Monday, February 6, 2012

TUNA CHEESE ROLL xcantik tapi sedap...

dah lama berangan nak buat resepi tuna roll nie...resepi nie amek kat blog DTS...nampak kejadian roti nie kat blog beliau begitu menarik dan elok jek so nak try la kan...tapi itu la...resepi sama tapi tangan lain-lain...walaupon xcantik rupanya tapi rasa tuna roll nie memang best...cuma kalau tambah cili agaknye musti lagi dasyat...hehe

bawang yg aku goreng sebentar..bau harum menusuk kalbu...
rupa sebelom digulung...
abaikan keadan yg comot dan xlawa tu ye...budak baru belajar hihihi
dah siap potong masuk je dalam paper cup...aku main hentam je letak...
nie yg dah siap tinggal nak masuk oven...aku xtunggu lama pon terus masuk oven sebab da lewat...kalau ikutkan perlu biar dia naik sket dlm 30 minit...hehe
nie la gambar tuna roll baru pas kuar oven...terlebih perang tapi sangat lembut didalam...panas lagi tu tapi actually ia sedap dimakan waktu panas-panas...dengan air kopi adeh...pengsan!!
aku dah hadap dekat 4 biji sekali jalan...suka la pas nie ley la buat lagi...satu adunan tu aku dapat 15 biji sebab aku pakai papercup saiz sedang je...emmm berbaloi la puas makan...aku buat nie dah lewat so siap masak sume dalam area kul 1pagi..haha..semangat tol...

yum..yum...try la buat memang puas hati...
gebu tau dalamnyer...disaluti rasa cheese dan juga tuna...perhhh memang sesuai...

oklah ye...nak tengok resepi asal ley la melawat disini..aku letak juga resepi yg aku amek tu...resepi sama je cuma cara buat tu aku tukar sket...xlarat nak uli dengan tangan so aku pakai mixer jek...sape yg ada BM tu lagi la senang kan...emmm

BAHAN-BAHAN:
250 gm tepung roti
125 ml air suam
50 gm gula halus
1/2 st garam halus
10 gm sus tepung
1/4 st bread softnener
1/4 bread improver
30 gm telur
6 gm instant yis ~ aku guna yis basah dalam 1 sb
20 gm mentega ~ aku guna dalam 30 gm

BAHAN INTI TUNA:
1 tin tuna ~ aku guna tuna mayonnaise Ayam brand
2 1/2 sb mayonnaise
1 biji bawang besar ~ potong dadu
1 pokok daun bawang / daun kucai
1 biji jus limau kasturi ~ aku isi je..
1/2 st lada hitam
keju cheddar secukupnya...

CARA:
  1. campurkan air dengan yis biar sebati
  2. untuk bahan doh roti tu aku campur semua dalam mixer kecuali air...mixer dulu bagi sebati kemudian masuk air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh
  3. uli dalam 20 minit dan kemudian perap sampai doh naik 2x ganda
  4. kalau resepi asal cheese tu parut kemudian...tapi aku buat untuk inti campur semua sekali dan kacau sebati...
  5. doh dah siap leperkan bentuk 4 segi lebih kurang...sapu mentega dan ratakan inti...
  6. gulung kemas dan potong sama besar kemudian susun dalam paper cup yg sesuai...
  7. resepi asal lepas siap letak dalam papercup biarkan ia naik dalam 30 minit baru sapu telur dan taburkan daun sup dan serbuk lada hitam sket serta parutan cheedar cheese kemudian bakar 190c dalam 25 minit sehingga masak...aku plak terus jek masuk dalam oven...aku xparut cheese diatas nyer sebab aku da campur sekali dalam inti...derhaka sket sebab terlupa..hehe xpela...jadi juga

http://zaazu.com

4 comments:

  1. Maz,biar tak cantik janji sedap dimakan kan????Semalam pun kak ros buat tuna horn.Cuba la .Mesti maz suka.

    ReplyDelete
  2. heheh da tengok da tuna horn tu memang menarik...t ade masa kita cuba ye...

    ReplyDelete
  3. Btl apa yg akak ros katakan tu... X cantik x per... Kesedapannya tu yg penting kan...

    ReplyDelete
  4. Dah buat Kak smlm...sedap Sgt..rasa cm x cukup rebut2 dgn suami n anak2... Heheh besok nk buat doh yg sama utk roti jenis lain pulak.tq Kak rwsepi nye

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi