Sunday, February 20, 2011

KEK OREN LEMBAB...Projek kek kembali lagi...


Salam semua..baking..baking n baking..itu lah hobi ku sekarang nie.. sebenarnya saje nak masukkan resepi dalam blog nie bagi banyak sket..sejak di'tubuhkan' baru la nie nak update best-best sket..kalau x, tawar je nampak blog nie..mengalahkan biskut tawar pulak kan. Untuk hari nie aku dengan berbesar hatinya nak berkongsi satu resepi yang boleh dikatakan meleetup..( double E means double power..hehe)
Resepi nie adalah hasil setelah di godek blog yang ter'glem' sekarang nie kalau bukan DTS a.k.a Mat Gebu..setelah dicuba beberapa kali dan di promote ke sekolah aku..ade la beberapa orang telah meng'order' kek nie..siap re-order lagi gitu so kesimpulannya nampak sangatlah kek nie memang marveless kan...kek nie boleh juga di tambah dengan mix fruit so gabungan rasa oren dan buah-buahan tersebut emhh...sendiri mau ingat la!!! hehe
sebelum kita tengok resepi yang senang dan ringkas tu aku nak bagitau la bahawa kek nie memang manisnya ala-ala je so seswaiii sangat untuk orang yang ade kencing manis atau org yg xsuka makan manis-manis sebab kek nie kaya dengan rasa jus oren nya yang masam-masam manis..hahha promote nampak tp memang sedaplah so jom lah kita try dan kredit la utk Mat Gebu..resepi dia memang best so sesape yang nak tengok resepi versi Mat Gebu..silakan ke teratak beliau ye di sini...

BAHAN-BAHAN:

250gm buttercup
3/4 cwn gula
4 biji telur( asingkan kuning dan putih)
2 cwn tepung gandum
1st soda bikarbonat
1st baking powder
2 biji oren- kulitnya diparut dan jusnya di perah
1st krim of tartar
perasa oren*tak letak pun xpe

CARA:
  1. pukul mentega+gula sampai kembang
  2. masukkan telur kuning satu persatu
  3. masukkan parutan kulit oren dan pukul lagi
  4. masukkan tepung yang da di ayak bersama baking dan soda berselang seli dengan jus oren
  5. tambahkan perasa oren
  6. dalam bekas lain pukul putih telur +krim of tartar sampai putih dan xjatuh
  7. kaup balikkan kedua-dua adunan hingga sebati
  8. masukkan dalam loyang yang telah di gris
  9. bakar dalam 45 minit-1 jam sampai permukaannya agak perang sket 150c




No comments:

Post a Comment

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi