Sunday, November 10, 2013

KUIH SERIMUKA PANDAN

Salam petang.....hai cuti2 ni dapurku ni berasap la..kalau time weekday tutup terus hihi...petang ni konon2nya nk buat kuih serimuka pandan...jangan xtau ini la 1st time dalam sejarah hidup buat kuih ni....sebelom ni beli je..mmg suka dgn kuih ni tapi xde keberanian nk cuba...lgpon kuih ni agak renyah jugak la sebab nk kena kukus bagai....

Apapon hari ni gagahkan juga mencuba...lgpon ank2 dah makin membesar ni haruslah rajin buat itu ini untuk santapan...kalau mula2 kawin berdua...kini dah ada 5 mulut yg nk kena suap..asyik beli je kopak kulit kepala kih kih kih

Oklah resepi ni aku amek dr fb dan dikatakan sumbernya dari chef Hanieliza....tgk cara n bahan mudah je so semangat gak la nk mencuba...nanti2 aku letak link..kalau dr fb ni susah nk copy link...pakai handpon je ni...kes nk cpt update hihi....

Pulut da siap basuh

Da gaul dgn santan dan garam...tinggal nk kukus je
Resepi ni aku ubah sket..ikut apa yg ada je....dari segi bahan sama je..xde lebih or kurang....utk kuih ni aku guna santan kotak je cap Ayam Brand....tupin stok ada 2 kotak...2 kotak kecik tu =  2 cawan santan pekat je so nk cukupkan kuota aku tambah air je la...alhamdulillah jadi juga kuih aku ni cuna dr segi lemak tu memang la akan berbeza kan....sedap lg kalau guna santan fresh...xpe...xpe kita yg buat dia kn...
Pulut da masak then tekan2 dlm loyang

Bancuhan atas tapis masuk dlm loyang pulut

Sedia di kukus

Taraaa....da siap kukus tapi lobang2 la..
 Hihi disebabkn nk cepat aku lupa sgt2 nk letak tuala or kain kt penutup kukus tu...bila bukak je td apa lg...bergenang air kt atas huhu jd lembik cket....tengok la rupa tu pon lubang2 xrata....1st try so pejam mata je la kan....
Da siap potong...still suam2 lg sbb tu xcantik

 Sape yg suka boley la mencuba...xrugi..dr resepi yg aku dpt ni...aku guna loyang 8"...memang banyak hasilnya...siap boley bg kat MIL lg....tupon byk lagi baki...memang berbaloi buat sendiri tau....puas makan....aku xdelah selalu nk buat...sesekali boley la dijadikan juadah minum petang...emmm best sgt...
Hasilnya even atas xrata sgt tp rasa not bad
Oklah aku paste semula resepi yg aku guna...mudah n sedap tentunya....

BAHAN-BAHAN:

lapisan pulut:

2 cawan pulut ~basuh n rendam 3 jam
2 cawan santan cair ~ aku guna 1 kotak kecik santan + 1 cawan air je
1/2 st garam

Lapisan atas:

3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
1/4 cawan tepung kastad
2 cawan santan pekat ~aku guna 1 kotak santan + 1 cawan air je
1 cawan air pandan
Pewarna hijau cket
1 biji telur
1/2 st garam

CARA:

  1. Campurkan semua bahan pulut ke dlm loyang yg sesuai dan kukus lebih kurang 30 minit
  2. Da masak Keluarkan dan mampatkan dalam loyang 8"..tekan2 bg padat
  3. Bahan lapisan atas dicampur dan dikacau sebati
  4. Kemudian tapis ke dalam adunan pulut tadi
  5. Kukus lg dalam 30 minit sehingga masak
  6. Sejukkan sebelom dipotong menggunakan pisau plastik

Selamat mencuba





3 comments:

  1. Fuhhh. Gatal plak rasenyer tangan nak buat petang nie. Minta izin share sikit ye resepi ni. Hehehe. Ada masa nanti singgah2 blog saya http://www.mamafisya.com/

    ReplyDelete
  2. Dah cuba....nampak sedap x potong dan rasa lagi.....sbb bulan puasa ni...harap2 tip top.

    ReplyDelete