Apa menu hari ni...aku hari ni xmasak....berbuka dirumah MIL...disaat kekeringan idea nak masak apa tup..tup..dapat undangan...bestnya la rasa hehe...cuma sebagai bekalan buatlah juadah pencuci mulut...nak masak lauk kang segan la pulak maklumlah kita ni xpandai sangat masak lauk pauk ni...setakat yg simple dan ikut citarasa tekak sendiri boleh la hehehe
Macam biasa hari2 mesti bertandang ke dapur kak Azie...so terpandang ke kuih talam suji pandan yg nampak menarik tu...bahan2 sume da ada...yg penting mudah untuk disediakan...so apa lagi..menalam la kita...
Sebelom ni dah pernah buat kuih talam suji ni tp versi lapisan atasnya gula merah tu...rasa teringin pulak nak buat kelainan...khabarnya rasanyapon sedap...sebelom nipon cuba resepi dari kak Azie juga dan Alhamdulillah 1st try jadi dengan jayanya.....memang berbaloi2...
Actually dulu rasa kuih2 yg macam ni leceh je nak buat...macam susah je..tp bila da cuba xdelah susah sangat...yg penting mood ok dan ada minat nak cuba..nampak step dia macam banyak je kan tapi percayalah bila kita fahamkan betul2 cara nak buat tu xlah sesusah mana....yg baru2 nak belajarpon boleh buat...so sesape yg xpernah cuba dan ada hasrat nak cuba aku sokong 100%....gerenti jadi
Da try potong... |
Huhu loyang kecik tu sebab lapisan bawah jadi tebal |
Nak buat kuih tradisional ni kena ada keberanian sikit...biasalah kalau bila kita baru belajar ni kadang2 bukan semuanya membuahkan hasil seperti yg kita nak...akupon dalam belajar buat kuih ke...kek ke masakan ke...banyak kali jugak gagal...xsedap..kurang rasa...lembik...bantat dan sebagainya....so benda2 tu semua org kata lumrah..kalau xjadi cuba lagi...kaji balik sebab apa xjadi..kadang2 ikut 100% resepi xsemestinya hasilnya sama seperti tuan empunya so try n error....yg penting kita kena tau apa yg kita buat...bahan yg kita guna...
Rendam tepung suji dgn air 30 minit |
Campur dan kacau sebati bahan lapisan bawah |
Kacau sampai pekat |
Sampai pekat macam ni |
Tuang dalam loyang |
Ratakan dan hentak2 sikit |
Blend bahan lapisan atas |
Panaskan atas dapur hingga sedikit pekat |
Lapisan bawah yg da siap kukus |
Lorek2 kan dengan garfu |
Tuang laipsan atas sehingga penuh |
Da siap masak |
Tunggu sejuk ye baru potong... |
Untuk resepi ni aku dapat la satu loyang 4 segi saiz 8"... sebenarnya kalau guna loyang saiz ni kecik sikit dan adunan tu akan jadi penuh...ngam2 satu loyang tu...kalau rasa susah nak angkat sebab penuh sangat boleh guna loyang 9"...loyang tu di sapu minyak dulu kemudian alas dengan plastik supaya nanti senang nak angkat keluar....nak dapat potongan cantik kena sejukkan betul2 dulu baru potong guna pisau plastik...kalau potong masa panas2 memang xcomey la jadinya....so kalau nak makan cepat kena la buat awal supaya kuih boleh disejukkan betul2....
Oklah kalau sesiapa nak cuba boley la tengok resepi dibawah ye....
BAHAN - BAHAN
BAHAN LAPISAN BAWAH
Bahan A:
1 1/2 cawan tepung suji
450ml air
Bahan B:
1 cawan gula halus
2 biji telur
200ml santan pekat
250ml air
Pewarna kuning
1/2 st esen vanila ~ aku tambah
CARA BUAT LAPISAN BAWAH :
- Rendam bahan A lebih kurang 30 minit
- Satukan bahan B kedalam bekas dan kacau sebati kemudian tapis ke dalam bahan A tadi...
- Masakkan atas api sehingga pekat dan keras sedikit...adunan akan nampak cam terangkat sikit bila kita kacau
- Tutup api dan ratakan dalam loyang saiz 8" yg telah disapu minyak dan dialas dengan plastik
- Hentak2 sikit loyang agar adunan padat dan rata
- Kukus dalam 25 minit
LAPISAN ATAS
1 1/2 cawan tepung gandum
4 biji telor
1 cawan santan pekat
2 cawan air blend dengan 5 helai daun pandan dan tapis
1 1/4 cawan gula halus ~ aku guna 1 1/2 cawan
1/2 st garam
Pewarna hijau
1/2 st Esen vanilla ~ aku tambah
CARA:
- Blenderkan semua bahan lapisan atas sehingga sebati
- Masak dalam periuk atas api sederhana hingga adunan memekat tp xterlalu pekat ye....kiranya adunan tu dah xberbuih2 dan agak berkilat..kacau sentiasa agar tidak berketul....
- Da siap tiangkan ke dalam adunan bawah tadi..sebelom tu lorekkan dengan garfu agar adunan atas melekat bila dikukus...jika ada air just lap2 dengan tisu dapur...
- Kukus lagi lebih kurang 30 minit atau sehingga masak...
- Sejukkan sebelum dihidang dan dipotong
Untuk resepi asal boleh ke sini ye
saya amik resepi akak yer... nak cuba...
ReplyDeletecmna ek..bapa nk jadiksn sukatan air tu kpd cawan?
ReplyDelete250ml air tu lebih kurang dalam 1 cawan suku air...suku tu lebih sikit je....
Deletesalam kak.kalai guna santan kotak camner yer..kena campur air ke pada santan kotak tu utk lapaisan atas n bawah.tq -itah
ReplyDeleteKlu xcukup sukatannya boley je tambah air..biasa satu kotak yg 200ml tu ngam2 satu cawan..
DeleteYa Allah.. nasib baik jumpa semula post ni.. dulu pernah buat sekali kuih ni, jadi cuma lembik sikit je.. lepas bertahun x buat, cuba buat semula semalam, hancus.. lembik sungguh adunan bawah.. rupanya saya dah lupa cara masak adunan bawah yg betul.. terima kasih ye sebab bagi gambar step by step.. memang antara resepi yg saya selalu follow adalah dari blog warisanbonda.. cuma selama ni silent reader je.. 😃
ReplyDeletenanti boleh la saya cuba semula..
mohon halalkan resepi2 yg saya ambil selama ni..
Ya Allah.. nasib baik jumpa semula post ni.. dulu pernah buat sekali kuih ni, jadi cuma lembik sikit je.. lepas bertahun x buat, cuba buat semula semalam, hancus.. lembik sungguh adunan bawah.. rupanya saya dah lupa cara masak adunan bawah yg betul.. terima kasih ye sebab bagi gambar step by step.. memang antara resepi yg saya selalu follow adalah dari blog warisanbonda.. cuma selama ni silent reader je.. 😃
ReplyDeletenanti boleh la saya cuba semula..
mohon halalkan resepi2 yg saya ambil selama ni..
Salam kak.. Blh tlong ka kak klu ada resepi kuih talam dodol blh bg ka kak.. Mak saya nak sgt resepi kuih tu..klu blh ye kak.. Trma ksih ☺
ReplyDeleteWasalam... Xde n xpernah buat.. Ada eh talam dodol... Menarik juga tu... Mesti sedap kan... :)
Delete