Thursday, April 19, 2012

MUSHROOM SOUP ala-ala pizza hut...


emm lama jugak la xmengintai dapur nie ha dek kesibukan yg melanda diri..huhu walaupon gitu still lagi senyap-senyap dok ngintai dapur jiran-jiran yang aktif...bagusnye la kan hari2 tayang menu best...tu yg agak terliur tu...

oklah actually Mushroom soup nie dah 2 kali buat baru hari nie sempat nak tayang....memang betul2 puas hati dengan hasilnya kira ley la setanding dengan pizza hut tu...so hubby aku kata pas nie xpayah dah la pegi makan kat pizza hut...makan kat umah aje dah cukup...gitu plak hehe...

 2 minggu lepas di sekolah telah diadakan jamuan perpisahan mantan pengetua so bebudak Katering sekolah menghidangkan western Food dan salah satu menunya ialah sup macam inilah cuma resepi dan rasanya agak berbeza....penyediaannya pon agak lain sedikit...jujurnya aku lebeh suka resepi yang ini....

 roti nie adalah roti perancis yg aku beli kat Giant itu hari....asalnya xdelah nak buat makan bersama sup cendawan...roti nie dihiris kemudian disapu dengan garlic spread yg dibuat sendiri....pas tu letak je kat pan leper...mudah betul hehe

 sungguh 'creamy' aje nampak walaupon aku xguna cream ataupon susu full cream...si Auni pon suka makan so kiranya kalau boring2 ley la buat utk makan sendiri...bahan pon mudah dan penyediaannya pon mudah...xrugi buat sekali sekala....
oklah ye resepi nie telah pon aku olah dari dapur http://kurniaanmu.blogspot.com/ dan resepi asal - MINAMI SAN MyR ..aku buat ikut apa yg ada di rumah...dan kebetulan time buat tu ayam xde so aku xisi...klu ade mungkin lebih sedap tapi macam nie pon dah sedap tau...
oklah aku letak semula resepi di bawah utk rujukan...kalau nak tengok resepi asal ley la ke link diatas ek...selamat mencuba

MUSHROOM SOUP
BAHAN:
300 ml air ~ ley tambah jika nak kuah lebih
500 ml susu segar 
1 atau 2 ketul kiub pati ayam knorr
1/2 st daun parsley kering
1/2 st serbuk lada hitam
sedikit garam
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sb mentega
serbuk perasa jika suka
1 tin cendawan butang dalam tin ~ buang air dan hiris atau cincang halus
** resepi asal dia letak isi ayam yang dipotong halus - aku xletak sebab xde ayam hehe
CARA:
  1. masukkan air dan susu ke dalam periuk...biarkan ia mendidih baru masukkan kiub pati ayam
  2. kacau sebati dalam 2-3 minit masukkan serbuk lada hitam + cendawan butang..kacau lagi dalam 15 minit
  3. masukkan daun parsley kering + mentega + garam dan kacau selalu dalam 10 minit
  4. tepung gandum dibancuh dengan air dan kacau supaya tidak berketul kemudian boleh tapis ke dalam periuk tapi aku xtapispon terus je masuk...
  5. kacau sebati sehingga sup agak pekat..aku renehkan agak lama supaya semua masak dan sebati
  6. sedia dihidang bersama garlic bread...
GARLIC BREAD
roti perancis - hiris
2 sb mentega
secubit daun parsley kering
1 ulas bawang putih bakar sekejap dan tumbuk halus - cincang pon pe..

CARA:
  • campurkan semua bahan dan sapukan atas roti yg telah dipotong
  • letakkan atas kuali leper...
  • masak hingga garing dan keperangan

http://zaazu.com

40 comments:

  1. Salam. Saya cari resepi mushroom soup. Nampak simple. Saya ambil resepi ni ya. Anak-anak suka sangat mushroom soup, jadi kena belajar buat sendiri. :). Terima kasih ya. Sudi-sudilah melawat blog saya. nurzahwanimohdnor.blogspot.com.

    ReplyDelete
  2. Nmpk sedap....tapi baru lepas beli mushroon dlm tin...next time leh try...daun parsley kering jual kat mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat bakery biasa ada...kt pasaraya biasa pon ada biasa letak kat bahagian rempah2

      Delete
  3. Bhan2 tu smu mmg xpyah kisar kan ke..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nk kisar boley...xnkpon xpe..sy suka rasa cendawan yg ketul2 tu....

      Delete
  4. klau tk boh daun parsly tak pe kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu xletak xpe tp rasa xmcm mushroom soup ala2 pizza hut tu la...

      Delete
  5. Saya pon dah buat tapi saya tk gunakan tepung saya guna kentang yg dh siap
    direbus dan dibelender....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpernh cuba..klu sedap boley arr try...lg berkhasiat kn

      Delete
  6. Assalam cekgu.. Salam ukhuwah dari saya..

    Jemput lawat rumah saya www.themagicgarden.blogspot.com. Tq :)

    ReplyDelete
  7. kalau gna yg kotak tu pon sme ke kna bubuh cream milk gak ko

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg kotak tu kn da ready mix..just panaskan n bancuh je so rasanya xperlu tambah apa2 dah...yg resepi ni utk yg nk try buat fresh soup

      Delete
  8. It was really helpful !!!
    Thank you so much ..... and
    Have a Great Day Ahead .... >3

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum,
    Gigih menggoogle nak buat mushroom soup hari ni. TQ for the recipe darling...

    ReplyDelete
  10. Tq tq tq untuk resepi yang best nih...my fav sbnrnye tapi biase dok beli yang instant lps nie kne try sndr resepi nih...mavelesss ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kelainan yg instant n yg buat sendiri..nk pulak air tangan sendiri n kita yg bikin so kebersihan n kualiti terbaik...

      Delete
  11. Alhamdulillah..dah try resepi ni. anak saya suka sangat2!!bermangkuk2 makan. thanks ya.

    http://ainaez.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome....hubby n ank2 sypon suka..da lma xbuat ni

      Delete
  12. Nk tny..sus segar tu akk gne yg mne ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susu segar dutch lady tu je....beli yg dlm kotak kecik2 boleh...kotak besarpon boleh....pilih je nak yg fresh cream ke .full cream ke...low fat ke...mana2pon boleh asalkan namanya susu segar....apa2 jenamapon boleh.....

      Delete
  13. Tq for sharing...menjadi n sedap sangat..:)

    ReplyDelete
  14. Saya ni mmg hantu mushroom soup, selalu mkn kt luar je, mau pokai kalau selalu beli luar hehe.. lepas ni boleh buat sndiri. Thanks for the recipe. Hehe

    ReplyDelete
  15. akan ku cari bhn2 utk buat mushroom soup ni... mlm td wat yg dah ready mate tru box tu... ank2 suke sgt2.. today ggih mcri resepi yg asli pula... thanks yer....

    ReplyDelete
  16. TQ for the resipi..alhamdulillah dah try n mmg sedap.. Wife terkejut tetibe husben dia ni yg xslalu masak tetibe pndai buat mushroom soup.. Hihi

    ReplyDelete
  17. cendawan tu potong² ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hiris nipis2 pastu cincang2kn.

      Delete
    2. Yup.potong2 halus oe kasar2 ke ikut selera....

      Delete
  18. nak try buat untuk malam ni.. tq resepi

    ReplyDelete
  19. sy baru jer bt.. tapi susu tu saya ganti dgn susu cair. . alhamdullah. .mnjadi. . tq kak for this resepi

    ReplyDelete
  20. Jadik jer resepi ni.. Sedap serupa kat pizza hut..

    ReplyDelete
  21. Kalau xpakai cendawan dlm tin boleh kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je pakai yg fresh cendawan butang sedap jugak tp kalau saya suka stir fry dulu cendawan tu dengan sedikit butter bagi garing sikit baru masuk dlm soup

      Delete
    2. Saiz hidangan ni utk bape org ye?. Tq

      Delete
    3. Ni boleh makan 5 org dewasa insyaAllah lebih...

      Delete
  22. Kalau dah stir fry nak masukkan lagi ke butter tu ? Dan Kalau tak stir fry takpe ke kak trs masukkan kan je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stir fry apa tu ye... Roti eh... Kalau xnak letak campuran mentega tu awal.. Boleh je pas garingkan roti sapu je campuran garlic buter tu tapi saya lebih prefer kalau sapu dulu campuran tu baru garingkan atas pan... Rasa dia berbeza...

      Delete

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi