Tuesday, July 1, 2014

CUCUR UDANG LEMBUT

Assalamualaikum....wbt...pejam celik pejam celik da sampai semula bulan Ramadhan utk tahun ni...Alhamdulillah syukur kerana masih diberi kesempatan utk menyambutnya....macam biasa bulan puasa ke x aktiviti memasak ni memang da jadi rutin terutama yg mempunyai ahli keluarga yang besar....time puasa cam ni la dapat berkumpul ramai2...bergotong royong memasak macam2 juadah kegemaran....

Bagi my family sama je..anak2 masih kecil so kalau masakpon untuk dua org makan je....xdelah meriah  tp yg pasti tahun ni dah tanam azam hari2 nak masak even satu lauk je....kalau dulu rajin juga membeli tp tu la....bila makan ade je yg x menepati selera...sangat membazir...so tahun ni kita masak tp yg simple2 je la....

Oklah utk permulaan  Ramadhan ni just nak share resepi cucur udang sedap...sebelom ni dah pernah buat dan rasanya dah pernah share...cucur udang ni hubby yg request...dia memang peminat cucur udang....so nak xnak kena buat jugak la....lagipon xsusah manapon...asalkan rajin je kan...hehe

Cucur udang yg enak semestinya dengan 'kehadiran' udang yg banyak...buat sendiri memang puas hati..letak je la banyak2 kan...pas tu mesti ada tauge...kalau xde memang x menarik cucur udang kita...oklah resepi kat bawah...kalau sesape yg suka cucur udang yg mudah ley la buat ye....resepi ni ley la dapat dlm 15 ketul cucur udang saiz sederhana....memang banyak bagi family kecil...siap ley agih2 kt jiran....

Bancuhan yg da kembang

Goreng hingga garing

Potong2 utk dihidang

Yg belom dipotong...

BAHAN-BAHAN
udang ~ 10 ekor saiz sederhana potong2
Secekak daun bawang ~ hiris halus
Secekak daun sup ~ hiris halus...xletakpon xpe
Secekak daun kucai ~ hiris halus
Sebiji lada besar merah ~ hiris halus
2 biji bawang merah ~ hiris halus
2 cawan tepung gandum
1sb tepung kastad
1/ 2 st soda bikarbonat
1/2 st baking powder
1st serbuk kunyit
1st garam
2sb yis kering
Air 1 gelas besar

CARA:

  1. campurkan yis dan air biarkan berbuih 
  2. Campurkan semua bahan lain dalam satu bekas kemudian kacau bagi sebati
  3. Masukkan air tadi sedikit demi sedikit hingga adunan agak likat tetapi tidak lembik..klu air xhabispon xpe....
  4. Perapkan satu jam atau lebih
  5. Goreng dalam minyak banyak hingga masak



No comments:

Post a Comment