Wednesday, February 8, 2012

HILANGKAN LENDIR ~ hanyir ikan...

gambar ihsan google---- nie pokok asam jawa....kenal kan...hihihi makan buah yg muda buat colek sambal kicap pon sangat sedap....masam2 gitu adeyy..kecur plak air liur nie hah...

ari nie xtau nak post N3 apa so aku letak la petua camana nak ilangkan lendir dan hanyir ikan terutama untuk ikan sungai nie hah...aku bese buat macam nie kalau nak masak ikan patin....ikan patin nie kalau xbasuh betul-betul bau hanyir dia tu xley nak telan....sebab tu aku jarang makan ikan nie kat kedai...bukan memilih tp takot membazir...ikan nie even yg sangkar mahal harganya bila da siap masak....

bese ikan tu dah siap siang...buang perut bagai dan siap potong baru aku akan basuh dengan air asam jawa yg pekat tu...basuh sampai betul2 bersih sampai kita akan rasa ikan tu dah xberlendir...kalau suka ley rendam dulu dalam 5 minit then cuci macam biasa....dah siap ley je masak ikan tu ikut suka nak masak camana...

kalau untuk ikan sungai yg lain pon sama....sesetengah org dia ada letak tepung sket nak ilangkan lendir...bagi aku air asam jawa nie pon dah cukup yg penting kita gosokkan air asam yg pekat tu ke seluruh ikan..gerenti lendir2 tu akan ilang...ikan sungai nie yg lendir tu la akan membuatkan ikan tu berbau hanyir...

oklah itu aje....pagi nie xley nak cuci mata sebab ada keje nak kena buat....malam kang la baru ley menjenguk jiran2 masak apa...hehehe selamat memasak semua....

http://zaazu.com

8 comments:

  1. tun pun akan rendam lama ikan dlm air asam jawa. paling xtahan kalau ikan hanyir. x leh telan lgsg. kalau ikan patin pulak, rendam la semalaman pun dlm asam jawa tu, tun xleh gak makan. hehe.. tp terpaksa jugak la masak sbb hasben tun suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. beselah kak...bukan sume org suka...sy pon xberapa jugak..klu makan pon tang ekor nyer aje...lain2 part tu cam xley masuk gak hihi...

      Delete
  2. salam.. sori nak cakap bab takoyaki kat sini bukan bab petua spt dlm entri.. hehe

    kalau nak buat takoyaki tp tak ada tepung khas utk buat takoyaki tu boleh cuba resipi dr blog zaliana ni ya.. rasanya lebih kurang jer.. http://zaliana.blogspot.com/2008/03/takoyaki-versi-ii.html slmt mencuba :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...hehehe xpe...InsyaAllah klu la ade kesempatan tu pasti akan dicuba..tp tu la banyak beno senarai waiting list resepi yg nak dibuat...maklumlah kita nie bukan selalu masak pon... :) tq kongsi link...

      Delete
  3. Gambar asam jawa tu memang buat kecur liur....

    ReplyDelete
  4. salam perkenalan..cantik blog nyer. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal juga...cantek ker..time kasih..ur blog pon apa kurangnya...selalu jugak bertandang..hihi

      Delete

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi