emm lama jugak la xmengintai dapur nie ha dek kesibukan yg melanda diri..huhu walaupon gitu still lagi senyap-senyap dok ngintai dapur jiran-jiran yang aktif...bagusnye la kan hari2 tayang menu best...tu yg agak terliur tu...
oklah actually Mushroom soup nie dah 2 kali buat baru hari nie sempat nak tayang....memang betul2 puas hati dengan hasilnya kira ley la setanding dengan pizza hut tu...so hubby aku kata pas nie xpayah dah la pegi makan kat pizza hut...makan kat umah aje dah cukup...gitu plak hehe...
2 minggu lepas di sekolah telah diadakan jamuan perpisahan mantan pengetua so bebudak Katering sekolah menghidangkan western Food dan salah satu menunya ialah sup macam inilah cuma resepi dan rasanya agak berbeza....penyediaannya pon agak lain sedikit...jujurnya aku lebeh suka resepi yang ini....
roti nie adalah roti perancis yg aku beli kat Giant itu hari....asalnya xdelah nak buat makan bersama sup cendawan...roti nie dihiris kemudian disapu dengan garlic spread yg dibuat sendiri....pas tu letak je kat pan leper...mudah betul hehe
sungguh 'creamy' aje nampak walaupon aku xguna cream ataupon susu full cream...si Auni pon suka makan so kiranya kalau boring2 ley la buat utk makan sendiri...bahan pon mudah dan penyediaannya pon mudah...xrugi buat sekali sekala....
oklah ye resepi nie telah pon aku olah dari dapur http://kurniaanmu.blogspot.com/ dan resepi asal - MINAMI SAN MyR ..aku buat ikut apa yg ada di rumah...dan kebetulan time buat tu ayam xde so aku xisi...klu ade mungkin lebih sedap tapi macam nie pon dah sedap tau...
oklah aku letak semula resepi di bawah utk rujukan...kalau nak tengok resepi asal ley la ke link diatas ek...selamat mencuba
MUSHROOM SOUP
BAHAN:
300 ml air ~ ley tambah jika nak kuah lebih
500 ml susu segar
1 atau 2 ketul kiub pati ayam knorr
1/2 st daun parsley kering
1/2 st serbuk lada hitam
sedikit garam
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sb mentega
serbuk perasa jika suka
1 tin cendawan butang dalam tin ~ buang air dan hiris atau cincang halus
** resepi asal dia letak isi ayam yang dipotong halus - aku xletak sebab xde ayam hehe
CARA:
- masukkan air dan susu ke dalam periuk...biarkan ia mendidih baru masukkan kiub pati ayam
- kacau sebati dalam 2-3 minit masukkan serbuk lada hitam + cendawan butang..kacau lagi dalam 15 minit
- masukkan daun parsley kering + mentega + garam dan kacau selalu dalam 10 minit
- tepung gandum dibancuh dengan air dan kacau supaya tidak berketul kemudian boleh tapis ke dalam periuk tapi aku xtapispon terus je masuk...
- kacau sebati sehingga sup agak pekat..aku renehkan agak lama supaya semua masak dan sebati
- sedia dihidang bersama garlic bread...
GARLIC BREAD
roti perancis - hiris
2 sb mentega
secubit daun parsley kering
1 ulas bawang putih bakar sekejap dan tumbuk halus - cincang pon pe..
CARA:
- campurkan semua bahan dan sapukan atas roti yg telah dipotong
- letakkan atas kuali leper...
- masak hingga garing dan keperangan
Salam. Saya cari resepi mushroom soup. Nampak simple. Saya ambil resepi ni ya. Anak-anak suka sangat mushroom soup, jadi kena belajar buat sendiri. :). Terima kasih ya. Sudi-sudilah melawat blog saya. nurzahwanimohdnor.blogspot.com.
ReplyDeleteSila la buat mmg mudah
DeleteNmpk sedap....tapi baru lepas beli mushroon dlm tin...next time leh try...daun parsley kering jual kat mana ye?
ReplyDeleteDekat bakery biasa ada...kt pasaraya biasa pon ada biasa letak kat bahagian rempah2
DeleteBhan2 tu smu mmg xpyah kisar kan ke..??
ReplyDeleteNk kisar boley...xnkpon xpe..sy suka rasa cendawan yg ketul2 tu....
Deleteklau tk boh daun parsly tak pe kan
ReplyDeleteKlu xletak xpe tp rasa xmcm mushroom soup ala2 pizza hut tu la...
DeleteSaya pon dah buat tapi saya tk gunakan tepung saya guna kentang yg dh siap
ReplyDeletedirebus dan dibelender....
Xpernh cuba..klu sedap boley arr try...lg berkhasiat kn
DeleteAssalam cekgu.. Salam ukhuwah dari saya..
ReplyDeleteJemput lawat rumah saya www.themagicgarden.blogspot.com. Tq :)
Wassalan..insyaAllah....tq ya
Deletekalau gna yg kotak tu pon sme ke kna bubuh cream milk gak ko
ReplyDeleteYg kotak tu kn da ready mix..just panaskan n bancuh je so rasanya xperlu tambah apa2 dah...yg resepi ni utk yg nk try buat fresh soup
DeleteIt was really helpful !!!
ReplyDeleteThank you so much ..... and
Have a Great Day Ahead .... >3
hehe tq...
DeleteAssalamualaikum,
ReplyDeleteGigih menggoogle nak buat mushroom soup hari ni. TQ for the recipe darling...
Tq tq tq untuk resepi yang best nih...my fav sbnrnye tapi biase dok beli yang instant lps nie kne try sndr resepi nih...mavelesss ...
ReplyDeleteAda kelainan yg instant n yg buat sendiri..nk pulak air tangan sendiri n kita yg bikin so kebersihan n kualiti terbaik...
DeleteAlhamdulillah..dah try resepi ni. anak saya suka sangat2!!bermangkuk2 makan. thanks ya.
ReplyDeletehttp://ainaez.blogspot.com/
Welcome....hubby n ank2 sypon suka..da lma xbuat ni
DeleteNk tny..sus segar tu akk gne yg mne ye..
ReplyDeleteSusu segar dutch lady tu je....beli yg dlm kotak kecik2 boleh...kotak besarpon boleh....pilih je nak yg fresh cream ke .full cream ke...low fat ke...mana2pon boleh asalkan namanya susu segar....apa2 jenamapon boleh.....
DeleteTq for sharing...menjadi n sedap sangat..:)
ReplyDeleteSaya ni mmg hantu mushroom soup, selalu mkn kt luar je, mau pokai kalau selalu beli luar hehe.. lepas ni boleh buat sndiri. Thanks for the recipe. Hehe
ReplyDeleteakan ku cari bhn2 utk buat mushroom soup ni... mlm td wat yg dah ready mate tru box tu... ank2 suke sgt2.. today ggih mcri resepi yg asli pula... thanks yer....
ReplyDeleteTQ for the resipi..alhamdulillah dah try n mmg sedap.. Wife terkejut tetibe husben dia ni yg xslalu masak tetibe pndai buat mushroom soup.. Hihi
ReplyDeletecendawan tu potong² ke ?
ReplyDeleteHiris nipis2 pastu cincang2kn.
DeleteYup.potong2 halus oe kasar2 ke ikut selera....
Deletenak try buat untuk malam ni.. tq resepi
ReplyDeletesy baru jer bt.. tapi susu tu saya ganti dgn susu cair. . alhamdullah. .mnjadi. . tq kak for this resepi
ReplyDeletenampak sedap...nk try...
ReplyDeleteJadik jer resepi ni.. Sedap serupa kat pizza hut..
ReplyDeleteKalau xpakai cendawan dlm tin boleh kan ...
ReplyDeleteBoleh je pakai yg fresh cendawan butang sedap jugak tp kalau saya suka stir fry dulu cendawan tu dengan sedikit butter bagi garing sikit baru masuk dlm soup
DeleteSaiz hidangan ni utk bape org ye?. Tq
DeleteNi boleh makan 5 org dewasa insyaAllah lebih...
DeleteKalau dah stir fry nak masukkan lagi ke butter tu ? Dan Kalau tak stir fry takpe ke kak trs masukkan kan je
ReplyDeleteStir fry apa tu ye... Roti eh... Kalau xnak letak campuran mentega tu awal.. Boleh je pas garingkan roti sapu je campuran garlic buter tu tapi saya lebih prefer kalau sapu dulu campuran tu baru garingkan atas pan... Rasa dia berbeza...
DeleteSy share resepi ni. Sedap ���� Tq ☺️
ReplyDelete