CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, January 27, 2012

TART TELUR yang sedap

akhirnya menjadi jugak tart telur aku nie...dolu-dolu penah buat tapi xjadi..dia nyer filling jadi gelembung xnak turun2 dan rasa dia pon xsedap...kali nie aku buat memang best...pas nie nak buat lagi..thanks to kak Puteri Manja dari FB yang sudi berkongsi rahsia step by step nak buat tart nie...walaupon ada derhaka sket tapi hasilnya tetap memuaskan hati....

aku buat nie sempena birthday hubby aku ari tu...satu adunan yg aku buat tu ley dapat dalam 60 biji tart telur yang saiz sedang....buat nipis2 je pastri dia so ley dapat banyak...memang berbaloi-baloi..

nie la rupa pastri dia sebelom dibakar...xdela tebal sangat...gambar kanan tu pastri yg tengah tungu turn untuk dibakar kali ke-2...aku isi filling penuh2 kalau yg org jual sket je letak inti...

inilah hasil tart telur aku...memang terbaeeekkkkk...sedap makan panas-panas..cuma pastri aku nie xterlalu garing...kalau nak sedap biar garing sket baru meletop...


xrugi mencuba...Oklah sesape yg nak resepi ley rujuk sini...nak tengok resepi asal pon xde salahnye disini..

BAHAN-BAHAN
• 200g Butter
• 100g Gula Aising ~ tambah dalam 10gm lagi...
• 360g Tepung Gandum ~ aku guna 330gm + 30gm susu tepung
• 1biji Telur + 1 Biji Kuning Telur (Dipukul Manja Sedikit)
• ½ Sudu Kecil Esen Vanila

CARA (Pastry):

1. Pukul Butter Dan Gula Sampai Kembang.
2. Masukkan Telur Sedikit Demi Sedikit.
3. Masukkan Tepung Sampai Jadi Doh.
4. Ratakan Setebal 1/2 Cm Dan Terap Dalam Acuan.
5. Cucuk Dengan Garfu Supaya Tidak Kembung. Dan Bakar Selama 10min Pada Suhu 180c. Keluarkan Dari Oven. Masukkan Filling Dan Bakar Semula Selama 10 Minit Lagi....Atau Sehingga Filling Gelembung Sikit Dah Bole Diangkat

FILLING :

• 1 Cawan Susu Cair ~ aku buat 1 1/2 cwn
• 4 Biji Telur
• 1 Cawan Gula (Nak Kurang Pun Bole...)
• 1 Cawan Air ~ aku guna 1/2 cawan air je
• 1 ½ Sudu Besar Tepung Kastard ~ aku guna tepung jagung sebab xde stok
• ½ Sudu Kecil Esen Vanila
• Pewarna Kuning

** Campurkan Semua Bahan Dan Gaul Hingga Sebati. Kemudian Kita Tapis Supaya Yg Bergentel2 Tu Tak Membeku....





http://zaazu.com

4 comments:

  1. thanks for the recipe

    ReplyDelete
  2. ala, kalo x leh right click cane nk masok lam m.word n print? :(

    ReplyDelete
  3. harap2 menjadi la tart telur yg sy nak buat ikut resepi kat atas ni... <3

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi