Sunday, November 10, 2013

IKAN CENCARU SUMBAT SAMBAL

Salam hujung minggu...dah masak?? Hihi kami sekeluarga dah siap mknpon....dalam sejarah makan lunch kul 12...

Resepi utama hari ni cencaru sumbat sambal goreng...sedap sangat sebab dah lama xmkn ikan cencaru....hari ni pasar nampak ikan cencaru yg comel2 so beli la 2 ekor....cukuplah itupon xhabis...resepi ni xikut la resepi biasa2 org buat tu...sebabnya aku xberapa gemar sambal yg xdimasak..rasa cili tu kuat sgt..lgpon takut sakit perut...maklumlah perut ni xberapa tahan...

Bawang n cili da digoreng hingga layu

Tumis cili sampai masak

Bahan sambal da ready...

Dah siap sumbat...

Goreng cam biasa


Ikan yg dah siap goreng...


Oklah klu nk tengok resepinya kt bawah ye....

BAHAN-BAHAN
2 ekor ikan kecil
3-4 ulas bawang kecil
5 biji cili padi..nk pedas tambah la lg
1/2 inci kunyit hidup~xltkpon xpe
1/2 Inci belacan ~bakar dulu
2 sb Air asam jawa yg pekat ~xltk ganti ngan cuka n limau kasturi
1sb sos tiram
2sb cili kisar~ley ganti ngan cili kering biasa..malas nk tumbuk sebenarnye
Garam n gula secukupnya

CARA:

  1. siang n bersihkan ikan..belah belakang dan perap garam kunyit...
  2. Bawang hiris dan kemudian Goreng sampai layu...goreng sekali cili padi
  3. Tumbuk kasar bawang..cili padi..belacan..kunyit ketepikan
  4. Panaskan kuali ngan minyak sedikit...tumis cili kering hingga garing...masukkan air asam..garam ...gula n sos tiram...
  5. Bila cili da betul2 masak masukkan bahan tumbuk dan gaul sebentar
  6. Sumbatkn ke dlm ikan td
  7. Ikan digoreng hingga masak

No comments:

Post a Comment