Selamat malam....da makin jarang
mengadap blog...rutin harian semakin
padat...masa semakin singkat...badanpon semakin penat...nak baking2pon daaa makin liat..hihihi...
Actually buat kek coklat ni sebab ada rakan yg order..kesian plak nk tolak..lagipon ank dara yg kat uma ni pon dah lama request nk kek coklat...dia ni memang sukaaa sangat dengan kek sebegini....
Pukul sampai putih cam ni... |
Da ready utk dibakar |
Kek dah siap masak...makan cam ni pon sedap |
Bila masak kek akan merenggang tepi2nya tu... |
Da xsabar nk makan...potong cket hihi |
Memang moist... |
Resepi ni aku ambik dari dapur mamasya...before ni pernah buat resepi dari dapur azie kicthen...cara lebih kurang sama je tp sukatan yg kali ni mudah..pakai cawan je....memang terbaik bg kek coklat versi bakar....lembut...moist....xtoppingpon sedap...cara nk buatpon mudah....bahanpon ringkas je....sape yg xrajin nk mengukus haaa resepi ni memang sesuai...1jam da masak..dapat la sebijik kek saiz 8" tapi kalau nk guna resepi ni untuk kukus pon boley je...lagiii la lembut...
Yg ni da topping untuk kawan yg order...simple2 je |
Walau rupa hitam xmenarik tapi rasa sedap |
Ni sekali hadap je ank daraku sorang tu |
Ni ialah topping coklat |
Oklah xguna cakap banyak...sape2 yg ada masa tu jom la try buat....hasilnya xmengecewakan...not bad org kata...setanding dengan kek coklat yg ada dipasaran...hehehe resepi asal disini ye..
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
2 cawan tepung gandum
1st baking powder
1st soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko
BAHAN B:
4 biji telur
2 cawan gula halus
1 cawan minyak sayur
1 cawan susu pekat~aku tambah lagi dalam 3sb
1 1/2 cawan air panas
CARA:
- satukan bahan A dan ayak...kemudian ketepikan
- Pukul telur dan gula hingga putih guna high speed
- Masukkan susu dan minyak pukul dengan low speed
- Masukkan bahan A dan gaul sebati
- Last baru masukkan air panas kacau rata
- Lenserkan loyang dengan mentega dan tepung
- Tuang adunan dan bakar 1 jam suhu 140-150°c hingga masak...kalau suhu kuat sangat nanti kek merekah dan kurang moist...
- Sejukkan baru toppingkan dengan coklat...
TOPPING COKLAT BIASA:
1/2cawan susu cair
3sb susu pekat
200gm coklat masak ~1 bar/paket kecil
2sb butter
CARA:
- cairkan secara double boiled susu cair dan susu pekat
- Masukkan coklat masakan dan kacau hingga cair
- Padamkan api baru masukkan butter dan kacau hingga butter cair
- Boley curahkan atas kek yg dah sejuk
- Kalau nk lg cair ley tambahkan sedikit air panas...yg ni aku skip sbb nk pekat cket
Minyak sayur too..kalo nak tukar pakai minyak masak boley ke???
ReplyDeleteBoley je...klu tukar pada butter yg dicairkan pon boley...lg sedap
Deleteboleh tukar coklat masakn dgn srbk koko??
ReplyDeleteboleh x tukar coklat mskn 2 dgn srbk koko??
ReplyDeleteBoley je....sukatan agak2 la..klu byk sgt nanti pahit lak
DeleteSalam singgah
ReplyDeleteSalam kenal
DeleteThanks.. memang tengah mencari resepi kek coklat nk buat utk ank.. X sabar nam buat..
ReplyDeleteCubalah
DeleteCawan yg besar mne untuk sukatan??
ReplyDeleteCawan biasa kita guna minum air panas tu....actually xkisah besar mana...tp gunalah cawan yg sama utk sukat semua bahan....InsyaAllahjadI
Deleteape maksud 1st soda bicarbonate?
ReplyDelete1 sudu kecil ke
Biasa...st /sk =sudu teh / kecil, sb = sudu besar
DeleteSelamani sy buat kek xpenah brjaya. Tp sejak jmpe resepi puan, sy berjaya!!! Jutaaan tq tau!!! Pahala beso awak sbb dh buat sy, suami n anak2 gembira makan kek buatan tangan sy..
ReplyDeletePas ni ley arr selalu buat....klu depa mkn sungguh2 kita yg buat ni mmg rasa happy...
DeleteKenapa kek coklat saya tak manis
ReplyDeleteKalau keknya xmanis...nanti buat la toppingnya manis sikit....
DeleteKlau x gne minyak bole x??
ReplyDeleteMinyak boley ganti dgn butter yg dicairkan...lagi sedap
DeleteKlau x guna minyak bole x??
ReplyDeleteMemang mengecut ke kek ni selepas dikeluarkan daripada oven? Iaitu semasa proses menyejukkan sekejap sementara utk letak topping?
ReplyDeleteBese kek mengecut sikit je bahagian tepi...klu turun kt tgh maknanya kita dah terlebih pukul/kacau dan awal sgt kuarkn dr oven.... biasa pas cukup masak...tutup api oven dan regangkan pintunya....biar kek dlm oven lebih kurang 5 minit gitu......pas kuarkan terus terlangkup atas redai....dah agak suam or sejuk baru sisipkan tepi loyang n kuarkn kek....tu utk kek biasalah...kalau kek span and kek cheese lain plak kekdahnya...pas masuk tepung pastikan jgn terlebih pukul...gaul2 gitu je...guna senduk kayu lagi elok...
DeleteAssalam kak, yana guna respi mmg menjadi , saya nak share this respi juga bolh?
ReplyDeleteWasalam...alhamdulillah menjadi..sila la share..kredit to empunya resepi yg asal...
DeleteKalau serbuk koko tukar dengan milo boleh tak kak ?
ReplyDeleteXpernah cuba tp rasanya boley jek...klu xmo terlalu manis kurangkan gula sebab serbuk milo tu kan dah manis.. .
DeleteStp kali sy buat kek coklat.. mesti bukak blog awak ni.. mmg pahala beso sgt awak ajarkan buat kek coklat yg sgt mudah
ReplyDeleteTq..dan harap pahala utk empunya resepi asal juga....
DeleteTq..dan harap pahala utk empunya resepi asal juga....
DeleteKalau nk guna cup kertas yg keck tu bole x...
ReplyDeleteas salam kak guna api bawah atas ye
ReplyDeleteYup.. Guna api atas bawah
DeleteAssalamualaikum... Alhamdulillah..saya hari ni dah buat dan menjadi..sbb teringin nak makan,saya pakai bahan yg ada je...gula halus takde,saya ganti dengan gula kasar tapi satu setengah cawan je..minyak sayur takde,saya ganti dgn minyak masak je..saya tak buat topping tu..sbb..tak cukup bahan..huhuhu..tapi keknya, Alhamdulillah..anak kata sedap..kembang bontot mak nak oii
ReplyDeleteAlhamdulillah boleh la buat selalu
DeleteAssalamualaikum... Alhamdulillah..saya hari ni dah buat dan menjadi..sbb teringin nak makan,saya pakai bahan yg ada je...gula halus takde,saya ganti dengan gula kasar tapi satu setengah cawan je..minyak sayur takde,saya ganti dgn minyak masak je..saya tak buat topping tu..sbb..tak cukup bahan..huhuhu..tapi keknya, Alhamdulillah..anak kata sedap..kembang bontot mak nak oii
ReplyDeleteAssalamualaikum... Alhamdulillah..saya hari ni dah buat dan menjadi..sbb teringin nak makan,saya pakai bahan yg ada je...gula halus takde,saya ganti dengan gula kasar tapi satu setengah cawan je..minyak sayur takde,saya ganti dgn minyak masak je..saya tak buat topping tu..sbb..tak cukup bahan..huhuhu..tapi keknya, Alhamdulillah..anak kata sedap..kembang bontot mak nak oii
ReplyDeleteAssalamualaikum... Alhamdulillah..saya hari ni dah buat dan menjadi..sbb teringin nak makan,saya pakai bahan yg ada je...gula halus takde,saya ganti dengan gula kasar tapi satu setengah cawan je..minyak sayur takde,saya ganti dgn minyak masak je..saya tak buat topping tu..sbb..tak cukup bahan..huhuhu..tapi keknya, Alhamdulillah..anak kata sedap..kembang bontot mak nak oii
ReplyDeleteAssalamualaikum,kak..terima kasih sbb kongsi resipi ni.Saya dah cuba,tapi susu pekat saya letak tak sampai separuh tin sbb tak cukup..kek jadi cuma memang manis gula..layer atas kek dah mcm brownies,tapi ok je sbb sedap..lain kali saya nak cuba buat lagi tapi kurangkan gula dan guna susu pekat mcm dlm resipi..betul cakap akak,takde topping pon dah sedap,terima kasih banyak..
ReplyDeleteWasalam.. Alhamdulillah
DeleteGuna loyang saiz berapa sis ? 8x8 ke?
ReplyDeleteYup 8x8
Deleteknp adunan sy jd cair ye lps letak air pns?
ReplyDeleteMemang dia agak cair sedikit tapiblepas bakar ok je kot... Sah try ke tgk hasil selepas bakar?
Deleteknp adunan jd cair lps letak air pns ye. bile letak oven after 1 hour still cair. xjadi ke
ReplyDeleteInsyaAllah ok... Cuba tgk lepas bakar macamana
Deletesy bt xmenjadi....huhuhu..kek jd lembik walaupun da 1 jam.sedihnye
ReplyDeleteMungkin ada kesilapan dimana² kena try n error.. Sebab bila sukatan cawan ni.. Kena guna cawan yg sama.. Kdg² terlebih terkurang tu faktor yg boleh sbbkan xjadi...
Delete