Monday, July 7, 2014

MANDAI ATAU JERUK KULIT CEMPEDAK

selamat pagi...eh eh pagi da ek....heheh jam dah kol 1 lebih...mata da ngantok...baru siap buat keje2 yg tertangguh....sebelom tido kita layan la satu N3 dulu kan....

Sebelom ni pernah gak citer pasal jeruk kulit cempedak or orang Banjar Johor sebut Mandai ni tapi dulu tu just makan yg nenek mentua yg buat....kali ni buat sendiri...xtau la berjaya ke x sebab memang baru sangat aku buatnya...buat petang tadi....

Memang dah lama menyebut nak makan Mandai ni..hubby pon ada juga suh cari tapi bila masa kita nak cari buah cempedak haram jumpanya....serius ni la baru jumpa org jual...memang terus la beli dua biji...mahal gak dalam RM 6 sekilo...nak makan punya pasal beli gak la....

Banyak google resepi dan cara membuatnya kt internet...banyak gak org yg share tp  berbeza2 caranya...aku gabungkan yg mana boley so hasilnya kena tunggu la...harap sangat la menjadi...so dlm seminggu lagi kalau jadi da boleh goreng...yumm...yummm sedapnya buat makan sahur tau...

Biasa jeruk mandai ni aku hiris nipis2 kemudian goreng sama bawang...lada kering...ikan bilis....serius bagi yg gemar memang boleh bertambah....rasa mandai ni emm rasa cam masam2 manis....xkuat sangat...senang citer rasanya tersendiri....akupon baru berjinak2 dengan menda alah ni sejak kawen...hubby aku la yg perkenalkan....boleh la kalau nak variasikan makanan sahur...


Da siap kupas n basuh

Gaulkan dgn garam

Tuang air pas tu simpan je kt luar hingga seminggu

kami kat umah ni kalau sahur suka makan yg kering cam ikan masin ke...ikan perkasam ke..daging perkasam or ikan bilis sama bawang...ataupon ikan rebus....xperlu beria2...macam tu pon da cukup....

Oklah kalau nak try boley tgk resepi....kalau xjadi aku akan update balik...huhu jadi la hendaknye....


BAHAN - BAHAN
Kulit cempedak yg dibuang kulit luar yang hijau tu...tinggalkan yg putih je
1/2 Cawan garam ~ bergantung pd kuantiti kulit
Air masak secukupnya

CARA :

  1. kulit yg dibersihkan di basuh dan toskan airnya
  2. Gaulkan dengan garam rata2
  3. Isi dalam balang ir bekas yg sesuai
  4. Tuangkan air sehingga atas sikit dr kulit cempedak tadi
  5. Tutup dan biarkan hingga seminggu
  6. Kalau ada naik putih2 kat dalam air tu ialah getah cempedak tadi...xde apa2 just buang je yg putih tu...
  7. Nak makan amik secukupnya hiris halus dan goreng garing2...
  8. Selebihnya boleh simpan dalam peti dengan bekas2....





4 comments:

  1. Pernah dengar pasal Mandai ni dari arwah nenek suami. Tapi tak pernah tengok atau makan.....

    ReplyDelete
  2. Sedap sgt mandai ni. Orang Banjar tahu la. Ini makanan org Banjar..

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa SuDi MeLaWaT bLoG iNi