hehehe aku nie barulah nak buat kek nie...sebelom nie tengok jek org buat....1st try then menjadi memang puas hati....aku buat nie sebab ade member satu sekolah ygg tempah so takot xjadi tu yg buat 2 bijik sekaligus....
1st kek yg permukaan dia xcantik...so yg nie buat makan-makan aje terus...sedap |
kek yang kedua baru cantik jek permukaan dia... |
memang betul2 menyelerakan.....meh la buat....aku nie versi yang terlewat.. |
rujukan aku amek kat my resepi.....dan juga dari munira baharum.....aku olah sket resepi ikut kesesuaian aku tapi kek tetap menjadi da sedap... =)
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A :
2sb gula pasir ~ buat gula hangus didalam loyang 8" kemudian ketepikan
BAHAN B ( utk karemal)
1/2 tin susu cair
3 biji telor kuning sahaja ~ yg putih jangan buang
1 biji telor
1st esen vanila
1/3 cwn gula blender
BAHAN C:
3/4 cwn tepung gandum
1 st baking powder
1st soda bikarbonat ~ resepi asal xde letak rasanya
BAHAN D:
1 cwn serbuk koko ~ aku letak 3/4 cwn jek
1 cwn susu cair
1/2 cawan susu pekat ~ ley kurangkan sebab manis
1 cwn minyak masak
1 cwn gula blender
BAHAN E:
lebihan 3 biji putih telor tadi
BAHAN F:
4 biji telor ~ aku guna 3 biji je...
CARA:
- campurkan semua bahan B dan kacau hingga sebati,xperlu kacau beria2 sangat
- masukkan bahan ini ke dalam loyang gula hangus tadi dan bakar dalam 15 minit
- pastikan loyang karemal tu diletak dalam bekas yang berisi air panas
- dlm mangkuk lain, ayak bahan C dan ketepikan
- bahan D dicampurkan semua dan dikacau atas api perlahan sehingga sebati...bila da sebati tutup api dan ketepikan....
- dlm mangkuk lain pukul bahan E sehingga kembang dan xjatuh....ketepikan
- pukul bahan F sampai kembang juga dan kemudian campurkan ke dalam bahan E tadi dengan kaedah kaup balik sehingga sebati...xperlu kacau kuat sangat
- bila da sebati masukkan ke dalam bahan D selang seli dengan bahan C kacau sampai sebati...
- kuarkan loyang karemal tadi dari dalam oven...curahkan adunan perlahan-lahan dan penuh hati2 ke atas karemal yg kita da bakar tadi
- bakar semula selama 1 jam lebih kurang sehingga masak...suhu 170c
** memang nampak renyah tapi actually mudah jek nak buatnyer....cara aku nie memang leceh sket..aku nak bagi kek tu lebih gebu hihi...klu tengok resepi asal xperlu pukul putih telor asing-asing....emmm terpulanglah nak try yg mana kan...selamat mencuba
sedap kan.sy pun dh pernah buat.mmg moist.. :)
ReplyDeletememang sedap...that y member yg tempah ari tu pon repeat order...anak pon suka sebab coklat kan...
Delete