Thursday, December 4, 2014

ROTI KENTANG gebu gebas

 Assalamualaikum...Selamat petang.....kita dah berada didalam mood cuti hooreyyy...so banyak la aktiviti di dapur kan...actually memang hari2 buat something yg b4 ni xsempat dibuat time2 keje...tapi tu la xdan la nak snap2 gambo kan...tau2 ngap je hihi

Manalah nak berperang dgn anak2 ni ha...oklah petang ni aku buat roti kentang...1st time buat roti ni dan memang hasilnya gebu gilos...hehe sebelum ni buat roti biasa2 je..untuk adunan roti ni memang lembik ek? Puas la adjust siap tambah tepung tp xberani isi banyak2..adunan still lembut dan melekat2 gitu..maybe sebab kentang tu kot...so nak bulat2kan kena isi minyak sikit kat tangan jgn bagi melekat sangat...

Apapun bila dah siap masak memang naik...lembut macam span tapi kurang manis..even dah ada kastad kt atas tu so kalau nak buat lepas ni kena tambah gula sikit lagi..tapi kalau xmo pon xpe..sedap je makan cicah dgn air milo...makan panas2 memang terbaikkk...semalampon aku ada buat roti..roti loaf wholemeal...ari ni meroti kentang..besok nak buat roti apa la plak kan...hihi penat makan roti je la budak2 ni nanti...




Resepi ni aku rujuk dan ambik kat dalam buku...aku uli guna mixer je pastu perap...xdaya nak uli guna tangan...berpeloh weiii...apapon hasilnya sangat memuaskan hati aku...dah xpayah beli dah pas ni...aku buat sekali ganda dari adunan so dapat 3 loyang...ambik ko puas makan...

Kalau sesape yg ada anak ramai memang xrugi lah buat sendiri ni...yg penting kebersihan terjaga....kosnya jauh lebih murah dari beli banyak2 kan...kalau setakat tekak kita sorang better beli la hehehe...aku memang suka buat roti ni...saje je nak try...saje nak mencabar diri...bila dah pandai bukan selalu dapat buatpon...tp at least bila nak makan aku boleh buat dgn jayanya hihi....ngengada je lebih kan tp serius aku ckp kalau ada kelapangan ngan anak ramai try la buat sendiri...roti ke..kek ke...kumpul2 la modal beli oven kecikpon xpe...n mixer yg besar yg boleh uli roti...xsemestinya heavy duty punya mixer tu...

Bila kelengkapan asas dah ade hah carik resepi then buat...xpandai kita belajar..kalau sekali buat xjadi pastu give up memang xdapat nak nolong la aiihh...benda3 ni kena practise...xjadi tu biasa...kena yakin tu yg penting..hihi panjangnya membebel....bukan apa aku xsuka dgn org yg xmo berusaha...jom usaha sama2....

Reswpi nanti update ye sbb xjumpe carik resepi hehe...





No comments:

Post a Comment

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi