Ni reswpi orang kampung..paling simple dan mudah..cepat siap dan sedap di makan...hehehe
Bahan-bahaN:
Ubi kayi dikupas dan di bersihkan serta dipotong kecil2
1 keping gula kabung
2 helai daun pandan disimpul
5sb gula pasir
Air secukupnya unruk rebus
Cara:
1. Rebus ubi hingga empuk...sukatan air melepasi paras ubi...bila dah puk buang sikit airnya dan tinggalkan sesikit ikut suka kita nak kuah pekat mana
2. Masukkan gula kabung dan biarkan cair dan mesra...
3. Masukka daun pa dan dan gula pasir masaklah hingga pekat atau ikut suka nak berkuah atau x...
4.dah siap sejukkan dalam peri dah boleh makan...yum...yum....
wahhh... tetiba bila tengok resipi ni teringin pla...hehe. mana pula nk cari ubi kayu tengah2 kl ni..huhu
ReplyDeletezinziemeewah