Rendang ayam done |
Malam ni cuma menyiapkan rendang ayam cili padi yang xberapa nk pedas tu....rendang ni adalah resepi yg paling mudah dan cepat utk disediakan...bagi yg xsuka dengan rasa rempah..rendang mcm ni adalah yg paling sesuai...
My family memang suka buat rendang macam ni sebab diorang xsuka rempah ni sangat...tapi family my hubby masak rendang xsuka macam ni..diorang selalunya suka buat yang gunakan rempah 4 sekawan tu dan isi daun limau purut...emm biasalah setiap org xsama kan...semua2pon sedap je bila makan...
Bagi yg baru nk pandai or belajar masak macam aku ni..better try yang simple2 dulu...bila dah teror baru try yg lebih renyah hihi...bagus kalau ada perkongsian ilmu ni...aku hargai sangat2 blog masakan yg memaparkan cara n resepi setiap masakan ni...even masak yg nampak mudah tapi bagi aku xsalah nk share sebab dlm hidup ni xsume org pandai masak...(aku le tu)ye la kdg2 org nyampah gak..masak mee gorengpon nk tulis resepi...emm bagi aku itu adalah ilmu..nk amek ke x belakang kira yg penting keikhlasan...mana tau ada org yg memang betul2 xreti nk masak mee goreng boley la jadikan ianya sebagai rujukan....
Oklah ngarut panjang pulak...mana la nk setanding org yg rajin ke dapur dgn aku yg sekali sekala mengasap dapur kan..hihi apapon yg penting kita semua ikhlas to share....anything...everything.....
Campak je semua sekali xperlu tumis2 |
Gaul sebati dan bagi air ayam kuar |
Dah ditambah santan |
Da siap |
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam dipotong dan dibersihkan
4 biji bawang besar*
4 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih
1 1/2inci halia*
1inci lengkuas*
2 inci kunyit hidup*
5 batang serai*
Segenggam cili padi~ikut suka nk pedas mana*
3-4 sb cili kering kisar
2 keping asam gelugur
1 1/2cawan santan pekat
1/2 cawan kerisik
1 helai daun kunyit~hiris halus
Garam secukupnya
CARA:
- Kisar bahan bertanda *
- Masukkan ayam dan bahan kisar tadi bersama cili kering dan asam keping..kacau sekali sekala bagi sebati
- Biarkan air ayam keluar dan ayam sedikit kecut dan kuah kering sedikit..guna api kecil
- Masukkan santan dan garam dan biarkan mereneh hingga kuah surut sedikit
- Masukkan kerisik dan daun kunyit..perasakan garam dan masak hingga kuah kering atau jika suka berkuah biarkan hingga pekat boley di angkat.
Selamat mencuba buat mereka yg ingin mencuba...
rendang memang enak
ReplyDelete