CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, February 21, 2015

SIRA UBI KAYU

Ni reswpi orang kampung..paling simple dan mudah..cepat siap dan sedap di makan...hehehe

Bahan-bahaN:
Ubi kayi dikupas dan di bersihkan serta dipotong kecil2
1 keping gula kabung
2 helai daun pandan disimpul
5sb gula pasir
Air secukupnya unruk rebus

Cara:
1. Rebus ubi hingga empuk...sukatan air melepasi paras ubi...bila dah puk buang sikit airnya dan tinggalkan sesikit ikut suka kita nak kuah pekat mana
2. Masukkan gula kabung dan biarkan cair dan mesra...
3. Masukka  daun pa dan dan gula pasir masaklah hingga pekat atau ikut suka nak berkuah atau x...
4.dah siap sejukkan dalam peri dah boleh makan...yum...yum....

BAKED CHEESE CAKE

Salam siaran....hehe baru dapat line...dah lama xupdate....b4 ni macam2 resepi twlah di cuba....selalu gak intai2 dapur kawan2 kat sini...banyakkkk giler resepi best2..rasa nak cuba semua....tapi apakan daya...kita cuba la mana yg termampu...lambatpon lambat lah kan....

Ari ni nak citer pasal resepi cheese cake ni....memang sangat la sedapnya...aku dah lama mencari resepi cheese cake cam ni...banyak resepi yg lebih kurang sama tapi aku semestinya mencari resepi yg mudah dah bahan2 yg murah dan senang didapati...




Resepi ni aku dah guna dari dulu dan hasilnya memang memuaskan hati..sangat2 sedap cuma aku ada tambah satu bahan je...ikut citarasa sendiri heheh...semestinya resepi ni dari dapur kak Azie kitchen....resepi asal ni adalah basic yg kita boleh olah jadikan pelbagai cheese cake ikut perisa yg disukai...memang sedaplah...aku pernah buat cheese cake kiwi dan juga strawberry...dan xlama lgi nak try buat coklat cheese cake...

Untuk jadikan cheese cake strawberry yg sedap...buah yg segar tu kita potong dadu dan masukkan dalam adunan sebelom kita bakar..sedap masam2 manis....buah yg segar tu jugalah kita jadilan filling dengan masakkan dgn gula..dicurahkan atas kek...aduhh memang meleleh air liur...

Xpayah cakap banyak...bagi penggemar cheese sudah pastinya merasakan berbaloi2 buat cheese cake ni...dh xpayah beli dah..rasa setanding blueberry cheese cake kt secrect recipes tu...serius...kospon kauh lebih murah tapi kena korbankan sedikit tenaga n masa je la...

Oklah kita tgk resepi ye..untuk resepi asal disini ye...kt bawah ni resepi yg aku dah ubahsuai ikut citarasa aku dah aku suka akan hasilnya....

BAHAN-BAHAN:
 Untuk based:
200gm biskut tiger
100gm butter cairkan
50gm gula halus
1sb nestum blenderkan

Untuk cheese:

500gm cream cheese
200gm gula halus
3 biji telur
1 bekas kecik yogurt perisa asli atau sour cream*
1 cawan whipping cream*
3sb jus lemon
1st esen vanilla
1/2 st garam
1sb tepung jagung

CARA:

  1. Hancurkan biskut tekan2 bagi halus...
  2. Cairkan butter dan gaulkan dengan biskut dan tambah gula halus dan nestum...
  3. Mampatkan dalam loyang springform yv telah disapu mentega....tekan2 bagi padat ye...masuklan dalam peti sekejap sebelum di bakar 3-5 minit suhu 180°c...ketepikan
  4. Untuk kek...pukul cream cheese dan gula hingga gebu...
  5. Masukkan telur sebiji2 setiap kali masuk pukul lebih kurang seminit..bagi betul2 sebati...
  6. Masukkan tepung jagung...esen vanilla...jus lemon dan pukul sebati
  7. Masuklan sour cream atau yogurt dan diikuti whipping cream...pukul bagi sebati dan tidak berketul ye...
  8. Kalau nak buat strawberry..potong dadu buah dah gaulkan dalam adunan...dah siap curahkan dalam based biskut tadi..
  9. Balut loyang dengan aluminium foil kemas2 agar air xmasuk....letak loyang td dalam loyang besar yg ada air panas...bakar secara waterbath. ..selama 50 minit suhu 180°c...
  10. Bila dah cukup masa...Goyang2kan kek jika bergoyang hanya di tengah2 xpe
  11. ..tutup api dah regangkan pintu oven dan biar kek 1 jam didlam oven baru keluarkan...
  12. Kuarkan dari aluminium foil dan biar kt luar hingga kek sejuk...tutup kek dengan wrapping plastic kemudian letak dalam peti...
  13. Sejukkan semalaman baru sedap di makan..hiaslah ikut suka...emmmm sedap!!!






Thursday, December 4, 2014

ROTI KENTANG gebu gebas

 Assalamualaikum...Selamat petang.....kita dah berada didalam mood cuti hooreyyy...so banyak la aktiviti di dapur kan...actually memang hari2 buat something yg b4 ni xsempat dibuat time2 keje...tapi tu la xdan la nak snap2 gambo kan...tau2 ngap je hihi

Manalah nak berperang dgn anak2 ni ha...oklah petang ni aku buat roti kentang...1st time buat roti ni dan memang hasilnya gebu gilos...hehe sebelum ni buat roti biasa2 je..untuk adunan roti ni memang lembik ek? Puas la adjust siap tambah tepung tp xberani isi banyak2..adunan still lembut dan melekat2 gitu..maybe sebab kentang tu kot...so nak bulat2kan kena isi minyak sikit kat tangan jgn bagi melekat sangat...

Apapun bila dah siap masak memang naik...lembut macam span tapi kurang manis..even dah ada kastad kt atas tu so kalau nak buat lepas ni kena tambah gula sikit lagi..tapi kalau xmo pon xpe..sedap je makan cicah dgn air milo...makan panas2 memang terbaikkk...semalampon aku ada buat roti..roti loaf wholemeal...ari ni meroti kentang..besok nak buat roti apa la plak kan...hihi penat makan roti je la budak2 ni nanti...




Resepi ni aku rujuk dan ambik kat dalam buku...aku uli guna mixer je pastu perap...xdaya nak uli guna tangan...berpeloh weiii...apapon hasilnya sangat memuaskan hati aku...dah xpayah beli dah pas ni...aku buat sekali ganda dari adunan so dapat 3 loyang...ambik ko puas makan...

Kalau sesape yg ada anak ramai memang xrugi lah buat sendiri ni...yg penting kebersihan terjaga....kosnya jauh lebih murah dari beli banyak2 kan...kalau setakat tekak kita sorang better beli la hehehe...aku memang suka buat roti ni...saje je nak try...saje nak mencabar diri...bila dah pandai bukan selalu dapat buatpon...tp at least bila nak makan aku boleh buat dgn jayanya hihi....ngengada je lebih kan tp serius aku ckp kalau ada kelapangan ngan anak ramai try la buat sendiri...roti ke..kek ke...kumpul2 la modal beli oven kecikpon xpe...n mixer yg besar yg boleh uli roti...xsemestinya heavy duty punya mixer tu...

Bila kelengkapan asas dah ade hah carik resepi then buat...xpandai kita belajar..kalau sekali buat xjadi pastu give up memang xdapat nak nolong la aiihh...benda3 ni kena practise...xjadi tu biasa...kena yakin tu yg penting..hihi panjangnya membebel....bukan apa aku xsuka dgn org yg xmo berusaha...jom usaha sama2....

Reswpi nanti update ye sbb xjumpe carik resepi hehe...





TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi