Monday, December 9, 2013

TART BUAH KASTARD



Ni la percubaan pertama buat fresh fruit tart...sebelom ni makan yang orang buat je...xlah suka sangat tapi teringin nak cuba nk plak tengok orang buat macam cantik je...macam sedap je kan...hihi

Xdelah renyah sangat cuma banyak step...oklah not bad satu adunan ley dapat 30 biji yang kecik2....aku amik dari dapur cik Mat....kat sini ye
Secara jujurnya fresh fruit tart ni nampak cam hidangan mewah...ye la dengan buah2 segarnya...warnanya..saiznyer....anak aku suka sangat....pas masak tu dia yang banyak makan....sedap la tu bagi dia...

Dah jadi cam serbuk roti

Campur bahan cecair

Dah jadi foh cam ni la...

Tekan2 dalam acuan

Yang dah ready

Kalau ada buah mangga lagi sedap n cantik

Oklah aku copy paste resepi kt sini kot2 ada yg nk mencuba...sekali sekala buat oklah...nk buat time majlis apa2 kt rumahpon sesuai....bagi yg beginner cam akupon ley buat kan cuma tang shell tu ada sikit fail la....rasa ok...tekstur ok tapi ntahlah...xmcm yg penah aku makan...biasalah org baru belajar mcm2 la yg xkena...tp so far mmg ok kejadiannyer...


BAHAN KULIT TART :
150 gram tepung halus gandum
25 gram gula aising ~diayak
70 gram mentega sejuk ~didadu kecil
1 biji telur ~dipukul sedikit
1/2 st esen vanilla

BAHAN KASTARD:
1 cawan susu segar
1 1/2 camca besar tepung kastard
1 1/2 camca besar gula halus
1 st esen vanilla
1 sb mentega

CARA MEMBUATNYA:

UNTUK KULIT TART :

  1. Gaul tepung + gula aising dan mentega sejuk hingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti
  2. guna hujung jari saja. Tuang esen vanilla dan masukkan telur dan digaul hingga menjadi doh. Rehatkan sekejap. 
  3. Sediakan acuan tart, ambil doh tadi dan tekan dalam acuan tat dan bentukkan mengikut acuan tadi dan kemaskan. 
  4. Buat hingga siap, cucuk sikit degan garfu pada dasar doh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. 
  5. Biar sejuk sebentar dan keluarkan dari acuan. Sejukkan atas jaringan  

UNTUK KASTARD :
  1. Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla dalam periuk. 
  2. Kacau dengan whisk hingga semua sebati. Masak atas api kecil hingga kastard pekat, kacau selalu. 
  3. Matikan api, masukkan esen vanilla dan mentega. Kacau rata dan ketepikan sebentar, biar sejuk sedikit.
CARA:
  1. sudukan separuh penuh kastard ke dalam tart shell...
  2. Hiaskn dengan buah2han segar..ikut suka nk letak apa tp lebih elok warna lain2..
  3. Kalau ikut cik Mat sapu dulu dasar shell dgn coklat cair xmo bagi shell tu cpt lemau...aku skip sbb mlas nk cairkn coklat

1 comment: