Sunday, February 20, 2011

BLUEBERY CHEESE...Say cheese...


ok for 2day saje nak letak gambo lama bukan apa..ari tu dok tinjau-tinjau resepi kat KR ternampaklah ramai orang dok tayang cheese cake memasing..dalam hati ada api..heheh bukan api apa kak oitt api jeles je lah..hehe actually cheese cake nie adalah salah satu kek 'peberet' dr dulu, kini dan selamanya..selalu tu kalau nak makan kena lah pegi SR tp tulah..dah la mahal jauh plak ngan umah..'en somi' tu plak jenis yg payah je kalau nak ajak g memana so nak xnak kena la belajar.
lama gak la cari resepi yang boleh disesuaikan dengan bahan yang ade maklumlah kan untuk cheese cake nie kena berbelanja lebih kalau nak sodap..nk cari kedai yg jual bahan-bahan kek pon da satu hal..pening..pening..dok godek la blog Mat Gebu..banyak gak la resepi cheese cake dia yang mengancam gitu..copy dan cube la buat satu..wahh not bad ya...boleh la aku buat kek nie lagi pas nie..tp beselah kan nama pon 1st try so rupenye pun xlah seperti org yg da expert..huhu tp rase kek dia memang best...kalau ade yg berminat seperti beselah ye boleh tengok resepi asal di sini...
nie la rupe kek yg aku da cube buat..haha saje letak filling kat atas kek tu bagi menutup kecacatan yang ada..kek tu ter'over' cook la..tersengih jek sepanjang masa tapi rase memang powerr...

oklah kat sini aku letak gak resepi yang aku buat so En Mat..jangan lah mara ye i letak resepi u di sini..saje je letak utk memudahkan rujukan..bley la ek..ek..

BAHAN-BAHAN:

250 g cream cheese
150 g mentega
3/4 cawan gula halus
3 biji telur
1 3/4 cawan tepung gandum
1 camca teh baking powder
1/2 camca teh soda bicarbonate
1 camca teh esen vanilla
1/4 cawan susu segar
4 camca be
sar blueberry filling
4 camca besar strawberry filling

CARA
  1. Pukul mentega +cream cheese dan gula halus hingga kembang.
  2. Tambah telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang
  3. masukkan tepung berselang seli dengan susu
  4. Masukkan esen vanilla dan kacau rata.
  5. Isi 1/3 adunan ke dalam loyang, sudukan strawberry filling, ratakan
  6. . Kemudian, masukkan 1/3 lagi adunan dan sudukan pula blueberry filling, ratakan.
  7. Akhir sekali tutup dengan lebihan adunan, ratakan.
  8. Bakar 55 minit hingga 1 jam.



No comments:

Post a Comment

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi