CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, November 16, 2015

MUFFIN COKLAT PALING MUDAH

Assalamualaikum......morning uolls.... hari bekerja yg lemau...dongibab seminggu je lagi okeh...

Oklah hari ni de kelapangan sket so nak tayang muffin coklat yg buat ri tu....actually buat sebab de member nak tempah utk aqiqah anaknya so sesambil tu buat lebih utk seisi keluarga....
Yg dah siap masak..amacam menarik x...

Muffin twksturnya mesti merekah2 gitu

Yg belom bakar..yg ni tabur badam cincang sket bagi menarik

Ni yg aku packing2 utk tempahan member tu...

Anak2 aku memang suka makan coklat2 ni..dah lama xbuat yg betulnya.. hehehe oklah resepi ni amek dr dapur kak Azie kitchen...b4 ni dah pernah buat guna resepi yg sama....mudah yg amat...godek2 xsampai 10 minit dah siap....xperlu mixer or blender...ada senduk kayu jalan...

Bagi yg baru2 nak try....boleh la guna resepi ni...utk satu adunan ni dapat la lebih kurang 10 biji..aku buat aku gandakan adunan..  cuma kali ni aku just guna 1 biji telor gred A...kalau dlm resepi 2 biji....hehehe

Oklah jom semak resepi...

BAHAN-BAHAN:
1 3/4 cawan tepung gandum
1 cawan gula Blend
1 biji telor
1/2 cawan minyak/butter cair
1/4 cawan serbuk koko
1st baking powder
1st soda bikarbonat
1st esen vanilla
1 cawan susu segar
Coklat cip secukupnya dalam 1/2 cawan

CARA:
1. Atak tepung...serbuk koko n baking dan soda ketepikan
2. Campurkan telor..minyak... susu segar..esen vanilla...gula dan kacau bagi sebati
3. Masukkan tepung ayak tadi dengan coklat cip..just gaul gitu2 je...jangan lama2 sangat ye..
4. Masukkan dalam cup dan tabur lebihan coklat cip...bakar 20 minit suhu 180°c qtau hingga masak...



Friday, November 13, 2015

shepherd pie bercheese

Selamat malam semua....baru bersiaran...malam ni nak tayang western food Musim hujan2 ni memang seswai makan benda2 cam ni...sesekali latan selera omputih gitu...

Nilah 1st time aku cuba n makan...selalu tengok resepi orang buat je...menurut pakcik googlepon de macam2 resepi n cara nak buat shepherd pie ni...actually based kentang sama je tapi tang inti tu memang de macam2... aku tergerak hati nak buat bila tgk resepi kt facebook...

Oklah sedap juga..anak2 aku suka mungkin sebab de cheese...emmm so yummy...nak buatpon mudah je...jom la try..

Rebus kentang hingga empuk


Dah empuk lenyekkan bagi halus

Tambahkan serbuk lada sulah n lada hitam serta susu segar

Dah siap ratakan atas loyang nipis2 sebagai based

Ni inti yg aku buat...de macam2 versi inti


Letak inti tengah2 n ratakan

Tambah lagi kentang lenyek tutup inti tadi

Ratakan macam ni

Tabur mozarella cheese banyak2


bakar hingga rupa jadi cam ni...

Sedia di makan panas2 baru sodap


Oklah jom semak resepi yg aku guna...aku buat ikut suka hati je...tambah pe yg seswai...

BAHAN-BAHAN: utk kentang

4 biji kentang rebus dan lenyek
Sedikit lada sulah
Serbuk lada hitam
Susu segar

Untuk inti:
Daging kisar ikut suka nak banyak mana..aku buat separuh dari paket besar ramley tu
Setengah botol sos prego
Lada besar sebiji ~cincang halus optional kalau nak pedas
Daun sup n daun bawang cincang halUs
Serbuk lada hitam
Serbuk oregano atau mix herb jika suka
Sayur lobak potong dadu jika suka~aku xletak
Cendawan dalam tin cincang halus
3 ulas bawang putoh cincang halus
2 biji bawang merah rose cincang
Separuh capsicum di cincang jika suka

Cara:
1. Rebus kentang dgn garam jika mau...toskan air kemudian lenyek
2. Masukkan serbuk ikut suka banyak mana
3. Masukkan susu segar sikit2 hingga dapat tekstur kentang yg lembut tp bukan cair ye...ala2 macam nak buat mashed potato tu la...sukatan tu depend pd kentang kita tu so agak2 je..asalkan senang nak ratakan dalam loyang nanti
4. Ratakan satu lapisan atas loyang n ketepikan
5. Untuk inti tumis bawang putih n merah hingga wangi...masukkan daging kisar dan masak hingga air daging kering
6. Masukkan sayur2an..lada besar dan gaul sebati..
7. Masukkan sos prego dan masak lagi hingga sebati...tambah serbuk lada hitam dan mix herb...
8. Kacau higga sebati n agak pekat..taburlan daun sup n bawang cincang dan sedia di guna
9. Ratakan atas kentang tadi..tutup dengan lebihan kentang dan tabur mozarella cheese
10. Bakar hingga cheese cair...sedia di makan panas....


Monday, October 19, 2015

NASI ARAB KAMBING SIMPLE


Assalamualaikum...oklah ri ni nak tayang nasi arab simple yg aku buat....xdelah terer sangat tp ni la resepi termudah dah sedap gak la yg selalu aku guna....biasa orang masak nasi arab guna pes yang siap atau rempah nasi arab...dari segi rasa of course la berbeza tp dua2pon sedap..hihi yg penting mudah n cepat siap

Rempah nasi arab ada banyak jual kat pasaraya...yg siap dalam kotak sekali dengan beraspon ada...tinggal rajin ke x je nak buat kan...aku ni kebetulan memang afe banyak lagi stok rempah soto serbaguna tok mak ni..tu yg guna rempah tu...basic rempah tu sama je...rempah ni aku beli online kat fb tok mak...yg glamer dgn puding raja kt pekan tu....rempah ni aku guna dalam pelbagai masakan dan memang sedaplah....xcaye try la cuba...1 pack tu tahan lama...

Rempahnyapon tahan lama...wangi je waktu tumis tu...nak perap kambingpon aku guna rempah ni....namapon serbaguna kan....buat rendangpon sodap hehe....

Oklah berbalik dengan nasi ni...aku buat cam biasa je macam nak masak nasi bewarna yg lain jugak cumanya ada tambah rempah soto ni dan juga sedikit rempah serbuk beriyani...akubjustbletak air biasa xde air stok...nasi ni xmuak sebab xde letak susu cair...xde letak yogurt ke...rempahpon xbanyak sangat..nice2 je

Tumis bawang dah rempah 4 sekawan hingga garing

rempah soto serbaguna yg aku guna tu...

Tambahkan rempah soto serbaguna dan rempah beriyani

Masukkan garam dan beras

Tambah air biasa atau stok

Nasi yg dah siap masak letak la kaler2 kalau suka

Kambing yg nak dibakar

Kambing dah siap

Nasi lawan dengan acar mentah


Oklah terus pd resepi n cara2 aku buat ye...

BAHAN-BAHAN:
3pot beras basmathi ~cuci dan rendam sekejap
Rempah 4 sekawan~aku guna serba 3 setiap rempah tu
3 helai daun pandan~kerat2 qtau simpulkan
4ulas bawang merah rose~hiriskan
3ulas bawang putih~hiris
1 inci halia~hiris
1sb rempah beriyani
1sb rempah soto serbaguna tok mak
Garam secukupnya
Pati kiub ayam~optional sikit je
Serbuk lada hitam ajishio~optional
Air biasa atau stok~4 pot..ikut sukatan beras anda ye
Pewarna

CARA MASAK:
1. tumis rempah 4 sekawan dan bawang serta halia hingga garing
2. Masukkan rempah serbuk dan tumis lagi
3. Masukkan daun pandan dan beras kacau sebati
4. Masukkan stok arau air...masak lah nasi macam biasa
5. Bila nasi dah kering titik kan pewarna dan buat lubang di tengah nasi
6. Bentukkan aluminium foil bentuk gelas pendek...tuang sedikit minyak dlm tu...dan letak atas nasi td
7. bakar seketul arang hingga menyala dan cepat2 letak dlm minyak td dan tutup tuding periuk...biar asap memenuhi nasi...tujuan letak arang tu nak bangkitkan aroma nasi...bila api dah padam...bakar semula arang dan buat lagi step td...lepas tu boleh alihkan arang dah gemburlan nasi perlahan2...sedia di hidang

UTK KAMBING
kambing secukupnya peraplah dengan sedikit sos tiram..kicap..gula..garam...serbuk kunyit...lada hitam tumbuk...2 ulas bawang putih tumbuk...1 inci halia tumbuk....madu...rempah beriyani...rempah soto....lada sulah...sukatan agak2 je ikuy banyak daging kambing.... perap semalaman pin xpe pas tu bakat dlm prmanggang ajaib je.... sebelum susun daging kambing tu bawah tu taburkan bawang holland hiris dan lemon yg dihiris...susun daging dan sedia di bakar hingga daging kambing garing...


TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi