CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, February 1, 2012

SAWI DAN TAUHU TELUR masak air

ini adalah 1st time masak sendiri tauhu telur tu...sebelom nie penah makan jek...ada orang panggil tauhu jepun...ntahlah yg mana betol..aku memang xtau sangat pasal tu...tauhu nie memang lembut sangat....masuk kat mulut xpayah nak kunyah beria-ria...sedap pon sedap...tauhu jenis nie aku rasa sedap buat masak macam gini aje la...xpon buat ala-ala sup pon orait gak...nak masak cara lain dari itu kena search at another blog la cari resepi...

pepun aku masak simple jek...balik lambat so aku masak sayur yg lain hubby aku masak..hahaha bila lelaki ke dapur susah nak explain...t aku upload gambar yg hubby aku masak...jeng...jeng...xtaulah nak describe camana... hehehe

oklah cara aku masak memang simple giler..ada kt bawah...sedap xsedap sume org kt umah kena makan gak..hehehehe

BAHAN-BAHAN:
2 ulas bawang putih ~ ketuk
1 biji bawang merah ~ xnak letak pon xpe..klu letak hiris je
1 biji cili besar ~ terpulang
2 sb sos tiram
1/2 kiub pati ayam ~ ikut suka
1 st garam
3 pokok sawi kecik
1 paet tauhu telor ~ potong bulat ikut sua besar mana
sedikit isi ayam ~ potong halus-halus
air secukupnya

CARA:
  1. tumis bawang putih hingga naik bau...masukkan bawang merah kalau suka
  2. masukkan kiub pati ayam
  3. masukkan isi ayam dan goreng sampai garing
  4. masukkna sos tiram dan gaul sebati
  5. masukkan air ikut suka banyak mana
  6. bila kuah mendidih masukkan sayur dan tauhu...perasakan dengan garam
  7. masuk cili jika suka pedas
  8. biarkan ia mereneh hingga sayur dan tauhu masak
  9. sedia dihidangkan...
http://zaazu.com

1 comment:

  1. Yang ringkas tu laaa yang sedap!
    Cik Mendezz masak ayam masak kicap jek mlm ni..
    Esok bole bawak bekal g keje..hehe! =D

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi