Monday, August 14, 2017

BROWNIES KEDUT

Assalamualaikum.... Selamat pagi.. Hehehe asyik sekarang kan tgk dunia baking.. Kalau dulu nak cari apa² resepi kena google bukak blog baru la jumpa resepi yang best².. Kalau nasib baik dapat resepi menjadi.. Nasib xbaik resepi ntah apa² jadi hehehe lumrah la kan... Sekarang xyah susah².. Kat facebook.. Group wassap.. Telegram berlambak org share resepi free... Memang menjadi InsyaAllah... Ade juga resepi yang kita terpaksa berguru... Berbayar... Yang belajar onlinepon ade termasuklah aku.. Hehehe

Biasa yang berbayar ni resepinya agak eksklusif... Ye la kita berbayar so xadil la kalau kita share sesuka hati.. Ada adab dan etika yang kadang² kita kena ikut.. Memang  xnafikan ilmu yang bermanfaat tu bawak sampai mati... Orang kata xbaik kedekut ilmu tetapi kita pernah fikir x kenapa kita sendiri xnak laburkan duit pergi belajar macam yang lain... So Xyah la pertikaikan kalau org tu xnk share resepi berbayar ke apa kan.. Hehehe aku senang je... Org share aku amek... Xnak share its ok... Ade duit aku g belajar gak...

Cuma kadang² sakit hati sebab ada org xpuas hati kita xnak bagitau resepi... Ok ok banyak lak mengarut.. Sebenarnya aku nak share resepi brownies kedut... Resepi ni aku amek dari facebook.. Sebelum ni aku buat brownies guna resepi lain... Menjadi jugak... Kali ni kedut² dia jadi berbanding sebelum... Cuma satu je mana² brownies manisnye alahai... Dah kurangkan gula tapi still manis.... Kalau kurangkan banyak sangat kang pahit plak... Sebenarnya gula dan coklat tu yang membuatkna kedut dia cantik...masa pembakaran dan suhu pon memainkan peranan..

Apapun sape yg suka manis xde hal.. Memang  sedap... Atas dia crunchy dan bawahnya lembut..chewy gitu..  Sedap oiihh..

Oklah.. Resepi ni aku amek dr saudara Khairul Hakimin Muhammad kat sini
 Dia ni seorang penulis buku dan banyak gak lah perkongsian resepi dari beliau.. Salah satunya brownies ni... Mudah dan senang je... So nak tengok detail boleh ke facebook beliau... Siap ada step by step bergambar lagi..

Kat bawah aku copy paste kan sekali lagi  resepi... Sesiapa yang belum pernah cuba buat boleh la cuba... InsyaAllah jadi punya.. Tak payah mesin pemutar.. Kacau² je ok cuma aku xikut lah 100% sebab ada bahan yang aku xguna


Menggoda x.... Sedap ni chewy gitu hehehe

Selepas dibakar... Oklah kedut manja gitu

Sib baik kedut dia jadi hehe


Ni baru siap potong... 


Brownies Kedut

250gm Dark Choc Compound
80gm Milk Choc Compound
250gm butter
180gm tepung gandum
250gm gula halus~aku guna gula perang dan kurangkan sikit sukatan
80gm serbuk koko
1/2 cawan walnut~aku xletak
4 biji telur gred A.
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil esen vanilla.

cara-caranya:

1. Ayak tepung+serbuk koko + baking ketepikan
2.double boiled kan butterdan milk compaund dan dark compaund smapai cair
3.dlm bekas lain campurkan telur+gula+esen hingga gula hancur
4.masukkan coklt yang dah cair tadi whiskan sebati
5.masukkan adunan tepung dan masukkan dalam loyang 8".. Sebelum tu alas dulu loyang anda ye takut melekat dan mudah nak keluarkan nanti
6.bakar dalam oven yg dah dipanaskan dahulu 180°c 35minit atau sehingga masak

P/s: kalau suka boleh tambah kekacang.... Almond.. Walnut dll

4 comments:

  1. terliur la plk tengok brownies ni..

    ReplyDelete
  2. wow..tengok gambar pun dah nampak sedap. Menyelerakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah try InsyaAllah jadi dan sedap :)

      Delete

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi