Wednesday, December 25, 2013

RESEPI ROTI PURI A.K.A ROTI ARAB mudah...



Selamat malam....hihi tinggal lagi lebih kurang seminggu sebelom cuti berakhir...aduiii la lemau badan nk kembali kerja setelah lama bermalas-malasan di rumah...

Tengahari tadi masak kari tulang dan daging...telur masin....ikan pekasam goreng....dan ulam petai..memang gandingan mantap untuk menambah 2-3 pinggan....tu sib baik xgoreng sayur kangkung..memang da sedia tp fikir2 da banyak lauk...perutpon da lapar..masakpon agak lewat so xpayah la kangkung tu...

Banyak lebihan kari so malam ni xmo nasi..so buatlah roti puri..actually ni 1st time buat..hahaha 1st time lg kan..tp serius xpenah makan n xpenah buat..tgk org punye cantik...macam sedappp je kan..nk try la...makan ngan kari katanyerrr sedap. .

Try google resepi n ada dua cara...ada resepi guna yis dan ada resepi guna baking powder..aku nk mudah n nk cepat sebab da malam so aku guna resepi yg guna baking powder....aku buat 1 cawan je...pandai2 sendirik je oter..hasilnya...emmmmm hihihi jadi tu jadi...yg xjadipon ada jugak...so ni bukan salah resepi la..ni salah org yg tukang buat...kih kih kih...pepun layan makan dengan kari....ngan sambal lagi terangkat aku rasa...

Doh yg dah siap uli...sket je buat

Leper2kan ia...

Da siap ley terus Goreng....

Roti puri klu kembung tu kira jadi la...
 Mengikut pengamatan aku...roti yg xjadi tu sebab utama ialah canai terlalu tebal....kalau nk cantik kena canai nipis dan sekata.....aku punya nipun terlebih marjerin...aku buat agak2 je...emm pepun adunan yg aku buat ni dlm 5 keping je yg jadi yg memula goreng memang xgelembung langsung..hihi xpe try n eror....tp bukan xjadi langsung kan....ada juga yg naik cantik....
Haaa yg ini roti yg xjadi sbb tebal sangat..
Oklah resepi asal aku rujuk disini....untuk resepi yg menggunakan yis disini ok...aku buat cket je dari resepi asal guna secawan tepung aje...tu pon dapat banyak sebab aku buat comey2....

BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung
1sb marjerin
1/2st garam
1/2st baking powder
1sb gula
Air secukupnya

CARA:

  1. campurkan tepung + baking powder + garam
  2. Masukkan marjerin dan gaul sampai jadi serbuk roti
  3. Masukkan air yg dah dicampur dengan gula
  4. Uli sampai xmelekat
  5. Canai nipis dan gireng dlm minyak banyak sampai gelembung...
  6. Sambil goreng siram2 minyak
  7. Dah gelembung baru terbalikkan...
  8. Sedap makan denfan kari dan sambal

2 comments:

  1. Memang resepi ni tak guna yeast eh....nak Cuba la....

    ReplyDelete
  2. Bru buat resepi sama mcm ni,tp guna baking powder agak mkn mnyk..

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi