resepi asal boleh rujuk disini ok..
sebelum nie aku memang selalu buat roti untuk dijual di sekolah dan alhamdulillah menjadi..resepi aku ikut dari blog Mat Gebu...beberapa hari lepas aku telah melawat ke blog Cendana Kasih dan aku tengok resepi roti yang dia buat menarik jek...so kali nie aku buat mengikut resepi tersebut khas untuk makan-makan jek....
kalau nk tengok resepi asal ley la rujuk link yg telah aku letakkan di atas dan kat sini pon aku paste kan resepinya supaya senang utk dirujuk...jom lah cuba...
BAHAN-BAHAN:
140ml air
20gm telur
250gm tepung roti
20gm gula
1/2 st garam
25gm mentega
3st yis
8gm susu tepung
1st bread improver
1st bread softnener
CARA:
- masukkan semua bahan ke dalam mangkuk adunan kecuali mentega dan air
- mixerkan perlahan sambil masukkan air sedikit demi sedikit.
- bila dah menjadi doh masukkan mentega dan uli lagi sehingga doh menjadi licin dan kental...
- perapkan doh 45 minit sehingga doh naik 2x ganda
- keluarkan dan tumbuk buang angin yang ada dalam adunan tersebut...
- bentukkan mengikut suka kemudian biarkan doh mengembangdan sapu telur dipermukaan roti sebelum dibakar lebih kurang 20 minit 170 c sehingga masak
No comments:
Post a Comment