ari nie tetiba jek terajin nak buat kek lapis masam manis nie..heheh sebenarnya xsuka sangat buat kek lapis sebab malas nak tunggu...tapi di sebabkan oven xelok lagi so xle nak buat bakar-bakar..kek nie da pernah buat dulu tp kali nie di ubahsuai sket la konon nyer..hampehh xsedap mana pon.. yang berubah ialah kali nie tambah coklat cip.tambahkan susu dan xpakai gula coz xnak manis sangat...pas tu gatal gak nak tambah horliks sebab ri tu tengok kat KR ade resepi kek nie yang ada isi horliks..katanya sedap tu yg try tuh..heheh
yang nie adalah lapisan yang di taburkan dengan coklat cip...emhhh bagi aku la kan..xsedap sangat so baik la tak payah isi sebab t dia cam berlawanan dgn rasa haw flakes yg ade..xsedap..tp kalau ade yg memang suke coklat cip bley la cuba...pas nie nak buat xnak isi haw flakes tp gantikan dengan coklat cip je sume..mesti best...( yo yo jek..)
oklah pepun layan je lah resepi nie yek...mana tahu lin tangan lain rasanya so menjadi sedap plak kan...bagi aku da ok da nie..heheh
Kek Lapis masam manis
bahan:-
5 biji telur
2 cwn tepung biskut ( biskut marie yg di kisar)
1 cwn mentega
1/3 cwn gula halusn* aku x isi coz xnak manis sangat
1/2 tin susu pekat
1 st krim of tartar
3 st horlicks * optional nak isi boleh xnak isi pon xper..
coklat cip secukupnya * optional
haw flakes secukupnya
cara:-
1- pukul mentega+ gula sampai kembang
2- masukkan telur satu persatu
3- masukkan tepung biskut dan putar lagi
4- masukkan susu dan krim of tartar
5- bahagikan kepada beberapa bahagian ikut suka warna apa
6- kukus selapis- selapis diselangi haw flakes sampai habis..
7- setiap lapisan kukus dalam 3-4 minit
8- lapisan terakhir kukus dalam 10-15 minit
No comments:
Post a Comment