Sambil buat sambil ngap mmg xsempat makan berhidang |
Sebelom ni asyik beli or makan yg org buat...kali ni nk merasa plak air tangan sendiri...alhamdulillah resepi yg mudah ni menjadi dengan jayanya...memang nemenuhi rasa...sedap n satu adunan tu nemang cukup2 je....kalau setakat 2 org makan oklah...klu family besar mmg kena buat lebih....satu adunan ni dapatlah dlm 23biji yg belom di 'kapel'kan...
Resepi ni juz google2 je...dr byk2 resepi yg bermacam2 resepi dan teknik...aku try la resepi yg ini....ok jadi...xlekatpon kuih tu..mudah ditanggalkan dr acuan...
Ni la hasilnya...agak garing dibawah..xpe bila sejuk lembut jek..hihi |
KUIH CARA MANIS
2 cwn santan ~ aku guna santan kotak ayam brand yg kecik tu 1 kotak +air 1cwn je
5 helai daun pandan
2 biji telur
1/2st garam halus
1 cwn tepung gandum
3 sb minyak masak ~ ni aku tambah
Pewarna hijau ~aku xletak sbb xde stok
CARA:
1. Blend kan santan dan daun pandan kemudian tapis
2. Blend semua sekali bahan termasuk santan tadi hingga sebati kemudian tapis lg sekali
2. Panaskan acuan atas dapur gas...sapu minyak masak sedikit
3. Masukkan adunan hingga penuh..masukkan gula pasir sedikit di tengah2 kuih dan tutup acuan dgn tudung
3. Bila kuih da masak boley angkat
**klu guna acuan mcm aku tu ley dpt dlm 23 ketul ....ikut resepi ni la kan...adunan ni xdelah cair sgt n xdelah pekat sgt...sedang2 je...
Selamat mencuba...tq pd tuan punye resepi yg telah memberiku ilham....mmg mudah n sesuai utk minum petang....sarapanpon ok....jom buat!!
No comments:
Post a Comment