Monday, June 30, 2014

SAMBAL UDANG PETAI TERBAIK

Salam Ramadhan....da hari ke -2...Alhamdulillah...hari ni masak simple....sambal udang petai....request by my cousin...kebetulan dia ada kt rumah...dpt berbuka sama2....aku suka sambal udang....suka juga petai tp bila petai di masak ni aku xmakan pulak....suka buat ulam je..xkisahlah kan...ada lagi menu lain...

hehe sejak dua menjak ni hari2 aku masak..puas hati even xsedap mana...puas sebab ley sediakan utk family
..air tangan sendiri....kebersihan terjamin....masak dgn kasih sayang ni lain kan...
Sedapnya la udang tubkan....



Sambal udang ni aku buat main campak2 je...xdelah resepi yg khusus sebab besok2 kalau buat lain plak bahan2 nya....senang cerita ikot apa yg ada dalam peti ais....apapon kali ni sambal udang ni memang sedap bagi tekak aku....ada kelainan dari biasa....nak tahu benda apa tgk la bahan yg aku guna...mesti korang perasan ada kelainan kat situ...abalpon bau wangi je...ni 1st time cuba dan alhamdulillah memang puas hati

BAHAN-BAHAN

Udang saiz sederhana secukupnya
3sb cili kering kisar
1 biji bawang besar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1inci belacan
1st rempah soto serbaguna tok mak* optional
1st kicap pekat
1sb sos tiram
1sb sos tomato
1sb sos cili thai
1st cuka makan
Garam dan gula secukup rasa
2sb air asam jawa pekat
Air sedikit jika kuah terlalu pekat
Lada sulah sedikit
Lada hitam sedikit

CARA:
  1. Udang dibersihkan dan diperap garam dan lada sulah...goreng sebentar sehingga separuh masak...ketepikan
  2. kisar bawang besar + bawang merah + bawang putih + belacan
  3. Tumis hingga garing kemudian masukkan cili kering kisar, tumis lagi hingga naik minyak..masukkan rempah serbaguna tok mak
  4. Masukkan air asam jawa....
  5. Kemudian masukkan bahan2 sos ...perasakan...masukkan air sedikit sahaja dan petai yg sudah dikupas kulit
  6. Bila petai dah masak masukkan udang tadi dan gaul bagi mesra...jika suka ley masukkan sekali bawang yg dihiris bulat dan serbuk lada hitam sedikit
  7. Sedia dihidang
* rempah soto serbaguna tok mak ni aku beli online kt fb tok mak yg glamer dengan puding raja tu...memang ternyata bila guna rempah tu rasa masakan lebih wangi...syaratnya jangan guna banyak2 sangat tau...just secukup rasa je....memang sedap...trylah...

No comments:

Post a Comment