Sunday, December 29, 2013

KEK COKLAT MOIST VERSI BAKAR



Selamat malam....da makin jarang
mengadap blog...rutin harian semakin
padat...masa semakin  singkat...badanpon semakin penat...nak baking2pon daaa makin liat..hihihi...

Actually buat kek coklat ni sebab ada rakan yg order..kesian plak nk tolak..lagipon ank dara yg kat uma ni pon dah lama request nk kek coklat...dia ni memang sukaaa sangat dengan kek sebegini....
Pukul sampai putih  cam ni...

Da ready utk dibakar

Kek dah siap masak...makan cam ni pon sedap

Bila masak kek akan merenggang tepi2nya tu...

Da xsabar nk makan...potong cket hihi

Memang moist...
 Kek coklat ni ada banyak versi..ada yg kukus ada yg bakar...resepi dan carapon ada macam2....ikut kesesuaian la nk yg mana...aku ni nk yg mudah tapi hasilnya tetap moist...kek yg kukus memang lagi lembab tapi xtahan lama....klu yg bakar kalau xkena gaya hasilnya agak kering tp tahan lama sket....

Resepi ni aku ambik dari dapur mamasya...before ni pernah buat resepi dari dapur azie kicthen...cara lebih kurang sama je tp sukatan yg kali ni mudah..pakai cawan je....memang terbaik bg kek coklat versi bakar....lembut...moist....xtoppingpon sedap...cara nk buatpon mudah....bahanpon ringkas je....sape yg xrajin nk mengukus haaa resepi ni memang sesuai...1jam da masak..dapat la sebijik kek saiz 8" tapi kalau nk guna resepi ni untuk kukus pon boley je...lagiii la lembut...

Yg ni da topping untuk kawan yg order...simple2 je

Walau rupa hitam xmenarik tapi rasa sedap

Ni sekali hadap je ank daraku sorang tu

Ni ialah topping coklat 

Oklah xguna cakap banyak...sape2 yg ada masa tu jom la try buat....hasilnya xmengecewakan...not bad org kata...setanding dengan kek coklat yg ada dipasaran...hehehe resepi asal disini ye..

BAHAN-BAHAN:

BAHAN A:
2 cawan tepung gandum
1st baking powder
1st soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko

BAHAN B:
4 biji telur
2 cawan gula halus
1 cawan minyak sayur
1 cawan susu pekat~aku tambah lagi dalam 3sb
1 1/2  cawan air panas

CARA:

  1. satukan bahan A dan ayak...kemudian ketepikan
  2. Pukul telur dan gula hingga putih guna high speed
  3. Masukkan susu dan minyak pukul dengan low speed
  4. Masukkan bahan A dan gaul sebati
  5. Last baru masukkan air panas kacau rata
  6. Lenserkan loyang dengan mentega dan tepung
  7. Tuang adunan dan bakar 1 jam suhu 140-150°c hingga masak...kalau suhu kuat sangat nanti kek merekah dan kurang moist...
  8. Sejukkan baru toppingkan dengan coklat...

TOPPING COKLAT BIASA:
1/2cawan susu cair
3sb susu pekat
200gm coklat masak ~1 bar/paket kecil
2sb butter

CARA:

  • cairkan secara double boiled susu cair dan susu pekat
  • Masukkan coklat masakan dan kacau hingga cair
  • Padamkan api baru masukkan butter dan kacau hingga butter cair
  • Boley curahkan atas kek yg dah sejuk
  • Kalau nk lg cair ley tambahkan sedikit air panas...yg ni aku skip sbb nk pekat cket


31 comments:

  1. Minyak sayur too..kalo nak tukar pakai minyak masak boley ke???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boley je...klu tukar pada butter yg dicairkan pon boley...lg sedap

      Delete
  2. boleh tukar coklat masakn dgn srbk koko??

    ReplyDelete
  3. boleh x tukar coklat mskn 2 dgn srbk koko??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boley je....sukatan agak2 la..klu byk sgt nanti pahit lak

      Delete
  4. Thanks.. memang tengah mencari resepi kek coklat nk buat utk ank.. X sabar nam buat..

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Cawan biasa kita guna minum air panas tu....actually xkisah besar mana...tp gunalah cawan yg sama utk sukat semua bahan....InsyaAllahjadI

      Delete
  6. ape maksud 1st soda bicarbonate?
    1 sudu kecil ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa...st /sk =sudu teh / kecil, sb = sudu besar

      Delete
  7. Selamani sy buat kek xpenah brjaya. Tp sejak jmpe resepi puan, sy berjaya!!! Jutaaan tq tau!!! Pahala beso awak sbb dh buat sy, suami n anak2 gembira makan kek buatan tangan sy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pas ni ley arr selalu buat....klu depa mkn sungguh2 kita yg buat ni mmg rasa happy...

      Delete
  8. Replies
    1. Kalau keknya xmanis...nanti buat la toppingnya manis sikit....

      Delete
  9. Replies
    1. Minyak boley ganti dgn butter yg dicairkan...lagi sedap

      Delete
  10. Memang mengecut ke kek ni selepas dikeluarkan daripada oven? Iaitu semasa proses menyejukkan sekejap sementara utk letak topping?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bese kek mengecut sikit je bahagian tepi...klu turun kt tgh maknanya kita dah terlebih pukul/kacau dan awal sgt kuarkn dr oven.... biasa pas cukup masak...tutup api oven dan regangkan pintunya....biar kek dlm oven lebih kurang 5 minit gitu......pas kuarkan terus terlangkup atas redai....dah agak suam or sejuk baru sisipkan tepi loyang n kuarkn kek....tu utk kek biasalah...kalau kek span and kek cheese lain plak kekdahnya...pas masuk tepung pastikan jgn terlebih pukul...gaul2 gitu je...guna senduk kayu lagi elok...

      Delete
  11. Assalam kak, yana guna respi mmg menjadi , saya nak share this respi juga bolh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam...alhamdulillah menjadi..sila la share..kredit to empunya resepi yg asal...

      Delete
  12. Kalau serbuk koko tukar dengan milo boleh tak kak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpernah cuba tp rasanya boley jek...klu xmo terlalu manis kurangkan gula sebab serbuk milo tu kan dah manis.. .

      Delete
  13. Stp kali sy buat kek coklat.. mesti bukak blog awak ni.. mmg pahala beso sgt awak ajarkan buat kek coklat yg sgt mudah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq..dan harap pahala utk empunya resepi asal juga....

      Delete
    2. Tq..dan harap pahala utk empunya resepi asal juga....

      Delete
  14. Kalau nk guna cup kertas yg keck tu bole x...

    ReplyDelete
  15. as salam kak guna api bawah atas ye

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi