CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Jumaat, 18 Julai 2014

PAI AYAM DAN DAGING

Salam siaran sume....alhamdulillah dah separuh bulan berpuasa....kejap je kan...xlama lg raye....best...best...hihi raya ni apa lah menu istimewa nak buat ye...masih belum diputuskan mau masak apa...tentunya hidangan yg istimewa...xpe..xpe nanti kita fikirkan...

Hari ni tetiba rajin buat pai ayam campur dengan daging....1st try...oklah cuma pastri dia agak keras sikit..xtau la salah tang mana...tp rasa sedap la jugak....resepi dr kak Azie....cuma aku suka kalau ianya lebih spicy...yg aku buat ni xpedaspon...mungkin kena lebihkan blackpaper kalau mahu pedas cam lamb pai kat secrect recipe tu...

Sebut pasal lamb pai...emmm ni kegemaran hubby...kalau g SR mesti dia nak order menda alah ni...akupon suka...inti dia tu yg sangat sedap...pedas..manis dan xkeras sangat....maybe next time aku kena improve kan skill buat pai....emmm kena g berguru ni nak wat pastri yg sedap...sebelom ni kalau buat sesuatu yg menggunakan pastri mesti tang pastri tu yg fail...xtahulah nak wat camne....

Recepi pastri yg kak Azie ni just dapat satu bekas je saiz sedang...kalau nak buat banyak kena gandakan adunan la kot...untuk inti memang cukup untuk wat 4 bekas pai saiz sedang tu...aku beli bekas aluminium foil bentuk bulat yg memang sesuai utk pai ni....aku tambah je daging sebab berbanding ayam aku lebih suka daging....lain2 bahan ikut apa yg ada dalam peti hehehe...boleh la buat utk anak2...si Auni suka makan mungkin rasa cendawan dan ayam yg juicy tu...lagipon xpedas so boleh la budak kecik makan kan....aku cuma tambah lada sulah sikit...tp still budak2 ley makan...

Apapon pas ni nak buat lagi cuma nak cari resepi pastri yg aku ley buat dengan menjadi...senang2 beli yg dah siap heheheh...sape2 yg ade kelapangan ley la cuba...sekejap je pon nak buat menda alah ni...sambil2 masakpon ley buat....sedap pon sedap....







Ahad, 13 Julai 2014

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS MUDAH

Selamat petang....selamat memasak...eh da siap?cepatnya hehe...akupon dah siap...menunggu masuk waktu je da ni ha...hari ni ringkas je...wat nasi lemak dengan sambal ikan bilis...rebus telor ulam timun...permintaan hubby...xperlu lauk lain katanya....kuih talam masih ada so xperlu nak beli or buat yg lain...kita jangan membazir..habiskan apa yg ada...

Sambil2 menggodek nasik lemak ngan sambal sempat lagi aku menyiapkan Biskut Crunchy Almond...ada tempahan dari rakan2...yg ni nanti la aku tepek gambar ye....

Bulan puasa ni sebenarnya kita ni bukanlah boleh makan banyak sangat kan...nafsu mata je bukan main...apa yg ternampak semuanya rasa nak makan tapi bila dah berbuka tu emmm alahai nak habiskan sepinggan pon jenuh...yg pasti bulan puasa ni yg paling laku ialah air...nak plak kalau air sejuk...amboi minum xingat...




Hubby aku plak jenis yg makan simple2 je....xperlu nk menggulai sangat....ikan goreng je la yg dia sukanya....kadang2 aku je yg nk makan macam2...tu yg buat jugak rendang ke masak lemak ke....belom lg tengok juadah di bazar mak aiii geram je nk beli...

Oklah banyak ngarut pulak kan...jom la tgk resepi sambal tumis ikan bilis my style...biasa2 je tp bg aku sedap la jugak hihi...

BAHAN -BAHAN
semangkuk kecil ikan bilis - belah baduh n goreng dulu
5 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih*
2 biji bawang besar*
1 inci halia*
1/2 inci belacan*
1 biji bawang besar ~ hiris
3-4 sb cili kering
1 keping asam keping
Garam dan gula secukupnya


CARA:
  1. Blender bahan bertanda * kemudian tumis dalam minyak yang banyak hingga garing
  2. Masukkan cili keri g blender dan tumis la  hingga pecah minyak
  3. Masukkan bawang besar hiris dan gaul sebati hingga bawang layu
  4. Masukkan garam dan gula sesuaikan rasa
  5. Masukkan asam keping dan akhir sekali masukkan ikan bilis goreng tadi dan gaul sebati...jika terlalu kering boley tambah air tp jangan banyak sangat...tambah sikit je...
  6. Rasa dan cukup masam manis masin dan oedasnya boleh tutup api dan dihidang

Sabtu, 12 Julai 2014

KUIH TALAM SUJI PANDAN

Selamat petang.....panasnya la kan cuaca sekarang ni....rasa nak minum air sejuk je....lapar xrasa sangat tp tekak perit tu yg rasa macam xboley tahan....huhu

Apa menu hari ni...aku hari ni xmasak....berbuka dirumah MIL...disaat kekeringan idea nak masak apa tup..tup..dapat undangan...bestnya la rasa hehe...cuma sebagai bekalan buatlah juadah pencuci mulut...nak masak lauk kang segan la pulak maklumlah kita ni xpandai sangat masak lauk pauk ni...setakat yg simple dan ikut citarasa tekak sendiri boleh la hehehe

Macam biasa hari2 mesti bertandang ke dapur kak Azie...so terpandang ke kuih talam suji pandan yg nampak menarik tu...bahan2 sume da ada...yg penting mudah untuk disediakan...so apa lagi..menalam la kita...




Sebelom ni dah pernah buat kuih talam suji ni tp versi lapisan atasnya gula merah tu...rasa teringin pulak nak buat kelainan...khabarnya rasanyapon sedap...sebelom nipon cuba resepi dari kak Azie juga dan Alhamdulillah 1st try jadi dengan jayanya.....memang berbaloi2...

Actually dulu rasa kuih2 yg macam ni leceh je nak buat...macam susah je..tp bila da cuba xdelah susah sangat...yg penting mood ok dan ada minat nak cuba..nampak step dia macam banyak je kan tapi percayalah bila kita fahamkan betul2 cara nak buat tu xlah sesusah mana....yg baru2 nak belajarpon boleh buat...so sesape yg xpernah cuba dan ada hasrat nak cuba aku sokong 100%....gerenti jadi


Da try potong...

Huhu loyang kecik tu sebab lapisan bawah jadi tebal

Nak buat kuih tradisional ni kena ada keberanian sikit...biasalah kalau bila kita baru belajar ni kadang2 bukan semuanya membuahkan hasil seperti yg kita nak...akupon dalam belajar buat kuih ke...kek ke masakan ke...banyak kali jugak gagal...xsedap..kurang rasa...lembik...bantat dan sebagainya....so benda2 tu semua org kata lumrah..kalau xjadi cuba lagi...kaji balik sebab apa xjadi..kadang2 ikut 100% resepi xsemestinya hasilnya sama seperti tuan empunya so try n error....yg penting kita kena tau apa yg kita buat...bahan yg kita guna...

Rendam tepung suji dgn air 30 minit

Campur dan kacau sebati bahan lapisan bawah

Kacau sampai pekat

Sampai pekat macam ni

Tuang dalam loyang

Ratakan dan hentak2 sikit

Blend bahan lapisan atas

Panaskan atas dapur hingga sedikit pekat

Lapisan bawah yg da siap kukus

Lorek2 kan dengan garfu

Tuang laipsan atas sehingga penuh

Da siap masak

Tunggu sejuk ye baru potong...

Untuk resepi ni aku dapat la satu loyang 4 segi saiz 8"... sebenarnya kalau guna loyang saiz ni kecik sikit dan adunan tu akan jadi penuh...ngam2 satu loyang tu...kalau rasa susah nak angkat sebab penuh sangat boleh guna loyang 9"...loyang tu di sapu minyak dulu kemudian alas dengan plastik supaya nanti senang nak angkat keluar....nak dapat potongan cantik kena sejukkan betul2 dulu baru potong guna pisau plastik...kalau potong masa panas2 memang xcomey la jadinya....so kalau nak makan cepat kena la buat awal supaya kuih boleh disejukkan betul2....

Oklah kalau sesiapa nak cuba boley la tengok resepi dibawah ye....

BAHAN - BAHAN

BAHAN LAPISAN BAWAH

Bahan A:
1 1/2 cawan tepung suji
450ml air

Bahan B:
1 cawan gula halus
2 biji telur
200ml santan pekat
250ml air
Pewarna kuning
1/2 st esen vanila ~ aku tambah

CARA BUAT LAPISAN BAWAH :

  1. Rendam bahan A lebih kurang 30 minit
  2. Satukan bahan B kedalam bekas dan kacau sebati kemudian tapis ke dalam bahan A tadi...
  3. Masakkan atas api sehingga pekat dan keras sedikit...adunan akan nampak cam terangkat sikit bila kita kacau
  4. Tutup api dan ratakan dalam loyang saiz 8" yg telah disapu minyak dan dialas dengan plastik
  5. Hentak2 sikit loyang agar adunan padat dan rata
  6. Kukus dalam 25 minit
LAPISAN ATAS

1 1/2 cawan tepung gandum
4 biji telor
1 cawan santan pekat
2 cawan air blend dengan 5 helai daun pandan dan tapis
1 1/4 cawan gula halus ~ aku guna 1 1/2 cawan
1/2 st garam
Pewarna hijau
1/2 st Esen vanilla ~ aku tambah

CARA:
  1. Blenderkan semua bahan lapisan atas sehingga sebati
  2. Masak dalam periuk atas api sederhana hingga adunan memekat tp xterlalu pekat ye....kiranya adunan tu dah xberbuih2 dan agak berkilat..kacau sentiasa agar tidak berketul....
  3. Da siap tiangkan ke dalam adunan bawah tadi..sebelom tu lorekkan dengan garfu agar adunan atas melekat bila dikukus...jika ada air just lap2 dengan tisu dapur...
  4. Kukus lagi lebih kurang 30 minit atau sehingga masak...
  5. Sejukkan sebelum dihidang dan dipotong
Untuk resepi asal boleh ke sini ye

















TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi