CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, November 20, 2014

BROWNIES simple

Salam n selamat petang semua....lama xonline..hujung2 tahun ni biasalah menimbun kerja nk kena hadap...xdan nk buat menda lain hihi...masak tu tetap masak seperti biasa serba ringkas...bakingpon kdg2 buat jugak tgk atas permintaan....

Dah lama xbuat brownies ni....ni pon kebetulan ada pot luck...bese klu buat event cam ni aku memang bawak kek n something like that la...xkuasa nk bangun pepagi kelentung kelentang mengulai..hihi








Resepi ni dah banyak kali guna so far puas hati cuma tang manis mmg kena kurangkan sbb manis sangat...xtahan...brownies mmg hasilnya lebih manis berbanding kek coklat tp kita yg buat dia kn...dr 1 cawan 1/2 tu kurangkn jd 1 cawan je..tupon still manis...tp oklah..kang xmanis xde feel plak mkn kek kan...

Aku sangat rekemen resepi ni sebab penyediaannya mudah dan hasilnya not bad...xcaye try sendiri..klu sesuai dgn tekak ley arr buat lg kan...oklah ley tgk kt bawah aku letak balik resepinya...klu nk tahu asal usul resepi ni try le selongkar pst sebelom ni...

BAHAN-BAHAN:
250gm marjerin / butter
100gm serbuk koko
1 1/2 cawan gula halus
1/2 cawan susu cair
1 cawan tepung naik sendiri
3 biji telur
1sk esen vanilla

CARA:

  1. pukul telur + gula + esen sekejap
  2. dlm bekas lain double boiled kan marjerin dan serbuk koko hingga sebati
  3. bila dah cair terus masukkan dalam adunan telur yg dah dipukul tadi kacau laju2
  4. masuk kan susu selang seli dengan tepung kaup balik hingga sebati
  5. alas lapik dasar loyang dan tuangkan adunan
  6. bakar lebih kurang 20 - 30 minit hingga brownies masak
* resepi ni akan menghasilkan brownies yg manis so kalau xkuat manis sila kurangkan gula
* brownies ni biasa hasilnya xtinggi macam kek so sila la guna loyang yang bersesuaian...lebih kurang 10" x 12"
** resepi asal dah xingat ambik kat mana sebab dah lama salin...tapi kalau xsilap dalam blog luar negara....nanti akan dijejak semula...


Tuesday, November 11, 2014

ROTI SARANG LEBAH gebussss

Salam semua....weekend yg indah...bagi sape2 yg bekerja la kan....aku mmg suka time cuti2 ni...mcm2 benda ley buat...selain dr main ngan anak2..ley main masak2..hihi

Minggu ni mcm2 benda aku try sebab hujung2 tahun mmg waktu yg bz bg aku...tgk kt dapur org banyakkkknye resepi best2 diorang tayang...nk cuba gak kan..so hari ni nk tayang roti sarang lebah yg aku buat...roti ni dah berkurun n ramai dah org cuba..aku je ketinggalan...xpe aku xkisah...lagipon blog aku
HUDUH SIKIT SEBAB MAIN LETAK2 JE..XBULAT2KAN BETUL2





dah siap masak...










gebu je kek ni hasilnya...serius

sos dia tu agak manis 
nipon sekadar nk himpunkan mana2 resepi yg aku cuba then menjadi...of course la sedap kt tekak family aku kan...

Oklah resepi ni aku buat sekaliganda so aku dpt 2 loyang....1 loyang 9" dan satu lg 7"..memang puas makannya...suka makan panas2...sos tu yg sedap hihi..aku xikut 100% resepi asal..ubahsuai ikut resepi roti sosej pintal. Tp still guna yogurt tu...hehe kejadiannya mmg owesome...xrugi buat even versi derhaka...

Oklah sape yg suka mkn roti bley try....sedap n lain dr kebiasaan...sos tu yg terasa nikmat...roti tu bese2 je kan...oklah resepi asal aku tgk sini....yg aku ubahsuai kt bawah ye....

BAHAN-BAHAN:
700gm tepung roti
3sb yis kering
1 biji telor
1 cawan air suam
100gm gula halus
1sk bread improver
1sk bread softner
1sk shortening*optional
1sk garam halus
1 bekas plain yogurt
2sb butter

CARA:
  1. Tuang yis dlm air +gula..biarkn berbuih
  2. ayak tepung +garam +bread improver
  3. Masukkan dlm bekas dan curahkan telor dan plain yogurt...
  4. Mixer perlahan bagi sebati sambil tuang air yis td sikit2....bila adunan dah ok xyah isi air dah... terus uli hingga 20minit..
  5. Masukkan bread softner...dan shortening dan butter..
  6. Uli hingga doh lembut dan elastik....
  7. Dah sisp perap doh hingga naik 2x ganda
  8. Kuarkn buang angin tumbuk2 dan uli lg sikit...
  9. Bulat2kn kecil2 besar buah langsat dlm loyang rapat2
  10. Biarkn doh naik lg sekali
  11. Doh dah naik tabur badam keping..kuaci n bijan hitam...
  12. Bakar 20 minit hingga roti masak kuarkan
SOS BUTTERSCOTCH
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan susu segar / whipping cream
2sb butter

cara:

  1. cairkan butter kemudian masukkan brown sugar
  2. biarkan gula tu mencair danlarut hingga berbuih
  3. masukkan susu cair atau whipping cream kacau hingga sebati
  4. tapiskan sos dah sedia utk di guna
  5. sos ni bila dah sejuk akan memekat











Wednesday, October 8, 2014

Kek Aiskrim dan Swiss Roll Coklat

salam siaran...da lama xupdate...rajin gak baking n memasak lately ni tapi semua2pon xsempat nak amek gambar...hehehe oklah baru ni buat kek Aiskrim tapi bukan utk makan sendiri..ada org tempah dah nilah 1st time buat...puas lah dok google step by step nak buat kek ni...memang renyah tapi sebenarnya jika tahu teknik dan caranya mudah je....

aku buat kek aiskrim ni ikot satu tutorial yg di google....aku tengok kt sini...memang mudah caranya dan penggunaan kek hanyalah di dasar je..kat atas n sekeliling xperlu letak..kalau ikut kat blog Rahel ni lain plak caranya...dia letak keliling...dasar dan atas dan aiskrimnya di tengah2...pon boleh jugak..terpulang yg mana berkenan...dua2 ada kebaikan dan kelebihan...kt blog nipon sama gak..kalau kat blog che Mat lagi la...kek aiskrimnya 2 layer tu...hahaha sebenarnya kita boleh olah kek ni ikut kesesuaian dan citarasa sendiri..kalau nak nampak aiskrim lebih banyak kurangkan ketebalan kek dan penggunaan kek...aiskrim ni kalau dah set dalam peti seharian..xperlu letak apa2pon dah ok tapi tu la bila kt luar cepat cair...kalau just sapu keliling dengan fresh creampon ok gak...sama je ngan kek aiskrim kt kedai tu ha...kat dasar seeloknya letak la kek span sikit..

hasilnya xdapatlah nak dipotong kan....tapi kalau dah namanya kek aiskrim mestilah sedap...pilih je perisa kegemaran...waaa kalau makan time cuaca panas tu memang nikmat xterkata...di tambah lagi dengan lelehan filling dan salutan cream...emmm sedap..sedap..heheh nanti nak buat lagi utk diri sendiri...b4 ni xyakin nak buat kek ni..bila dah buat xdelah susah mana cuma aku ni memang xreti la nak deco bagai..
ni kek yg dah dihias dengan fresh cream..atas tu just letak filling kiwi dan susun buah peach dalam tin...comot sebab cream tu baru sapu dah letak buah yg berat tu..

ni kek dan aiskrim yang dah disatukan...tepi bahagian bertindih tu just sapu2 dengan aiskrim tu bagi rata...

kena betul2 keras semalaman dalam peti baru la boleh letak cream...


xpandai nak deco cantik2 :(

susun buah ikut sukahati ye

pastikan lepas sapu cream biarkan 2-3 jam baru susun buah kalau x mesti comot macam kek aku ni...

lebihan kek buat swiss roll..cadang nak letak kek ni keliling loyang tak jadi la pulak..

dalam dah sapu cream n letak filling sikit..gulung dan wrapping pas tu simpan daam peti semalaman...


lebihan kek dan cream tu aku buat swiss roll memang sedap giler sebab kek ni memang teksturnya lembutttt sangat...tp yg lecehnya kek ni agak lekat kt loyang...kena tolak2 ngan spatula supaya tertanggal...xtau nak buat camana dah...alas dengan baking paperpon sama...xpe..xpe next time kita cuba lagi bagi berjaya....mungkin ada salah n silap kt memana..maklumlah kan 1st time mencuba...takkan nak terus perfect kan...lagipon aku ade tersalah sukatan...da salin resepi tapi mata kelam bila time nak buat sebab dah lewat n mengantok huhuhu...swiss roll ni just gulung2 dan wrapping letak dalam peti baru potong ye...

oklah kita intai2 dulu resepi ni ye...resepi ni aku amek kat dapur Ucubakery dan katanya dia amek resepi dr buku The Joy Of Baking..resepi ni namanya kek Golden Chiffon . aku gandakan adunan...kek ni sangat lembut macam kek span tu...kalau nak buat kek aiskrim ni utk dasar tu ley je letak apa2 kek...kalau kek colat biasa tu pon boleh dan lagi bagus sebab kalau guna kek span... cecair aiskrim tu cepat menyerap....kalau nak dapatkan kek yg tahan lama sikit la di suhu luar ley gunaka kek biasa2 je...cam tu la review yg pernah aku baca dr pakcik google...akupon kurang arif utk menerangkannya...maaf !!


BAHAN - BAHAN KEK

Bahan A
55 gm butter
55 gm tepung kek * aku tambah serbuk koko dalam 30gm dan kurangkan sukatan tepung 30gm gak
60 gm susu segar
5 biji kuning telor (A)
1 biji telor
1/2 st esen vanila

Bahan B
5 putih telor (A)
110 gm gula
1/2 st cream of tar tar


Cara-cara

  1. Cairkan butter dalam periuk, padamkan api dan masukkan tepung kek sedikit sedikit -kacau...Biarkan sejuk
  2. Masukkan sedikit demi sedikit - 1 biji telor + telor kuning, susu segar, esen vanilla - teruskan gaul dengan senduk
  3. Putar bahan B sehingga kembang
  4. Masukkan bahan A kepada Bahan B - kaup balik menggunakan senduk
  5. Masukkan kedalam loyang tanpa diglis
  6. Bakar pada suhu 175-180C selama 40 minit atau sehingga masak.


CARA NAK BUAT KEK AISKRIM

  1. isikan aiskrim ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastik wrap...ratakan dan ikut ketebalan yg kita nak...
  2. set kan dalam peti semalaman
  3. sediakan adunan kek dan sejukkan...
  4. potong bentuk bulat utk dasar kek ikut saiz loyang yg kita guna,,,pastikan guna loyang springfom tu ye...
  5. letakkan kek atas papan kek
  6. keluarkan aiskrim yang dah keras tadi buangkan plastik dan letak atas kek tadi
  7. ratakan keliling aiskrim dengan kek bagi rata dan xnampak bahagian yang bertindih tu..ratakan dengan pisau pelepa agar aiskrim tu sama rata..
  8. letak balik dalam peti 2- 3 jam
  9. putar fresh cream hingga kental
  10. keluarkan kek td dan sapukan dengan fresh cream...buat cepat2 dan kemas...jika nampak kek dah agak lembik semasa meratakan cream...masuk dalam peti dulu kejap...bila dah keras semula boleh keluarkan dan ratakan semula cream tadi...hias la ikut suka..let letak filling di atasnya dan tabur buah2 ke...








TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi