Monday, November 11, 2013

CILI JERUK

Salam tengahari...dah siap masak?? Kita kt sekolah lagi ni...kelas lom habis....huhu balik ni xtau la masak ke idak...macam x je..macam malas je hihi

Oklah malas nk tulis panjang2...kt sini nk kongsi satu resepi cili jeruk yg baru je buat semalam....sebelum ni dah penah buat tapi guna resepi lain..kali ni try resepi dari blog jintanmanis..... nk tgk resepi asal di sini la ye....untuk resepi sebelom ni yg penah aku buat disini dan juga disini

Makan dengan mee goreng or megi goreng amat2 la sedap..ley tambah 2 pinggan...klu mkan dgn ikan bakarpon not bad juga..try la...

Saje pilih cili yg muda dan ranggup

Da siap potong pas tu basuh dulu

Campuran air cuka yg perlu disejukkan dulu
Oklah resepi aku paste kt sini juga...

BAHAN-BAHAN:
200ml cuka makan
150ml air
3sb gula
1st garam ~ni saje tambah
Cili besar hijau secukupnya

CARA:

  1. didihkan semua bahan kecuali cili
  2. Sejukkan betul2 baru ley guna
  3. Cili potong ikot suka nk kasar or nipis2...
  4. Pas potong basuh n toskan hingga kering airnya
  5. Bila air cuka da ready masukkan kedua2 bahan dlm botol kaca
  6. Simpan dlm peti semalaman...besok ley makan.....yum..yum...
Jom buat!!!

Taraa..da siap isi dalam botol

3 comments:

  1. Replies
    1. Xsure la rasanya klu xisi gula...gula tu nk bg seimbang rasa masin garam n rasa cuka tu...klu xde gula kuat sgt rasa cuka...

      Delete
  2. Saya ikut resipi ini bagua teruma kaseh daun keladi. habis cili jeruk saya terus buat lagi.

    ReplyDelete