Baru lagi aku buat paste tu memang xluak lagi...sedap pon sedap..xsia2 aku buat...hasil ilham dari kak Azie...so pas ni xyah beli2 dah memang sure xde letak MSG...lagipon kalau tom yam merah yg pekat2 sangat tu aku xberapa suka...yg macam ni memang sesuai dengan tekak aku....kalau sahur makan tom yam...goreng ikan masin sikit memang pasti akan menambah2 nasi tau...hehe
Oklah resepi pes tom yam ley tengok kat sini aku pernah buat...kalau nak tengok yg asal dari blog kak Azie
Untuk tom yam yg aku buat hari ni memang cukup mudah...sekejap je da siap yg penting bahan2 semua ada...so jom mamam...hehehe
BAHAN-BAHAN
ayam dipotong2 secukupnya
udang secukupnya dibersihkan
Hirisan daging secukupnya
Air ikut banyak mana nak kuahnya
3 batang serai ~ titik
2 helai daun limau purut~ buang urat tengahnya
1 biji bawang besar ~ potong bulat
1biji tomato ~ belah 4
2 biji cili padi ~ ketuk
1 ulas bawang putih ~ ketuk
3sb pes tom yam homemade
1st garam
3sb air jus limau kasturi
Sayur kobis bunga secukupnya
Lobak merah dihiris memanjang
Putik jagung dihiris memanjang
Cendawan tiram jika suka
CARA:
- Didihkan air bila da menggelegak masukkan pes tom yam
- Masukkan bawang merah dan bawang putih, serai serta cili padi
- Masukkan daging, ayam serta udang biarkan ia mereneh dalam 10 minit
- Masukkan bahan-bahan lain dan sayur-sayuran...perasakan dengan garam
- Reneh lagi hingga sayur empuk dan sehingga kuah keluar minyak
- Sedia dihidang...
sedapnya tom yam ni...
ReplyDeleteMemang sedap...cuba la....xrugi buat pes sendiri ni...sihatpon sihat..hehe
Delete