akupon sejak dua menjak nie telah mengikut jejak langkah dia dengan menjual kuih Tat nie kepada sesapa yg berminat..nak citer cket la tentang Tat yang bagi aku special nie bcoz untuk resepi yang nie pastri dia memang xkeras kira masuk dalam mulut terus cair gitu..inti of coz la 'home-made' xbest klu beli kan...adunan dia nie memang sangat-sangat-sangattt la lazat...saiz nya yg kecil molek..memang sedap + cantik bukanlah nak memuji tp dalam banyak tat gulung yang aku makan yg nie memang terbaekk..
Well walaupon aku nie kureng kalau bab nak buat biskut nie sebab suka punyer pasal terpaksalah buat jugak kan...puas ati dpt makan yg buat sendiri...yg dalam gambar nie adalah hasil penat lelah aku lah..penat wooo buat menda nie..sesape yg penah buat tau lah kecualilah kalau ade mesin..yg nie main tekan pastu gulung satu2...kalau tengok dalam loyang tu aku susun rapat2 kan..bukan apa nak jimat space + masa so dalam loyang yang besar nie boleh muat 100 biji dan lebih..terus bakar sume sekali...kalau xnak bg melekat antara satu sama lain..setiap baris tu letaklah kertas panjang yg kecik ala-ala divider gitu so pasti tat tu xmelekat walau serapat mana kita letak..
oklah sesapa yg nak cuba bolehlah semak resepi nie..ni resepi betul punya xtipu so kalau xjadi tu mybe lah ade mis-understanding di mana2 so pepe juz let me know okeh.. :P
Bahan-bahan:-
400gm tepung gandum
3 sudu makan susu tepung ( boleh kurangkan atau nak tambah)
2-3 sudu makan tepung kastad @ tepung jagung
250gm buttercup
2 sudu makan gula halus
cara:-
- pukul mentega dengan gula sampai gula hancur..nak pakai mixer boleh nak pakai senduk kayu je pon boleh..xpayah nak kembang2 sangat pon still jadi yg penting gula hancur tau..
- ayak sume bahan-bahan lain dan terus masukkan ke dalam adunan butter tadi sket-sket sambil terus menguli..
- agak-agak tepung da xmelekat kat tangan dan da boleh di sesuaikan dalam acuan tat ( maksudnya doh tu kekerasannya setakat mudah utk di tekan ) da xpayah masuk tepung da..kalau ade balance tepung tu xper...
- tekankan mengikut acuan memasing, letakkan inti dan gulung...letak dalam loyang yang da di sapu mentega dan tepung
- da siap sume glis kn dengan telur kuning atas tat dan bakar dalam masa 20-25 minit suhu 100c atau 150c..ikut oven masing2 lah...kalau bawah kuih tu da agak perang da boleh angkat..
- keluarkan dari loyang sejurus keluar dr oven t da sejuk tat akasn melekat kat loyang...
Inti:-
1 biji nenas kupas kulit dan potong-potong kemudian blender je sume sekali + air dalam 1/3 cwn jek..xpayah isi air pon xper..
1 mangkuk gula pasir ( nk tambah boleh ikut kemanisan yg dikehendaki)
- masukkan nenas yg da di blend tadi dalam periuk bersama-sama gula dan masaklah sampai nenas tu betul2 kering..mula-mula kacau sekali sekala tapi dah dekat nk kering kena kacau selalu. pastikan guna api yang kecil dan biasanya ia akan meletup-letup ..
- bila da pekat dan likat boleh simpan dalam peti ais dan ianya tahan lebih dr sebulan...pastikan ianya betul2 da xde air...
No comments:
Post a Comment