Monday, September 1, 2014

PIZZA HOMEMADE mudah dan sedap...

Selamat pagi uolls....da sarapan? Kita makan western hari ni hehe tp tekak melayu ni kan....makan banyak manapon tetap nak nasik...nak xnk kna masak gak...ikan goreng ngan kicap pon xpe yg penting nasi...

Pizza ni buat malam tadi punye cerita...dok melayari internet tetiba ternampak gambar pizza...terasa terliur plak...kebetulan bahan2 semua ada...actually bahan tu stok utk buat makaroni bakar....tapi xterbuat2 lagi so malam2 gak aku godek pizza...alhamdulillah menjadi dan sedap sangat...satu adunan ni semua aku dapat 2 keping pizza saiz large...memang berbaloi2...untuk adunan inti ni memang dapat banyak sangat...cukup kot untuk 4 keping pizza saiz besar tu...so kali ni toppingnya memang taruk banyak..puas makan...siap ada lebih simpan..pagi ni mkn ngan spaggeti plak...

Sos utk toppibg dah siap

Sos keju

Doh da ready nk bakar

Roti da masak sapu topping cam ni....



Yg ni utk frozenkn so bakar separuh masak je

Yg ni utk makan..yummmy!!!

Sama standard he ngan pizza hut punye...sedap

Sedap lagi dari makan kat pizza hut heheheh tp serius la....mungkin sebab kita yg buat sendiri..dengan kasih sayang...dengan cheese yang mewah..mana  x ingat makan mesti lebih dari sekeping...tp bila buat utk family memang xrugi la...sape2 yg xpernah buat n baru nak try insyaAllah boleh menjadi dengan jayanya...kena berani mencuba je....Bahan2 utk topping ni sebenarnya ikut kita...sebab kita ley pelbagaikan nak letak apa...macam aku juz letak sosej...capsicum...daging cincang...bawang...kalau nak letak seafood pon boley...nak letak tunapon boley..gantikan je yg mana sesuai...kita yg buat....kita gak yg makan..kan...hehehorang kata kena berani mencuba...lagipon atas pizza ni ley ikut kreativiti kita nak variasikan macamana kan....rasa2 xde idea ley je tgk2 pizza yang ada kat pizza hut tu...so tiru je la...nak mintak resepi depa memang comfirm xdapatlah kan...hehehe

Oklah bagi family besar n suka makan benda2 western cam ni aku suggestkan utk try...mesti anak2 puji sedap dan makan dengan berselera...aku memang suka makan western2 macam ni...so akan datang pasti akan mengulang buat lagi...sedap tau....

UNTUK DOH PIZZA:
4 cawan tepung gandum/tepung roti
1/4 cawan minyak olive oil ~aku guna minyak sayur je
1/2sk garam
1/2 paket yis mauripan
1 1/2 cawan air suam2 kuku je tau
Secubit gula

CARA BUAT DOH :

  1. campurkn air dan gula kacau sebati
  2. Tuangkan yis dan kacau dan biarkan hingga berbuih
  3. Dlm mangkuk lain ayak tepung dan campurkan garam
  4. Buatkan bulat ditengah2 tepung kemudian curahkn minyak dan bancuhan yis...
  5. Kacau menggunakan pisau rata2 keliling tepung hingga ia menjadi bergumpal...
  6. Uli hingga lembut dan perapkan 30 -45 minit hingga doh naik
  7. Da naik keluarkn doh dan Tumbuk2 dan ratakan dlm loyang or bekas yg sesuai...sebelum ratakn sapu bekas dgn sefikit minyak ye...
  8. Cucuk2 dgn garfu dan bakar dulu 25-30 minit suhu 180°c 
UNTUK TOPPING PIZZA:
2 keping daging burger ramly
200gm daging cincang
1 botol sos spaggeti cendawan jenama adabi ~ apa2pon boleh
2 biji bawang merah ~hiris
2 ulas bawang putih ~cincang
1/2sk serbuk lada hitam
Sedikit mix herbs
Lada sulah

UNTUK TABURAN:
2 batang sosej ~celur dan hiris
Cendawan butang dlm tin ~hiris
Nenas ~dipotong2
1 biji capsicum hiris


CARA:
1. tumis bawang merah n putih hingga garing
2. Masukkan daging...lada hitam n lada sulah...
3. Masukkan sos  spaggeti gaul rata
4. Masukkan mix herb dan kacau...tutup api


SOS KEJU :
1 1/2 cawan susu segar
1sb butter /mentega
100gm cream cheese ~aku guna cheddar cheese je
1/2sk lada sulah
Garam dan gula secukupnya
2sb tepung gandum larut dlm air

CARA UTK SOS KEJU:
1. Panaskan butter
2. Curahkan susu segar dan masukkan cream cheese..kacau sampai cheese cair
3. Masukkan lada sulah...garam dan gula...4. Masukkan air tepung gandum dan kacau hingga sos agak pekat..tutup api..


** bila doh roti pizza da masak sapu bahan topping....susun sosej n capsicum n nenas. N cendawan....
Curah sos keju dan tabur Mozarella cheese...bakar hingga cheese cair dan keperang2 perangan...dlm 25minit...siap


3 comments:

  1. Ngah gile buat pizza ni...bleh LA Cuba resepi anda tq2 for sharing­čść

    ReplyDelete
  2. sy dh cube tiap kali buat pizza mmg ikut resipi ni....mmggggg sdddppppp glerrrrrrr......mgalhkn smua pizza2 yg d jual kt mn2....5star ok....thanks utk resipi sis....

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi