Pepon hari ni nk kongsi biskut kegemaran....da lepas raye baru ada masa nk buat....simple2 je tp rasa oklah not bad...klu buat comey2 setanding la dgn biskut org lain hikhik perasan lebey lak...
Langkah-langkah membuat kuih tat nenas my style |
Oklah utk resepi n cara-cara ley tgk kt bwh....resepi ni hasil dr ubahsuai n resepi ni dah lama amek ngan my Aunty...bg sy antara byk2 resepi yg ni mudah n hasilnya sedap...
BAHAN-BAHAN:
400gm tepung gandum*
2sb tepung kastad@tepung jagung*
2sb susu tepung( apa2 brandpin boleh)*
250gm mentega(guna buttercup je)
2sb gula halus blend
CARA:
- ayak bahan yg bertanda*
- Pukul mentega dan gula halus,nk kacau guna senduk je pin boley....xperlu kembang2 sangat
- Masukkan bahan tepung tadi dan uli sehingga doh xmelekat di tangan...xperlu tambah air..masuk tepung cket2 dan biasanya tepung akan ada lebih cket
- Kalau doh terlebih tepung just tambah butter je bagi doh ok...
- Dah siap doh terap dlm acuan tat gulung
- Letak inti nenas n gulung..sapu kuning telur atas permukaan tat
- Susun dlm dulang n bakar dlm suhu 100°c lebih kurang 15-20 minit....kalau dah masak ley angkat.depend pada oven tau suhu tu......
- Dah siap letak dlm bekas kedap udara...letak masa biskut dah sejuk..slmt mencuba klu nk cuba....
**adunan ni xletak telur so ianya berbeza ngan resepi yg lain...even xletak teksturnya tetap gebu....
Ni la dia budak kenit 2 org yg makin melasak skrg.. |
No comments:
Post a Comment