Sunday, February 16, 2014

DONUT LEMBUT DAN GEBU


Hari ni hari ahad....hari cuti yg sungguh bermakna sebab masa ni la nak kemas n basuh apa yg patut..masa ni jugak la nak berehat setelah penat bekerja....

Untuk minum petang dengan anak-anak just buat donut je...da lama nak buat tapi tiada masa dan juga tiada resepi yang sesuai....actually da lama simpan resepi ni sebab katanya adunan xperlu nk perap2...pas bancuh dah boley terus terap n goreng....waaa senang la kalau gitu coz dgn dak kembar 2 org tu mmg xboley nk berlama2 di dapur....baru nk pegang senduk da ada yg nenangis...menjerit bagai....
Tekur kacau2 cket

Campuran yis

Bila da berbuih

Kacau dgn sudu mcm ni...

Selepas diuli...doh lembut je...

Da terap

Terus goreng xyah perap lama2...

Da siap goreng..

Kalau resepi2 santai ni rujukan utama mesti kat dapur kak Azie ni....sebab kebanyakkan resepi yg beliau share memang nenepati kehendak dan selera....thanks a lot...oklah xyah sembang panjang jom tengok resepi n cara aku buat ye....resepi n cara asal disini....

BAHAN-BAHAN:
500gm tepung gandum~Ayak dulu
1 biji telur~pukul sket
1/2st garam halus
2 sb susu pekat manis
1sb shortening
2sb gula pasir
50gm marjerin~lebih kurang 1 1/2sb
1 paket yis kering
Air suam~dlm 200ml

CARA:

  1. Satukan air..yis...susu pekat,marjerin,shortening dan gula dlm bekas besar kemudian kacau sedikit..
  2. Biarkan sampai berbuih baru masukkan 1/2 dari sukatan tepung diikuti telur dan garam
  3. Gaul secara sekata hingga sebati
  4. Bila dah sebati tambah lagi tepung selebihnya tapi jangan tuang habis...tinggalkan sket
  5. Kacau then boley uli..klu doh lembik ley tambah tepung lagi..uli hingga adunan xmelekat di tepi bekas...
  6. Canaikan...dan terap ikut acuan donut...tebal dlm 1/2 inci...goreng dlm minyak penuh dgn api sederhana....balik2kan dan sedia dihidang dgn topping kegemaran....





10 comments:

  1. Salam Bonda,,
    Emm dapp nampaknya.nanti nak cuba la, minta izin share resepi...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah memang setakat ni ok je guna resepi ni

      Delete
  2. Shortening tu àpe ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shortening tu lebih kurang cam lemak sayuran la...boley beli kat kedai bakery biasa kat situ selalu ada....

      Delete
  3. Saya pn penggemar donat...anak n suami pn suka..Tp saya tk pernah letak shortening..Tp ok jg

    ReplyDelete
  4. Tumpang tanya yis masukkn masa bila yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sory tertinggal la tu....nanti sy edit..yis masuk skali masa bancuh air tu...

      Delete
  5. Nak try jugak la...tq share resepi...hihi

    ReplyDelete
  6. Nak try gak la semalam wat donut keras la plak kn kepala leh cedera ...

    ReplyDelete
  7. nk try2..mcm best jer..tq sharing

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi