Wednesday, November 27, 2013

KEK COTTON SOFT JAPANESE CHEESE perasa PANDAN




Malam ni even sibuk melayan si 3 dara pingitan ni...still sempat lg menggodek kek..dah lama teringin nak makan..nk buat tu yang 'M' besar...hihi sebelom ni dah penah buat kali ni try ubah jadikannya kek berperisa pandan pulak...actually kek ni memang sedap...xkira la divariasikan macamana sekalipon ianya tetap sedap...sebelum ni dah penah buat versi yg letak serbuk koko...yg plainpon penah buat....emm xterkatalah...xcaye cuba la buat..memang berbaloi2...

Penah jugak nampak versi pandan kat rumah cik Mat kat sini...tapi versi slice cheese...dia xguna cream cheese..actually kaedahnyer sama je cuma dari segi bahan ada sikit lain iaitu penggunaan cheese itu sendiri dan tepung jagung....tapi hasil tetap sama gebu gebas u...mewah dengan cheese...makan banyak2 boley pengsan tau...kihkihkih

Kek ni xdelah susah manapon....sekejap je dah siap adun....masuk mulut memang lembut je...xsedar dah nk habis separuh loyang....tapi tu la...xley makan selalu sebab bahan utamanya cheese...alahai nanti naik penimbang rosak plak jarumnyer hihi ..
Baru je siap masak

Da sejuk...

Selepas diterbalikkan...sedapnyer
Banyak kali buat memang guna resepi ni sebab dah ok sangat rasa n teksturnya...kalau buat plain je sedap kalau letak blueberry filling ker...tapi kalau nk masak make sure sejam ke atas baru comfirm sedap....aku suka yg bahagian garing coklat2 tu...tapi jangan hangus hitam pulak...hihi...next time nk buat versi strawberry pulak la....agak2 jadi x ek?

Ni la hasilnyer nampakpon dah gebu

Xsempat letak dlm peti...makan panas2pon sedap


Oklah resepi ni aku amek dari dapur Anna Qawina..nk tengok yg asal disini ye..juga dari dapur  Azie kitchen kat sini... kalau nk tengok cara yg aku buat boley tengok resepi di bawah...aku buat ikut kesesuaian je yg penting hasil mantap..hihi mintak share ye resepi kalian yang best ni....memang xmengecewakan....

BAHAN-BAHAN:

BAHAN A:
250gm cream cheese
50gm butter
100ml susu segar~ aku blend susu ngan daun pandan utk dpt patinya + lagi dlm 30ml susu segar

BAHAN B:
6 biji kuning telur
60gm tepung kek*~aku guna tpg gandum je +soda bikarbonat n baking powder masing2 1st
20gm tepung jagung*

BAHAN C:
6 biji putih telur
1st krim of tartar
140gm gula castor~aku tambah jd 150gm

CARA:

  1. double boiledkan bahan A hingga semuanya cair..guna whisker supaya adunan jadi licin xberketul..biarkan sejuk
  2. Bahan B yang bertanda* di ayak 
  3. Bila adunan A dah agak suam masukkan telur dan bahan tepung tadi dan kacau rata
  4. Pukul bahan C hingga kental...dan kaup balik kan ke dalam adunan cheese menggunakan senduk kayu
  5. Gris kan loyang dan masukkan adunan..adunan ni sesuai utk loyang 8 inci...
  6. Bakar secara water bath suhu 160°c dalam masa 1 jam...aku bakar 1 jam 20 minit untuk dapatkan permukaan yg garing cket... uji kek bila masak, regangkan pintu oven dan biarkan kek  didalam oven dlm 1/2 jam
  7. Sisipkan tepi loyang dan terbalikkan kek atas redai..biarkan sejuk kemudian boley simpan dalam peti....sedap di makan sejuk...
Selamat membaking ye...


1 comment:

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi