Selamat pagi.....hihi ni projek malam tadi...actually anak dara sorang tu asyik sebut je nak kek coklat...nak kek coklat...ibu dia ni dah ada planning...kek coklat tu dalam senarai KIV for next project...sebab ibu dia ni nak buat kek butter yang dikatakan sangatttt sedap tu dulu....
Nasib baik la anak dara tu xkisah asalkan ada kek sudah...dia ni memang hantu kek...laju je makan...aku suka juga kek tapi kek berasaskan cheese...ngeeee
Gula dan butter di pukul sebati |
Pukul sampai cam ni |
Yang ni dah siap ready nk masuk oven |
Kek sedikit merekah..oven panas sangat kot |
Da diterbalikkan |
Resepi ni bagi aku memang mudah....bahanpon xbanyakla...bagi yang baru2 nk belajar boley la cuba....sekejap je mengadun dah boley bakar...nk bakarpon xlama...40-45minit gitu dah masak...pas ni kalau buat nak marblekan dia...isi serbuk koko sket...kalau nak pelangikan pon boley...rasa tetap sama hihi so xdelah plain je kan...
Ni potong time panas2 lagi ni... |
Gebu tau...jemput majan hihi |
Satu adunan dapatlah dalam satu loyang saiz 8" tu...kalau family aku makan memang xhabis...hubby xberapa suka...aku bahagi2 pada MIL cket...tinggal la kat uma cket....puas makan tau...kalau time keje memang dah bawak ke sekolah bagi kawan2 rasa....xsedar je makan sepotong demi sepotong.... waaa cuti ni memang hancusss plan nk diet ( kononnyer la.. )
Untuk resepi izinkan di copy paste disini pulak ye...serius memang best...elok kejadiannya...lembut...gebu....aku pas kuarkan dari oven terus potong...permintaan anak daraku yang dah xsabar2...makan panas2 memang best...cuma kek sedikit peroi...terkurang susu kot...tapi pagi ni bila potong n makan dah ok...kek jadi lebih lembut....emmm next time memang nak cuba lagi resepi ni....sedap sangat!!
BAHAN-BAHAN:
250gm pure butter
250gm tepung naik sendiri
180gm gula castor
4 biji telur
1/2 cawan susu segar
Esen vanilla~aku tambah
CARA:
- pukul butter dan gula hingga kembang dan putih
- Masukkan telur satu2..pukul dalam 1 minit setiap kali masuk telur
- Masukkan esen bagi yg nak masukkan...
- Masukkan tepung selang seli dengan susu
- Da sebati tuang dalam loyang 8" dan bakar...dalam 40-45minit...
- Kalau resepi asal 180°c tapi aku buat 170°c pon atas still merekah...better 150-160°c kot...so depend pada oven masing2 ye...
- Da masak tutup api dan biar pintu renggang dalam 10-15 minit baru kuarkan dari oven...
- ley terbalikkan dan sejukkan atas redai...
Ok nk tengok resepi asal boley ke sini ye...selamat mencuba
kek cmni mmg peberet....adehh lapar la plk...
ReplyDeleteSedap2 makan untuk minum petang dengan teh o panas...hihi
ReplyDeleteTq for da resepi. Time2 lapar tiba2 terfikir nak makan Butter Cake. Cari punya cari dekat google, resepi ni paling mudah n nampak sedap. So i try. Memang sedap. I siap buat ala2 marble gitu. Tq2. ^_^
ReplyDeleteYap..resepi ni memang cepat dan mudah..rasapon not bad kan...xrugi cuba
DeleteErr.. kek ni rasa mcm susu >.<
ReplyDeleteSusu isi sikit je so rasa butter yg lebih..^_^
Deletesy dah buat kek ni ikut resepi akak..menjadi..sedap plak tu..trm ksh kongsi resepi ni..hehe
ReplyDeleteTq...tq juga pada empunya resepi kak Azie Kicthen
DeleteDah try..Alhamdulillah.tq tuan punya resepi
ReplyDeleteNampak mudah.... sesuai utk yg baru2 nak berjinak buat kek mcm sye ni try... :)
ReplyDeleteBetul ..betul..seswai utk yg baru nk belajar...sedap pon sedap....hihi try la ye
DeleteTelur gred A ke?
ReplyDeleteyup guna telur gred A tp kalau xde telor gred B pon boley...
Deletesusu tu ganti susu cair boleh?
ReplyDeleteboley je tp susu cair manis sikit so kalau takut manis kurangkan kuantiti gula..
Deletethanks for the resepi..nampak sedap & simple je :)
ReplyDeletehi, sis saya dah cuba memang terbaik!! Anak1 mkn..ilcin
ReplyDeleteMmg sedap ank sy pon suke....ala2 kek marble dolu2....time raye je jumpe...skrg anytime ley buat :)
DeleteKak, klu xde susu segar nk ganti susu apa ye...
ReplyDeleteSusu cairpon boley...klu xde gak susu pekat tu cairknpon boley....klu xde jugak guna air jepon boley tp kurang lemak je la :)
DeleteAssalamualaikum. ..nk tnya ya tepung tu hnya guna tepung naik sendiri je ke tak bleh guna tepung lain ke
DeleteWasalam...boley je nak guna tepung gandum biasa tp kenalah tambah baking powder dan soda bikarbonat...masing 1sk ye...ayak 2x baru guna....
DeleteBahan2 dh beli...nak try la nti
ReplyDeleteSalam , kalo sy gune susu pekat boley tak ?
ReplyDeleteDh cuba.. mmg senang n sedap.. Alhamdulillah.. buat 2 kali semlm * minum pg n minum ptg... tq tq
ReplyDeletemacam sedap je ni..bole la cuba lepas ni..
ReplyDeletehttp://ziediaries.blogspot.com
dah lame saye mencari resepi kek butter ni.dulu ade dpt skali tapi dah ilang..
ReplyDeletesis senang2 boleh lah folow blog saye
www.aimanrayyan.blogspot.com
Bila bakar perlu guna api atas sahaja ka..bawah sahaja..atau atas bawah...
ReplyDeleteGuna api atas bawah....
DeleteAssalam kak. Dh 2x sy buat kek butter ikut resepi akak. Mnjadi dan sedappppp sgttt :D
ReplyDeletesalam. sy bru je lpas bt kek butter hehe. dpt resepi dr kwn. bezanya xda susu dn tlur 5 bji. jd jgk. sdap. lpas ni nk try resepi ni plak
ReplyDeleteDh cuba tdi guna rwsipi blog lain..xjadi..mngkin xde soda bikabornat ab guna tpung gndum n suhu oven agak trlebih pnas kering n xnaik...kna cuba lagi la n huna tepung naik sndri..
ReplyDeleteKlu xde tepung naik sendiri boley je guna tepung gandum tp kena tambah 1st soda bikarbonat dan 1st baking powder...klu xtambh 2 benda ni mmg comfirm la xjadi naik elok... :)
Deletelepas ni nak try resepi ni pulak, nampak gebu tu..
ReplyDeleteAlhamdulillah rasa x rugi luangkan masa buat kek ni... sbb menjadi sgt2 kek moist n gebu.... mmg terbaik.thanks cikgu yg x kedekut resepi.... resepi betul n tepat...kek sedap
ReplyDeleteAlhamdulillah da try... menjadi.... kek moist n gebu naik cantik je... tanks cikgu yang bagi resepi... mmg terbaik 😋
ReplyDelete