014

JAPANESE SOFT COTTON CHEESE CAKE versi rainbow


memang gebusss

sememeh sikit..panas2 dah terlangkupkan...kena tunggu sejuk dulu tau baru terbalikkkan
tergoda x dengan colournya  tu ???
 hari ni nak tayang kek lagi...hehehe kek ni adalah kek kegemaran aku dan semestinya kek ni kek yang paling mudah....aku dah banyak kali buat kek ni dengan pelbagai versi dan variasi...semuanya menjadi...memang x menghampakan...kek ni boleh di pelbagaikan ikut citarasa kita...tekstur kek ni sangat lembut bak kapas....laju je masuk mulut gitu...kek ni sedap di makan sejuk tapi kalau da letak dalam peti tekstur kek ni akan jadi padat tp maintain gebu...kalau kita makan terus kelembutannya memang xdapat nak digambarkan....nak tau sila lah buat sendiri ok :)
sedap weh


kali ni aku buat versi pelangi....xdelah plain je kan....nampakpon dah tertarik...aku buat ni dua bijik untuk orang sebenarnya...sebijik je utk orang...sebijik lagi utk makan le..aku memang xley tahan dgn kek ni...apa kata korang2 cuba buat gerenti xnyesal...nak topping dengan coklat ganachepon boleh....nak topping dengan buttercream boleh...dengan fresh cream lagi  laaa boleynya.... untuk resepi memang aku guna yang ini kini dan selamanya.... resepi ni asalnya aku terjumpa di blog kak Azie Kicthen...mintak share ye kak....

BAHAN-BAHAN:

BAHAN A:
250gm cream cheese
50gm butter
100ml susu segar

BAHAN B:
6 biji kuning telur
60gm tepung kek*~aku guna tpg gandum je +soda bikarbonat n baking powder masing2 1st
20gm tepung jagung*
Kalau nak tambah serbuk koko..buangkan tepungvgandum 2sb dan tambahkan serbuk koko 2sb jugak...

BAHAN C:
6 biji putih telur
1st krim of tartar
1sb esen vanila
140gm gula castor~aku tambah jd 150gm

CARA:

  1. double boiledkan bahan A hingga semuanya cair..guna whisker supaya adunan jadi licin xberketul..biarkan sejuk
  2. Bahan B yang bertanda* di ayak 
  3. Bila adunan A dah agak suam masukkan telur dan bahan tepung tadi dan kacau rata
  4. Pukul bahan C hingga kental...dan kaup balik kan ke dalam adunan cheese menggunakan senduk kayu
  5. Gris kan loyang dan masukkan adunan..adunan ni sesuai utk loyang 8 inci...
  6. Bakar secara water bath suhu 160°c dalam masa 1 jam...aku bakar 1 jam 20 minit untuk dapatkan permukaan yg garing cket... uji kek bila masak, regangkan pintu oven dan biarkan kek  didalam oven dlm 1/2 jam
  7. Kalau loyang jenis springform pastikan balut kek dengan aluminium foil nanti air masuk dalam kek jadi lain plak...
  8. Sisipkan tepi loyang dan terbalikkan kek atas redai..biarkan sejuk kemudian boley simpan dalam peti....sedap di makan sejuk...

KEK MINYAK

SALAM SIARAN semua....dah lama xupdate...sibuk memanjang..hahaha hari ni nak tayang kek minyak yg aku buat untuk jamuan hari raya sekolah anak dara hari tu....1st time buat....dah lama tengok resepi ni berlegar2 didalam FB...masih xtergerak hati untuk buat tp sebab dah xde idea nak buat apa n nak cepat so try la resepi yang femes ni....
DA SIAP TUANG DALAM LOYANG...

bila dipotong

nampak x tekstur nya yang padat tapi sebenarnya lembut

sedap dimakan bersama kopi o panas....



bagi aku...kek ni ala-ala kek marble style orang dulu2...dari segi tekstur n rasa memang sama...yang aku buat keknya agak padat tapi lembut....aku bayangkan kek ni gebu dan lembut macam kek chiffon tu ...hahaha so bila da masak dan rasa memang xsama...tapi xpelah..kek ni ada rasa yg tersendiri....aku bayangkan tu pon based on komen org2 yg dah cuba..katanya sangat lembut dan gebu...rupa-rupanya tersilap bayang kih kih kih

so bagi yang nak cuba ley ar cuba..salah satu variasi kek butter ( sebab rasanya sama hehe ) aku buat kek ni sama je dengan resepi tapi tang minyak tu aku guna butter yang dicairkan....kat umah xde stok minyak jagung or minyak sayur...xsanggup den guna minyak masak tu nak buat kek....mewah ngan kolestrol nanti hehehe

kek ni aku warnakan..kalau nak marblekan dengan serbuk koko pon boleh...kita yang buat dia kan....nak letak perasa kat setiap colourpon boleh..xde sape nak marah...try n error...kek ni xnaik tinggi sangat...untuk resepi ni sesuai dengan loyang 7"..aku buat ni guna loyang 8" so keknya rendah je...pandai2lah adjust ye kalau nak buat kek besar...apapon kek ni boleh tahan dan maybe aku nak try lagi sekali guna resepi asal...taruk minyak kot2 jadi lagi gebu gebas kan.....

BAHAN-BAHAN:
5 biji telor
1 cawan minyak ~ aku guna butter cair
3/4 cawan gula halus ~ aku guna 1 cawan
2 cawan tepong gandum
1st baking owder
1 cawan susu pekat ~ aku guna 1/2 cawan
1sb ovalette
perasa yang disukai ~ aku letak esen vanilla je
pewarna

CARA:

  1. pukul telor + ovalettte + gula hingga gebu dan kembang
  2. masukkan susu pekat dan esen vanila
  3. masukkan minyak dan gaul sebati je
  4. masukkan tepung yg telah di ayak dengan baking powder
  5. asingkan dan warnakan ikut suka
  6. marblekan ke dalam loyang
  7. bakar suhu 160 c selama 55 minit



Jumaat, 18 Julai 2014

PAI AYAM DAN DAGING

Salam siaran sume....alhamdulillah dah separuh bulan berpuasa....kejap je kan...xlama lg raye....best...best...hihi raya ni apa lah menu istimewa nak buat ye...masih belum diputuskan mau masak apa...tentunya hidangan yg istimewa...xpe..xpe nanti kita fikirkan...

Hari ni tetiba rajin buat pai ayam campur dengan daging....1st try...oklah cuma pastri dia agak keras sikit..xtau la salah tang mana...tp rasa sedap la jugak....resepi dr kak Azie....cuma aku suka kalau ianya lebih spicy...yg aku buat ni xpedaspon...mungkin kena lebihkan blackpaper kalau mahu pedas cam lamb pai kat secrect recipe tu...

Sebut pasal lamb pai...emmm ni kegemaran hubby...kalau g SR mesti dia nak order menda alah ni...akupon suka...inti dia tu yg sangat sedap...pedas..manis dan xkeras sangat....maybe next time aku kena improve kan skill buat pai....emmm kena g berguru ni nak wat pastri yg sedap...sebelom ni kalau buat sesuatu yg menggunakan pastri mesti tang pastri tu yg fail...xtahulah nak wat camne....

Recepi pastri yg kak Azie ni just dapat satu bekas je saiz sedang...kalau nak buat banyak kena gandakan adunan la kot...untuk inti memang cukup untuk wat 4 bekas pai saiz sedang tu...aku beli bekas aluminium foil bentuk bulat yg memang sesuai utk pai ni....aku tambah je daging sebab berbanding ayam aku lebih suka daging....lain2 bahan ikut apa yg ada dalam peti hehehe...boleh la buat utk anak2...si Auni suka makan mungkin rasa cendawan dan ayam yg juicy tu...lagipon xpedas so boleh la budak kecik makan kan....aku cuma tambah lada sulah sikit...tp still budak2 ley makan...

Apapon pas ni nak buat lagi cuma nak cari resepi pastri yg aku ley buat dengan menjadi...senang2 beli yg dah siap heheheh...sape2 yg ade kelapangan ley la cuba...sekejap je pon nak buat menda alah ni...sambil2 masakpon ley buat....sedap pon sedap....







TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi