Tuesday, November 19, 2013

MASAK PINDANG MUDAH

Salam petang.....da 4 hari bercuti tp sibuk ngalahkan apa je...cuti2 ni terpaksa la mengulit ank daraku 3 org tu....semput!! Xley nk wat pepe...masakpon simple je..

Hari ni menu utama juz ikan masak pindang my style...lawan ngan ikan perkasam...xtoleh kiri kanan makan....2 pinggan comfirm licin..ekekek
Didihkan dulu...




Ni budak bertiga bru je tido..baru la ley nk bernafas cket..jap g bangunlah tu...oklah ley tgk cara nk buat masak pindang ni....rasanya masak pindang yg bese aku tgk kebanyakkannyer musti letak serai...yg ni xde isi serai ok...versi org nk cepat ni...main campak n rebus...tapi berkhasiat

BAHAN-BAHAN:

1 ekor ikan kembong saiz besar
3 cawan air
1inci kunyit hidup ~hiris
1 biji bwg putih ~hiris
1 ulas bwg merah~hiris
1 inci belacan ~ Bakar...klu xltkpon xpe
1 keping asam keping
Tomato potong bulat jika suka
3-4 biji cili padi
Garam
Daun kunyit ~ikut suka nk isi..xnkpon xpe

CARA:

  1. Rebus air dgn semua bahan kecuali ikan dan daun kunyit hingga mendidih..guna api sederhana je
  2. Masukkan ikan dan carikkan daun kunyit
  3. Tutup dan biar ikan masak dgn api perlahan
  4. Lg lama lg sedap
  5. Perasakan masin masam...sedia di makan

No comments:

Post a Comment

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi